Fors minder gebruik chemische gewasbescherming met robuuste aardappelrassen

Studentonderzoek levert onderbouwing voor de kansen voor milieuvriendelijke teelt in samenwerking met Achterhoekse akkerbouwers. Belangrijkste conclusie van student Reindert Braam van Van Hall Larenstein: Robuuste aardappelrassen besparen meer dan 50% inzet van chemische gewasbescherming. In de Achterhoek zijn zes innovatieve akkerbouwers die, soms nog op kleine schaal, robuuste aardappels telen. Deze worden ook wel resistente

Aftermovie Masterclass Achterhoekse Charcuterie

John van Broekhuizen Smaakacademie

Op woensdag 19 april 2023 kwam de gehele vleesverwerkingsketen bijeen tijdens de masterclass Puur Achterhoekse Charcuterie van Smaakacademie Achterhoek. Deelnemers kwamen uit het hele land, van Groningen tot Twente. Er waren boeren, retailers, slagers, slachterijen, koks en docenten aanwezig. Deze masterclass werd georganiseerd in het kader van de Week van de Slager. Nationaal specialist in

OPENING Achterhoeks Aspergeseizoen bij STAMPIJ in Doetinchem

Achterhoekse Asperges

Op zaterdag 15 april 2023 zal het Achterhoeks aspergeseizoen worden geopend bij het nieuw geopenderestaurant STAMPIJ te Doetinchem. De asperges komen van Aspergeboerderij De Stokhoven uit Drempt waar al meer dan 25 jaar asperges worden geteeld van de koude blanke zandgrond. Het bedrijf streeft naar een topproduct waar zowel mens, dier, plant en milieu baat

Volop kansen voor graan in de Achterhoek voor bier, brood, borrel en ook veevoer

Achterhoeks Graan

Dinsdag 28 maart kwam de gehele keten samen tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek met ook docenten en leerlingen van het ZoneCollege. Aanleiding vormde de teelt van brouwwaardige gerst door Smaakacademie Achterhoek zelf. De sfeer was gemoedelijk in het praktijkrestaurant van het Graafschap College. Verschillende werelden kruisen elkaar bij graanteelt in de Achterhoek. Je hebt

Saxion studenten aan de slag met communicatie over bodemgesteldheid in de Achterhoek

Daar zijn we dan! Een nieuw team aan studenten, van Saxion University of Applied Sciences, die de Smaakacademie Achterhoek (SAA) gaat helpen voor de module Smart Solutions. In een periode van vijf maanden wordt er een onderzoek verricht in het kader van onder andere bodemgesteldheid en communicatie. Wij zijn Madelief de Bijl, Emre Ermis, Jan-Willen

De toekomstige chefkoks van het Graafschap College gingen aan de slag met Smaakacademie Foodchallenge 3; minder vlees, en meer plantaardig en beter vlees.

Wederom een bestaande les benut! De studenten hebben samen met Papendal chefkok Erik te Velthuis de optimale receptuur van de Jan Markink Gehaktbal en Burger ontwikkelt voor in kantines. Een heerlijk Puur Achterhoeks product van bonen en vlees van de melkkoe uit de Achterhoek! Vier varianten zijn ontwikkeld: -burger van 100% bonen -bal van 100%

Puur Achterhoeks Graan in Japan op Mondial du Pain 2023

Team Boulnagerie Nederland

Het Nederlandse BoulangerieTeam is aanwezig op the best of Mondial du Pain in Tokio mét Achterhoeks graan. Hiljo Hillebrand en Renske Huyben gaan de strijd aan om kampioen te worden. Nederland doet voor het eerst mee aan deze internationale wedstijd, ook wel de Olympische spelen onder het broodbakken genoemd. Coach Wietse Schiere, Mike Onasse, Gerrit

Student Janne Peelen speelt met haar pizzaroute in op kansen in de Achterhoek

Pizzaroute Smaakacademie Achterhoek

Saxion student Janne Peelen heeft in opdracht van Smaakacademie Achterhoek een arrangement ontwikkelt dat de Oude IJselstreek aantrekkelijker maakt voor ‘Plezierzoekers’. Het resultaat is een pizzaroute waarbij bezoekers Achterhoekse ingrediënten verzamelen bij Achterhoekse ondernemers. Ondertussen luisteren én zien bezoekers het verhaal van het landschap in de Oude IJsselstreek. De route sluit af met een workshop

Foodhackaton: Ontwikkeling van Achterhoekse innovatieve gehaktbal en burger! 

  De Achterhoekse bijdrage aan de eitwittransitie: minder vlees, meer plantaardig én beter vlees.  Sinds kort is de teelt van peulvruchten en droogbonen mogelijk in De Achterhoek. Deze passen in een gezond menu en de teelt draagt bij een betere bodemvruchtbaarheid. Erik te Velthuis, chefkok voor de topsporters op Papendaal, heeft een typische Achterhoekse gehaktbal

Masterclass: Achterhoeks bier van Achterhoeks gerst

  Achterhoeks landschap onderdeel maken van een verdienmodel.   Het kan met Achterhoeks gerst! Zo dragen we met Puur Achterhoeks Bier bij aan meer natuur en biodiversiteit.   Speciaal voor telers, brouwers, natuur- en landschapsorganisaties, docenten en leerlingen liep Smaakacademie Achterhoek mee met het proces van akker tot bierfles.   Graag presenteren we op 28

Masterclass: Puur Achterhoekse Charcuterie 

Hoe benut je het hele varken vaktechnisch en economisch?  Leer tijdens de masterclass Puur Achterhoekse Charcuterie van dé nationale specialist in worst- en vleeswaren Paul van Trigt en Europees kampioenslager Van Broekhuizen! Deze experts laten je zien welke prachtige vleeswaren te maken zijn van een heel varken. Dat maakt de import van diverse buitenlandse specialiteiten

 Foodhackaton: patatje met, zonder of een beetje? 

  Foodhackaton: patatje met, zonder of een beetje?  Aardappelteelt heeft veel chemische gewasbescherming nodig voor een schimmel. Wist je dat er ook aardappelrassen zijn die veel minder gevoelig zijn voor deze schimmel? En dus minder chemie nodig hebben? Beter voor de Achterhoekse natuur en biodiversiteit. Wat betekent dit voor de aardappelteler, afzet en hoe smaken

Studenten Saxion leveren commerciële inspiratie voor graanverhaal bij restaurant de Heikamp en Graafschap College 

Hoe zorg je dat de foodbeleving in het restaurant sterker wordt en commercieel bijdraagt wanneer je kiest voor lokale producten zoals graan? In Smaakacademie Achterhoek kregen we vaak deze vraag van ondernemers in horeca, bakkerijen en telers. Met een diverse groep studenten van Saxion, actief in het Smart Solution Semester, zijn we aan de slag

Leermeesterdag Graafschap College: Minder én Beter Vlees 

De Achterhoekse aanpak voor de eiwittransitie Horeca en studenten maken kennis met innovatieve ondernemers Weer een bestaande onderwijsactiviteit benut met Achterhoek Food! In samenwerking met Smaakacademie Achterhoek organiseerde het Graafschap College (ROC) haar jaarlijkse Leermeesterdag. Op 23 januari werden maar liefst 70 (!) huidige en toekomstige horecamedewerkers en ondernemers geïnspireerd: hoe kun je geld verdienen

Afstudeeronderzoek Anne Nieuwenhuis

Hoi! Mijn naam is Anne Nieuwenhuis en ik zit in het afstudeerjaar van de opleiding Voeding & Voorlichting op het ZoneCollege in Almelo.  Vanaf januari studeer ik af bij de Smaakacademie Achterhoek. In dit halfjaar doe ik een onderzoek naar regionale producten. Dit onderzoek ga ik doen door naar verschillende aspecten te kijken bij een

Achterhoeks onderwijs aan de slag met duurzaam én gezond voedsel

In elke school is een Achterhoek Food coördinator actief Duurzamer én gezonder voedsel raakt ons allemaal en wordt steeds belangrijker. Maar kennis hierover is niet of nauwelijks geborgd in het onderwijs. In de Achterhoek werken onderwijsinstellingen samen in Smaakacademie Achterhoek en geven duurzaamheid én gezondheid een prominente plek in het vakonderwijs van de regio. In

Onderzoek Smaakacademie Achterhoek: weinig kennis over gezonde en duurzame voeding op scholen

  Mila Beumer, Radboud Universiteit Nijmegen, studeerde af bij Smaakacademie Achterhoek. Hieronder leest u de belangrijkste resultaten. Dit onderzoek op vijf scholen in de Achterhoek gaat over de voedselconsumptie van jongeren in hun schoolomgeving. Wat is het kennisniveau over gezonde én duurzamere voeding bij hen, docenten en medewerkers van kantines? In dit onderzoek is gezondheid

Achterhoek geschikte kandidaat voor onderscheidende foodregio

Les uit Turijn: Achterhoek geschikte kandidaat voor onderscheidende foodregio Van 21 tot en met 24 september bezocht een delegatie uit de Achterhoek de Terra Madre: Salone del Gusto in Turijn. Dit is hét internationale foodevent van de wereldwijde beweging Slow Food. De groep bestond uit 29 enthousiastelingen uit verschillende richtingen: docenten, studenten, producenten, horecaondernemer, toerisme

Janne Peelen studeert af bij Smaakacademie Achterhoek

Mijn naam is Janne Peelen en ik zit in het laatste jaar van de opleiding Tourism Management (NL) aan Hogeschool Saxion in Deventer. In het laatste semester studeer ik af bij de Smaakacademie Achterhoek. Ik doe onderzoek naar hoe de Smaakacademie Achterhoek een bijdrage kan leveren aan samenwerkingen tussen streekproducenten bij de ontwikkeling van een arrangement

Achterhoeks graan op internationale bakwedstrijden in Tokyo, Nantes, Rimini in 2023

Beoordeling oogst 2022: ruime keuze in bakwaardige graansoorten uit de Achterhoek De Achterhoekse graanoogst 2022 is binnen én beoordeeld op bakkwaliteit. Alle dertien goed!  Internationaal expert en broodartiest Hans Som testte dertien graansoorten van zes graantelers uit de Achterhoek in een speciale masterclass van Smaakacademie Achterhoek. Met onder andere tarwe, rode tarwe, spelt, rogge, zwarte

Achterhoekse graanoogst 2022 barst van de kwaliteit 

13 graansoorten beoordeeld door expert en broodartiest Hans Som Tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek stond de Achterhoekse graanoogst 2022 en de bakkwaliteit daarvan centraal. Expert en broodartiest Hans Som testte 13 graansoorten van zes graantelers met met hulp van talent Kayleigh Nas. Kennis over de graanteelt, het malen van graan, belang van ketensamenwerking en mogelijke

De challenges van Achterhoek Food

Praktijk, onderwijs en onderzoek werken samen aan een duurzamer voedselsysteem In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.  De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek.

Masterclass ”de kracht van echt Achterhoeks bier”

Internationaal erkend expert Onno Raspe deelt zijn kennis Onno vertelt over de kunst van het bierbrouwen en het gebruik van Achterhoekse hop en mout. Bovendien gaat hij in op bijzondere food-pairings. Natuurlijk wordt er ook geproefd en bespreken we de kansen voor de horeca.   Dit vindt plaats op 2 november om 14.15 uur tijdens

Beleving van duurzame regionale producten in de horeca

Wij zijn zeven studenten van Saxion met elk zijn/haar eigen expertise vanuit vier verschillende opleidingen; Creative Business, Commerciële Economie, Hotel Management en Tourism Management.  Tijdens het Smart Solution Semester doen wij onderzoek naar storytelling en beleving van duurzame regionale producten in de horeca. Er zitten veel mensen in de groep met ervaring in de horeca

Masterclass Brood ”Achterhoekse graanoogst 2022 door broodexpert Hans Som” 

Hoe is de kwaliteit van de graanoogst 2022 voor Puur Achterhoekse Broden? De oogst is binnen! Al het bakwaardige graan is gedroogd en klaar om prachtige Puur Achterhoekse broden van te bakken. Maar wat is de kwaliteit? Elk seizoen en ras vraagt om wat maatwerk en dus vakmanschap. Expert en broodartiest Hans Som test het

Winterswijkse cider, sprankelend fris uit de parel van de Achterhoek 

Vorig najaar, 2021, heeft een samenwerking tussen drie Winterswijkse bedrijven het licht gezien. Wentersch Bier, de Achterhoekse SapPers en gastgalerij Ankomm’n gaan samen cider maken.  Ankomm’n plukt al jaren met vrijwilligers op verschillende plekken appels en wat peren, die anders op de grond zouden vallen en vergaan. Afgelopen jaar is daarvan 500 liter appel- en

Het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek

LEADER Achterhoek organiseert in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt:  “het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek”  Dit festival is de afsluiting van het zevenjarige LEADER programma in de Achterhoek. Maar tegelijkertijd ook een vooruitblik. Speciaal thema tijdens dit event is ‘hoe voedsel ons kan verbinden’ oftewel hoe Achterhoek Food ons verbindt

Masterclass ”Hoe bak je de wereldkampioensbroden?”

Smaakacademie Achterhoek wil de kampioensbroden in de Achterhoek! Op Maandag 20 juni werd deze Masterclass gehouden op het Graafschap College te Doetinchem. Bakkers, docenten, leerlingen en horecaondernemers namen hieraan deel. Ze kregen de details te horen van het Nederlandse Boulangerie Team dat tweede werd op het wereldkampioenschap brood bakken dit voorjaar in Parijs met graan

Meelopen in de praktijk door de ogen van onze stagiaires

Smaakacademie Achterhoek laat elke stagiair(e) een dag meelopen in de praktijk. Zo maken ze kennis met lokale foodbedrijven uit de Achterhoek die het net even anders doen. Dit keer waren Anne, Mila en Kristiana aan de beurt. Ze hebben deze dag als erg interessant ervaren en hebben veel geleerd over het werken in korte ketens

Reindert studeert af bij SmaakAcademie Achterhoek

Reindert is student aan hogeschool Van Hall Larenstein en volgt daar de opleiding International Development Management met als richting Sustainable Value Chains. Daarnaast werkt hij met plezier als Rietdekker in Friesland. Hij schrijft bij True Food zijn afstudeerproject over alternatieven van aardappelteelt in De Achterhoek. Hij is erg geïnteresseerd in duurzaam landschapsherstel, in combinatie met

Hoe maak je de prijswinnende broden van het wereldkampioenschap broodbakken Parijs 2022?

De geheimen van de kampioensbroden met Achterhoekse granen ontrafeld – Achterhoekers laten genieten van de kampioensbroden. De winnaars van het zilver op het wereldkampioenschap brood bakken 2022 komen naar de Achterhoek samen met broodartiest Hans Som. Ze zijn tweede geworden met Puur Achterhoekse granen. Lees hier meer. Op speciaal verzoek van Smaakacademie Achterhoek geven ze een

Smaakacademie Achterhoek zoekt media & communicatie stagiair

Wat is er te doen Op het gebied van communicatie en media zijn er verschillende taken. In overleg met jou kijken we altijd wat er kan en past en maken we er een duidelijke opdracht van. Enkele voorbeelden: meedenken & monteren van mini-webinar reeks of podcast reeks maken van promo-filmpjes maken van animatiefilmpje  flyers/aankondigingen opmaken

Smaakacademie Achterhoek gepresenteerd op Gastronomy Summit in Belfast

Samen met een delegatie van Platform Achterhoek Food van LEADER Achterhoek bezochten we Belfast op 10 t/m 12 april voor het Gastronomy Summit van de Ulster University. Het brede belang van Food voor een regio, bewoners en bezoekers (hospitality2.0) stond hierbij centraal. De aanpak van Smaakacademie Achterhoek presenteerden we hier als voorbeeld van een ‘Good

Puur Achterhoeks bier Van Hier ziet levenslicht

 – Niet alleen ontiegelijk lekker, ook voor een mooi landschap –   Bierbrouwer Wentersch uit Winterswijk introduceert een nieuwe biervariant met de naam Van Hier. Bijzonder is dat deze geheel bestaat uit Achterhoekse ingrediënten. De naam Van Hier is gekozen uit de vele honderden inzendingen die binnen kwamen na de oproep in de media. Frans Miggelbrink riep in

TV-KOK RENÉ PLUIJM OVER ACHTERHOEK FOOD “LAAT JE BALLEN ZIEN”

Durf anders te denken en ga verder dan streekproducten TV-kok René Pluijm – bekend van o.a. het TV-programma Pluijm’s Eetbare Wereld – was in de Achterhoek op vrijdag 29 april. Hij gaf de eerste Masterclass van het kennisseizoen van Smaakacademie Achterhoek over de potentie van Achterhoek Food voor ondernemers en de regio. Studenten van de

Nieuwe projectleider Smaakacademie Achterhoek

U bent haar vorig jaar wellicht al tegengekomen bij de 2e ronde tafel in de DRU op 28 oktober, maar per 2022 is Jeanne Steverink de projectleider van Smaakacademie Achterhoek. Ze neemt ze taken over van Maurits, zodat hij zich kan focussen op platform Achterhoek Food en de landelijke projecten van True Food. En ja ze

Aftrap Hackaton ”Hoe kan het telen van brouwwaardig gerst financieel uit?”

Smaakacademie Achterhoek presenteerde al eerder Puur Achterhoeks Bier. Dat is niet alleen regionaal gebrouwen bier, maar ook bier dat gemaakt is met Achterhoekse ingrediënten zoals mout van lokaal gerst. Rendabel De vraag ontstond, lukt het om de teelt van gerst rendabel te krijgen? In een foodhackaton gaan we dit verkennen. We zijn gestart met het

Smaakacademie Achterhoek presenteert inspiratiereeks 2022

Wij zijn dé Learning Community voor Achterhoek Food en dragen zo bij aan een onderscheidende foodregio. Laat je inspireren door onze masterclasses en foodhackatons met vakkundige bereidingen, kennis over het vermarkten van regionale en duurzamere producten en het samenwerken binnen de keten. Tijdens een masterclass komt u, onder leidingen van een expert, alles te weten

Het kennisseizoen is geopend: vrijdag 29 april Masterclass met TV-kok René Pluijm

Geen gebrek aan prachtige foodproducten in de Achterhoek. Alleen hoe zet je deze op de menukaart en wordt het een commercieel succes? Tv-kok René Pluijm deelt zijn ervaringen en visie over ‘Anders Werken’ in de Horeca. Docenten, food- en horeca ondernemers zijn van harte welkom om zich te laten inspireren door René Pluijm. De toegang

Cum Laude voor zuivel uit Achterhoek en Liemers

Steeds vaker is er landelijke erkenning voor het aanwezige vakmanschap in Achterhoek en Liemers.En zo komt onze regio steeds vaker in het vizier als onderscheidende foodregio. Cum Laude AwardsDe Cum Laude Awards zijn uitgereikt op 18 maart jl. aan zelfzuivelende ondernemers, waarmaarliefst vier ondernemers uit Achterhoek en Liemers in de prijzen vielen! De Cum Laude

Goud op World Whiskies Award voor Achterhoekse whiskey met Achterhoeks graan

Distilleerderij de Bronckhorst heeft deze week in San Francisco een gouden award gekregen voor hun allereerste batch ‘Whisky Dahomey Dutch Single Estate’. Van de vele internationale deelnemers in de categorie voor beste whisky onder de 12 jaar, gingen zij er met goud vandoor. ”Het is niet te bevatten” aldus Meester Distillateur Erik Legters. Vorig jaar

Afstuderen bij Smaakacademie Achterhoek

Recent zijn drie studenten – Mila Beumer, Anne Smit en Kristiana Laganovska- bij ons begonnen aan hun afstudeerproject. Mila Beumer Mila volgt de masteropleiding Environment & Society Studies met daarbinnen de specialisatie Local Environmental Change & Sustainable Cities. Vanwege haar persoonlijke interesse in de combinatie van gezonde én duurzame voeding, kwam ze terecht bij Smaakacademie

Bloemengeitenkaas van de Brömmels op Salone du Fromage in Parijs

Achterhoek Food gaat over de grenzen De Brömmels is een geitenboerderij in het Woold bij Winterswijk. Zij maken daar kaas van eigen geitenmelk met veel zorg en aandacht voor natuur, biodiversiteit en landschap. Het hele proces van grassprietje tot kaas vindt plaats op hun eigen erf. De kaasmakers zijn creatief en bieden een uitgebreide keuze

Achterhoeks graan in de finale van het WK broodbakken in Parijs

Het vooroordeel heerst dat in Nederland geen bakwaardige graansoorten geteeld kunnen worden. Dit vooroordeel kan definitief naar het rijk der fabelen. Achterhoeks vakmanschap in de hele keten, van akker tot én met bakker zorgt voor internationale erkenning van de kwaliteit van het Achterhoeks graan. Op de Mondial du Pain in Parijs van 26 tot 29

Achterhoek Food standaard in (Achterhoeks) onderwijs

”Hoe leid je leerlingen en studenten op en hoe betrek je ze bij de noodzakelijke verduurzaming van voedselketens?” Door duurzamer, gezond en regionaal Food fundamenteel in het onderwijs te integreren. De provincie Gelderland besteedt aandacht aan onze inzet op dit gebied. Lees hier het artikel: Website Provincie Gelderland  

Silvoldse Bakker Ten Have introduceert Puur Achterhoeks Koekje mét vlag erop

Samenwerken in de voedselketen is het nieuwe Achterhoekse vakmanschap Wethouder Ria Ankersmit van gemeente Oude IJsselstreek was donderdag 25 november op werkbezoek. Tijdens haar bezoek maakte zij kennis met het moderne ondernemerschap van bakker Ten Have. Op gepaste afstand ontving zij een smakelijk pakket met natuurlijk PAKK hmmm. In Smaakacademie Achterhoek werken ondernemers en onderwijs

Tweede ronde tafel bijeenkomst LEADER Achterhoek Food: opmaat naar een Achterhoek Food Manifest

Gedeputeerde Jan Markink, voorzitter Achterhoek Food: ‘De Achterhoek heeft goud in handen met het voedsel dat hier geproduceerd wordt’   Op 28 oktober 2021 vond op het DRU Industriepark de tweede ronde tafel bijeenkomst van Achterhoek Food plaats. Tijdens deze bijeenkomst zaten foodproducenten, (horeca)ondernemers, bodemonderzoekers, studenten van horeca en foodopleidingen en vertegenwoordigers van zowel kennisinstituten

‘Food Tourism’ in de Achterhoek

Bezoekers van de Achterhoek willen de streek proeven! Hoe belangrijk is eten en drinken tijdens een vakantie? Wat voor culinaire imago heeft de Achterhoek eigenlijk? Het bureau Trends & Tourism heeft in opdracht van Stichting Achterhoek Toerisme onderzoek gedaan naar ‘food tourism’ in de Achterhoek. Zij delen graag de belangrijkste resultaten!  De belangrijkste punten: 85%

Duurzaamheid zit niet structureel in het MBO Food

Samenvatting & resultaten internship Onderzoek naar duurzaamheid in het MBO. Conclusie is dat duurzaamheid nu niet structureel onderdeel uitmaakt van het onderwijs voor vakmensen. En wanneer dit nu wel acuut gerealiseerd zou worden het nog minimaal 5 jaar duurt voordat leerlingen uitstromen met brede basiskennis over duurzaamheid. ‘Niet iets om je bij neer te leggen’

AOC’ers maken kennis met boer en winkelvloer.

Smaakacademie Achterhoek heeft samen met AOC-Oost invulling gegeven aan het keuzedeel duurzaam van het onderwijsprogramma. Leerlingen hebben kennisgemaakt met de keten, van boer tot winkelvloer en wat dit betekent voor deze verschillende ketenschakels. Er is kennisgemaakt met familie Wikkerink in Sinderen, één van de eerste varkenshouders met het Beter Leven keurmerk. Daarna is supermarkt Plus

‘Start-up cultuur’ binnen foodsector zet stevig door

Groei in bedrijven met minder dan vijf medewerkers Het aantal kleine producenten van voedsel en drank  – met minder dan vijf medewerkers – groeide de afgelopen jaren flink: het aantal nam toe met 45 procent tot in totaal 3600 ondernemingen. ‘Ook in de Achterhoek volop gaande, alleen niet zichtbaar in de statistieken’. Het aantal producenten

Van Achterhoekse grond tot mond. Film over unieke samenwerking

We wisten al dat de Achterhoekers uitblinken in ‘vernuftig werken’,  hightech combineren met passie, vooral gewoon doen en hun kunstje vooral niet uitbuiten in PR en marketing. De samenwerking van boeren van de BPA en logistiek dienstverlener Distreko is zo’n typisch Achterhoeks voorbeeld. Wekelijks leveren ze ultra verse producten rechtstreeks van het land naar de

Expeditie naar de Salone del Gusto Turijn

Van 21 tot en met 24 september 2016 heeft een groep van 25 Achterhoekse ondernemers en studenten een bezoek gebracht aan de Salone del Gusto in Turijn. De Salone del Gusto is een tweejaarlijks event georganiseerd door de internationale Slow Food beweging in samenwerking met de stad Turijn, Regio Piëmont en het Italiaanse ministerie van

Leerlingen, docenten en ondernemers naar Salone del Gusto in Turijn

Woensdag 21 september 2016 start de expeditie vanuit de Achterhoek naar de Terra Madre Salone del Gusto in Turijn. In deze stad wordt om de twee jaar dé ambachtelijke voedselbeurs gehouden van de wereldwijde vereniging Slow Food. Het evenement trekt bezoekers uit ruim 150 landen, voornamelijk gericht op ambachtelijk, duurzaam en streekeigen voedsel. Twaalf leerlingen

Derde Smaakwerkplaats met GROENTE in de hoofdrol

Maandag 10 oktober organiseren we de derde Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek. Dit keer staan groenten in de hoofdrol. Groenten zijn in opmars. Omdat ze lekker zijn, erg veelzijdig, gezond en passen in het hedendaagse menu! Maak kennis met het enorme en veelzijdige aanbod van groenten in de Achterhoek en leer de leveranciers kennen. Meer weten

De melkkoe smaakt naar meer!

Verslag tweede Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek Er was veel zon, energie, smaak én een boel volk op de duurzaamheidsdag Samen Groen, zondag 10 april 2016 in Zieuwent. Georganiseerd door het Zieuwentse cateringbedrijf De Timp. Smaakacademie Achterhoek hield er de Tweede Smaakwerkplaats met een workshop en proeverij, een quiz voor het publiek met wetenswaardigheden over de

Uitnodiging tweede Smaakwerkplaats, zondag 10 april: De Smaak van de Melkkoe

Smaakacademie Achterhoek organiseert op zondag 10 april zijn tweede Smaakwerkplaats, dit keer in samenwerking met cateringbedrijf De Timp als onderdeel van het evenement Samen GROEN. Het thema van deze Smaakwerkplaats is ‘de Smaak van de Melkkoe’. Iedereen is welkom van 10:00 tot 17:00 en aanmelden is niet nodig. Meer info over het gratis evenement, met

Smaakacademie Smakelijk van start

Het Graafschap College in Doetinchem was op de avond van 16 november even hét culinaire centrum van Achterhoek. De eerste smaakwerkplaats vormde aftrap van de Smaakacademie Achterhoek: ruim honderdvijftig bezoekers, leerlingen, docenten, koks, boeren, bakkers, luisterden, spraken, presenteerden en proefden van allerlei Achterhoekse producten. ‘De Achterhoek heeft al een sterke maak-industrie. Nu is het ook

De Meersoortenboom voor Appels en Peren

Bij het maken van het Smaakboek Achterhoeks Fruit ontdekten we bij het lezen van oude boeken over hoogstamfruit de meersoortenboom. Dit wil zeggen; meerdere soorten appels of peren enten op een onderstam zodat je bijvoorbeeld vier soorten verschillende appels of peren aan één boom hebt. De meersoortenboom is beschreven in het boek van Herbert Petzold.

De waarde van voedselketens voor de Achterhoek

Het rapport ‘De kracht van de Achterhoek‘ brengt de waarde van voedselketens in de Achterhoek in beeld. Het laat zien dat de voedselsector (van boer tot winkelvloer) van vitaal belang is voor de streek. Bijna twintig procent van de bedrijven is actief in deze sector, die zorgt voor achttien procent van de werkgelegenheid en veertien procent

Belang Ambachtseconomie

Als je het over slagers, bakkers, koks en boeren hebt, praat je over de ambachtseconomie. Net als bij goudsmeden, opticiens en loodgieter draait het bij ambachten om het handwerk. Die is doorslaggevend voor de kwaliteit van het geleverde product. Het betekent zeker niet dat er geen hulpmiddelen en gereedschap worden gebruikt: het gaat er om

Verkrijgbaar Smaakboek Achterhoeks Fruit

De Achterhoek is een enorm rijk gebied, ook als het gaat om zoiets alledaags als fruit. De prachtigste appels en peren worden er sinds eeuwen geteeld, verwerkt en opgegeten. Alleen is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Het Smaakboek Achterhoeks Fruit maakt de kennis die er over fruitteelt- en verwerking is, beschikbaar voor iedereen. Met