Leerlingen Houtkamp bedenken gezonde(re) kantinesnack

Leerlingen uit havo 3 en vwo 3 van het Houtkamp College zijn voor het vak Onderzoek & Ontwerpen (Technasium) bezig met het ontwikkelen van een gezonde(re) snack voor de schoolkantine. Smaakacademie Achterhoek heeft meegedacht over deze invulling van deze opdracht.

Voor Technasium werken de leerlingen altijd voor een externe opdrachtgever. De opdrachtgever voor deze opdracht is Femke Hoefnagel van het Louis Bolk Instituut, een kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Bij de aftrap nam zij de leerlingen mee in de wereld van onderzoek. Dat was ook hoe de leerlingen het project begonnen, met onderzoek doen naar bijvoorbeeld de wensen van medeleerlingen, wat is gezonde voeding, het huidige aanbod in de kantine en de voedingswaarden van dat aanbod. Bijzonder is dat ook kantinemedewerker Inge Harleman van Markies Catering bij het project betrokken is. Zij is natuurlijk een bekend gezicht voor de leerlingen. Bij de aftrap vertelde zij over de uitdagingen waar de schoolkantine mee te maken heeft, zoals de concurrentie van supermarkten in de buurt.

Tussentijdse presentatie
Onlangs hebben de leerlingen een tussentijdse presentatie gehouden. Alle groepjes hebben twee snacks gepresenteerd en Femke heeft ze geadviseerd welke van de twee ze verder kunnen ontwikkelen. Tot de zomervakantie werken de leerlingen verder aan uiteenlopende snacks, zoals smoothies, een salade, een gezonde brownie en een kwarktaart (als vervanging voor de veel zoetere appelflap).

Goede vervangers bedenken
Karen Strasser is coördinator Technasium op het Houtkamp College. Zij is tevreden over de tussentijdse resultaten. “We merken wel dat het heel moeilijk is voor leerlingen om écht goed toepasbare vervangers te bedenken voor producten in de kantine. Ze komen met lekkere, gezonde snacks, maar het kost vaak veel tijd om die te maken. Of er straks daadwerkelijk een van de snacks voor vast in de kantine komt te liggen, is dus nog de vraag. Maar in overleg met Inge zouden we wel kunnen nadenken over een ‘week van de gezonde snack’ of een dergelijke insteek.”

Vergroten van het netwerk
Het Technasium van het Houtkamp College werkt al jaren samen met Smaakacademie Achterhoek. Karen: “In de bovenbouw doen we veel onderzoeksprojecten in samenwerking met Smaakacademie. Zo hebben we al eens een project gedaan over appelteelt en appelsap en over het creëren van een duurzame beschutting die de biodiversiteit bevordert. We brainstormen regelmatig samen met Jeanne Steverink over mogelijke projecten en zij legt vervolgens voor ons de contacten met ondernemers en regelt bijvoorbeeld excursies. Heel fijn, want zo vergroten we ons netwerk aanzienlijk. Op school maken we onze leerlingen zo op een structurele manier bewust van gezond, duurzamer en lokaal eten.”