Met keurmerken kiezen voor minder bestrijdingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, landbouwgif of hoe ze ook worden genoemd, vormen een onderdeel van de huidige landbouw. Als consument hoef je niet af te wachten totdat de landbouwsector en de overheid de risico’s van  chemische bestrijdingsmiddelen verder inperken of komen met strengere wettelijke maatregelen, verboden of alternatieven. Er zijn voorlopers onder de boeren die al werken

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen, ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd, zijn middelen die kunnen worden ingezet tegen onkruiden, ziekten en plagen in gewassen. Er zijn chemische en natuurlijke of biologische gewasbeschermingsmiddelen. Bij chemische gewasbescherming wordt een middel op chemische basis gespoten op een gewas, onkruid of de bodem.  Een voorbeeld van een biologische bestrijdingsmiddel is mechanische onkruidbestrijding met staalborstels tegen

Effecten van landbouwchemie op onze leefomgeving

In een groot deel van de landbouw wordt gebruik gemaakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt steeds vaker duidelijk dat het  gebruik daarvan aantoonbaar negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Of de voordelen zoals arbeidsbesparing en hogere opbrengsten (op de korte termijn) opwegen tegen de nadelen is onderwerp onderzoek én

De bodem. De basis voor ons voedsel

Onder bodem verstaan we de bovenste laag van de aardkorst, waarin plantenwortels (kunnen) groeien. De bodem is de basis voor al ons voedsel, van graan voor brood of pasta en veevoer voor de productie van melk en vlees, tot aardappelen, appels, peren en cranberry’s. Daarnaast heeft de bodem allerlei andere functies zoals het filteren van

Boomgaard2.0. Oude fruitrassen maar nieuwe toepassingen

Op de derde Smaakwerkplaats van de Smaakacademie Achterhoek presenteerden studenten Friso Ebbers en Niels Velthuis van AOC-Oost  een nieuw hedendaags ontwerp voor een boomgaard voor scholen, woonwijken, bedrijfsterreinen en particulieren. Bij het aanplanten van fruitbomen wordt vaak nog voor een traditionele aanpak gekozen: laagstambomen bij weinig ruimte, hoogstambomen bij een groter grondoppervlak en de standaard

De Meersoortenboom voor Appels en Peren

Bij het maken van het Smaakboek Achterhoeks Fruit ontdekten we bij het lezen van oude boeken over hoogstamfruit de meersoortenboom. Dit wil zeggen; meerdere soorten appels of peren enten op een onderstam zodat je bijvoorbeeld vier soorten verschillende appels of peren aan één boom hebt. De meersoortenboom is beschreven in het boek van Herbert Petzold.

Waar komt de appel vandaan?

Een gebied met 1 miljoen wilde appelbomen in Kazachstan. Bomen van 300 jaar oud. Bijna niet te geloven, maar ook zichtbaar voor ons sinds de val van de muur in 1989. Wetenschapper Aymak Djangaliev (geboren in 1913) is er al die tijd actief geweest. Bekijk deze documentaire van Arte (Duitstalig) en verwonder je over de

Verkrijgbaar Smaakboek Achterhoeks Fruit

De Achterhoek is een enorm rijk gebied, ook als het gaat om zoiets alledaags als fruit. De prachtigste appels en peren worden er sinds eeuwen geteeld, verwerkt en opgegeten. Alleen is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Het Smaakboek Achterhoeks Fruit maakt de kennis die er over fruitteelt- en verwerking is, beschikbaar voor iedereen. Met