Puur Achterhoeks Fruit

 

Wat is Puur Achterhoeks Fruit?

De Achterhoek biedt een rijkdom aan hoogstamfruit. Met een ongekende brede en zeldzame collectie hoogstamfruit en één van Nederlands beste wetenschappers op dit gebied: Hennie Rossel uit Vorden. Hij heeft zich de afgelopen decennia ingezet om vergeten fruitrassen op te sporen en in collectieboomgaarden op te kweken, inmiddels zo’n honderd stuks.

Deze Rossel Collectie is uniek in de wereld, met ruim driehonderd verschillende soorten waarvan ruim honderd soorten alleen nog voorkomen in de Achterhoek! Verschillende producenten benutten deze rassen om smakelijke producten van te maken zoals geperst sap, noga en nog vele andere toepassingen. Deze kun je herkennen aan het Rossel Collectieboomgaard logo.

Rossel Collectie Boomgaard 

Rossel

Een Rossel Collectie Boomgaard is een boomgaard bestaande uit tien of meer bomen met geselecteerde rassen, verzameld en opgekweekt door Hennie Rossel. Het zijn hele oude rassen die in Oost-Nederland met name in de Achterhoek zijn teruggevonden en zeer zeldzaam zijn geworden. Het uitplanten en opkweken in boomgaarden is noodzakelijk om zo het ras te behouden en te volgen in de loop van de jaren om de soortnaam exact te bepalen. Dat kan zodra de boom fruit gaat dragen. De soorten zijn dan ook veelal studieobjecten waarbij het jaren kost om de juiste naam weer terug te vinden en wat de smakelijke toepassing is. 

Rossel Collectie Boomgaarden behouden en uitbreiden

We willen de bestaande Rossel Collectie Boomgaarden behouden en nieuwe Rossel Collectie Boomgaarden realiseren. We zoeken grondbezitters die een boomgaard willen met daarin plek voor de unieke soorten. Hiermee bewaren we het unieke Achterhoeks erfgoed en dragen we bij aan het behoud van onze biodiversiteit. 

Belangstelling voor een Rossel Collectie Boomgaard? 

Neem contact op met Stichting Landschapsbeheer Gelderland via deze link. U krijgt met deze bomen iets bijzonders op uw terrein: een uniek stuk Achterhoeks erfgoed en we helpen u met het onderhoud.

Meer weten over de Rossel Collectierassen, zie deze link.