In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de
Fruit
Een eigen boomgaard hoorde er van oudsher op de Achterhoekse boerderij bij, voor eigen gebruik én voor de verkoop. Ook nu worden er volop appels, peren kersen pruimen, zacht fruit en bosbessen geteeld. Honderden verschillende appel- en peren rassen, met allemaal hun eigen unieke eigenschappen, zijn door deskundige liefhebbes verzameld. Ze zorgen voor lekker en gezond fruit in een prachtig landschap.
De challenges van pure sappen van Achterhoeks(e) fruit en groenten
In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de
De challenges van Achterhoek Food
Praktijk, onderwijs en onderzoek werken samen aan een duurzamer voedselsysteem In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek.
Het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek
LEADER Achterhoek organiseert in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt: “het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek” Dit festival is de afsluiting van het zevenjarige LEADER programma in de Achterhoek. Maar tegelijkertijd ook een vooruitblik. Speciaal thema tijdens dit event is ‘hoe voedsel ons kan verbinden’ oftewel hoe Achterhoek Food ons verbindt
Puur Achterhoeks Fruit
Wat is Puur Achterhoeks Fruit? De Achterhoek biedt een rijkdom aan hoogstamfruit. Met een ongekende brede en zeldzame collectie hoogstamfruit en één van Nederlands beste wetenschappers op dit gebied: Hennie Rossel uit Vorden. Hij heeft zich de afgelopen decennia ingezet om vergeten fruitrassen op te sporen en in collectieboomgaarden op te kweken, inmiddels zo’n
Met keurmerken kiezen voor minder bestrijdingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, landbouwgif of hoe ze ook worden genoemd, vormen een onderdeel van de huidige landbouw. Als consument hoef je niet af te wachten totdat de landbouwsector en de overheid de risico’s van chemische bestrijdingsmiddelen verder inperken of komen met strengere wettelijke maatregelen, verboden of alternatieven. Er zijn voorlopers onder de boeren die al werken
Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen, ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd, zijn middelen die kunnen worden ingezet tegen onkruiden, ziekten en plagen in gewassen. Er zijn chemische en natuurlijke of biologische gewasbeschermingsmiddelen. Bij chemische gewasbescherming wordt een middel op chemische basis gespoten op een gewas, onkruid of de bodem. Een voorbeeld van een biologische bestrijdingsmiddel is mechanische onkruidbestrijding met staalborstels tegen
Effecten van landbouwchemie op onze leefomgeving

In een groot deel van de landbouw wordt gebruik gemaakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt steeds vaker duidelijk dat het gebruik daarvan aantoonbaar negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Of de voordelen zoals arbeidsbesparing en hogere opbrengsten (op de korte termijn) opwegen tegen de nadelen is onderwerp onderzoek én
De bodem. De basis voor ons voedsel

Onder bodem verstaan we de bovenste laag van de aardkorst, waarin plantenwortels (kunnen) groeien. De bodem is de basis voor al ons voedsel, van graan voor brood of pasta en veevoer voor de productie van melk en vlees, tot aardappelen, appels, peren en cranberry’s. Daarnaast heeft de bodem allerlei andere functies zoals het filteren van
Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier
Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn beschikbaar. Alles over smaak, duurzaamheid, historie en hedendaagse vakmensen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek. Meer weten over de boeken? Kijk dan hier. Waar te koop of te bestellen? De
Boomgaard2.0. Oude fruitrassen maar nieuwe toepassingen

Op de derde Smaakwerkplaats van de Smaakacademie Achterhoek presenteerden studenten Friso Ebbers en Niels Velthuis van AOC-Oost een nieuw hedendaags ontwerp voor een boomgaard voor scholen, woonwijken, bedrijfsterreinen en particulieren. Bij het aanplanten van fruitbomen wordt vaak nog voor een traditionele aanpak gekozen: laagstambomen bij weinig ruimte, hoogstambomen bij een groter grondoppervlak en de standaard
De Meersoortenboom voor Appels en Peren

Bij het maken van het Smaakboek Achterhoeks Fruit ontdekten we bij het lezen van oude boeken over hoogstamfruit de meersoortenboom. Dit wil zeggen; meerdere soorten appels of peren enten op een onderstam zodat je bijvoorbeeld vier soorten verschillende appels of peren aan één boom hebt. De meersoortenboom is beschreven in het boek van Herbert Petzold.
Waar komt de appel vandaan?
Een gebied met 1 miljoen wilde appelbomen in Kazachstan. Bomen van 300 jaar oud. Bijna niet te geloven, maar ook zichtbaar voor ons sinds de val van de muur in 1989. Wetenschapper Aymak Djangaliev (geboren in 1913) is er al die tijd actief geweest. Bekijk deze documentaire van Arte (Duitstalig) en verwonder je over de
Verkrijgbaar Smaakboek Achterhoeks Fruit

De Achterhoek is een enorm rijk gebied, ook als het gaat om zoiets alledaags als fruit. De prachtigste appels en peren worden er sinds eeuwen geteeld, verwerkt en opgegeten. Alleen is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Het Smaakboek Achterhoeks Fruit maakt de kennis die er over fruitteelt- en verwerking is, beschikbaar voor iedereen. Met