AOC’ers maken kennis met boer en winkelvloer.

Smaakacademie Achterhoek heeft samen met AOC-Oost invulling gegeven aan het keuzedeel duurzaam van het onderwijsprogramma. Leerlingen hebben kennisgemaakt met de keten, van boer tot winkelvloer en wat dit betekent voor deze verschillende ketenschakels. Er is kennisgemaakt met familie Wikkerink in Sinderen, één van de eerste varkenshouders met het Beter Leven keurmerk. Daarna is supermarkt Plus

‘Start-up cultuur’ binnen foodsector zet stevig door

Groei in bedrijven met minder dan vijf medewerkers Het aantal kleine producenten van voedsel en drank  – met minder dan vijf medewerkers – groeide de afgelopen jaren flink: het aantal nam toe met 45 procent tot in totaal 3600 ondernemingen. ‘Ook in de Achterhoek volop gaande, alleen niet zichtbaar in de statistieken’. Het aantal producenten

Van Achterhoekse grond tot mond. Film over unieke samenwerking

We wisten al dat de Achterhoekers uitblinken in ‘vernuftig werken’,  hightech combineren met passie, vooral gewoon doen en hun kunstje vooral niet uitbuiten in PR en marketing. De samenwerking van boeren van de BPA en logistiek dienstverlener Distreko is zo’n typisch Achterhoeks voorbeeld. Wekelijks leveren ze ultra verse producten rechtstreeks van het land naar de

Expeditie naar de Salone del Gusto Turijn

Van 21 tot en met 24 september 2016 heeft een groep van 25 Achterhoekse ondernemers en studenten een bezoek gebracht aan de Salone del Gusto in Turijn. De Salone del Gusto is een tweejaarlijks event georganiseerd door de internationale Slow Food beweging in samenwerking met de stad Turijn, Regio Piëmont en het Italiaanse ministerie van

Leerlingen, docenten en ondernemers naar Salone del Gusto in Turijn

Woensdag 21 september 2016 start de expeditie vanuit de Achterhoek naar de Terra Madre Salone del Gusto in Turijn. In deze stad wordt om de twee jaar dé ambachtelijke voedselbeurs gehouden van de wereldwijde vereniging Slow Food. Het evenement trekt bezoekers uit ruim 150 landen, voornamelijk gericht op ambachtelijk, duurzaam en streekeigen voedsel. Twaalf leerlingen

Derde Smaakwerkplaats met GROENTE in de hoofdrol

Maandag 10 oktober organiseren we de derde Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek. Dit keer staan groenten in de hoofdrol. Groenten zijn in opmars. Omdat ze lekker zijn, erg veelzijdig, gezond en passen in het hedendaagse menu! Maak kennis met het enorme en veelzijdige aanbod van groenten in de Achterhoek en leer de leveranciers kennen. Meer weten

De melkkoe smaakt naar meer!

Verslag tweede Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek Er was veel zon, energie, smaak én een boel volk op de duurzaamheidsdag Samen Groen, zondag 10 april 2016 in Zieuwent. Georganiseerd door het Zieuwentse cateringbedrijf De Timp. Smaakacademie Achterhoek hield er de Tweede Smaakwerkplaats met een workshop en proeverij, een quiz voor het publiek met wetenswaardigheden over de

Uitnodiging tweede Smaakwerkplaats, zondag 10 april: De Smaak van de Melkkoe

Smaakacademie Achterhoek organiseert op zondag 10 april zijn tweede Smaakwerkplaats, dit keer in samenwerking met cateringbedrijf De Timp als onderdeel van het evenement Samen GROEN. Het thema van deze Smaakwerkplaats is ‘de Smaak van de Melkkoe’. Iedereen is welkom van 10:00 tot 17:00 en aanmelden is niet nodig. Meer info over het gratis evenement, met

Smaakacademie Smakelijk van start

Het Graafschap College in Doetinchem was op de avond van 16 november even hét culinaire centrum van Achterhoek. De eerste smaakwerkplaats vormde aftrap van de Smaakacademie Achterhoek: ruim honderdvijftig bezoekers, leerlingen, docenten, koks, boeren, bakkers, luisterden, spraken, presenteerden en proefden van allerlei Achterhoekse producten. ‘De Achterhoek heeft al een sterke maak-industrie. Nu is het ook

De Meersoortenboom voor Appels en Peren

Bij het maken van het Smaakboek Achterhoeks Fruit ontdekten we bij het lezen van oude boeken over hoogstamfruit de meersoortenboom. Dit wil zeggen; meerdere soorten appels of peren enten op een onderstam zodat je bijvoorbeeld vier soorten verschillende appels of peren aan één boom hebt. De meersoortenboom is beschreven in het boek van Herbert Petzold.

De waarde van voedselketens voor de Achterhoek

Het rapport ‘De kracht van de Achterhoek‘ brengt de waarde van voedselketens in de Achterhoek in beeld. Het laat zien dat de voedselsector (van boer tot winkelvloer) van vitaal belang is voor de streek. Bijna twintig procent van de bedrijven is actief in deze sector, die zorgt voor achttien procent van de werkgelegenheid en veertien procent

Belang Ambachtseconomie

Als je het over slagers, bakkers, koks en boeren hebt, praat je over de ambachtseconomie. Net als bij goudsmeden, opticiens en loodgieter draait het bij ambachten om het handwerk. Die is doorslaggevend voor de kwaliteit van het geleverde product. Het betekent zeker niet dat er geen hulpmiddelen en gereedschap worden gebruikt: het gaat er om

Verkrijgbaar Smaakboek Achterhoeks Fruit

De Achterhoek is een enorm rijk gebied, ook als het gaat om zoiets alledaags als fruit. De prachtigste appels en peren worden er sinds eeuwen geteeld, verwerkt en opgegeten. Alleen is lang niet iedereen zich daarvan bewust. Het Smaakboek Achterhoeks Fruit maakt de kennis die er over fruitteelt- en verwerking is, beschikbaar voor iedereen. Met