Meer kennis bij docenten over de droogboon

Een gezond en duurzaam Achterhoeks product


De afgelopen maanden liep Jet Immink-Megens stage bij Smaakacademie Achterhoek. Zij werkt als docent Groene Wereld Oriëntatie op het Zone.College in Doetinchem en is bezig met de verkorte deeltijdopleiding ‘Docent & Kennismanager sector groen’ aan de Aeres Hogeschool Wageningen.

Jet onderzocht de kansen om de Achterhoekse droogboon op het Zone.College te integreren in het onderwijs. Ze wilde bij haar collega’s de kennis en het enthousiasme over de Achterhoekse droogboon vergroten. Ze heeft hiervoor eerst onderzoek gedaan naar de positieve eigenschappen van de boon voor onze gezondheid, de bodem en het milieu. Bonen hebben namelijk een hoge voedingswaarde en een lage milieu-impact. Wanneer je kiest voor bonen die lokaal zijn geproduceerd, kies je bovendien voor een korte productieketen. Daarnaast stimuleer je de Achterhoekse eiwittransitie (minder maar beter vlees en meer plantaardig)). Bij haar onderzoek werd ze ondersteund door akkerbouwer Jan Steverink (de Slaege).

Aanknopingspunten voor lessen
Jet sloot haar onderzoek af met een presentatie over de Achterhoekse droogboon voor haar collega-docenten. Na afloop, kreeg elke collega kreeg een zakje bonen en een leaflet over Achterhoekse droogbonen mee. De leaflet biedt inspiratie voor iedere docent, bekijk hem onder aan deze pagina. Uit de enquêtes die ze voor en na haar presentatie afnam, blijkt dat de kennis over de Achterhoekse droogboon onder haar collega’s is toegenomen. Na de presentatie weten de collega’s allemaal positieve eigenschappen van bonen ten aanzien van milieu en gezondheid te benoemen. Door de veelzijdigheid van de boon zagen veel docenten aanknopingspunten voor hun eigen lessen. Er was veel enthousiasme om er volgend schooljaar iets mee te gaan doen. Een aantal docenten gaf aan hierbij begeleid te willen worden door Smaakacademie Achterhoek.

Mooie opbrengst
Jet is erg tevreden over het resultaat: “Ik heb mijn doel behaald: het enthousiasmeren van mijn collega’s en het verbreden van hun kennis. Het feit dat zij, in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek, de boon in hun onderwijs willen opnemen is een mooie opbrengst. Het begint bij docenten; zij kunnen met enthousiasme hun kennis en kunde overbrengen op een nieuwe generatie Achterhoekse producenten en consumenten.”

Bonentafel voor inspiratie
Voor haar presentatie richtte Jet een ‘bonentafel’ in. Deze tafel blijft nog tot de zomervakantie in de lerarenkamer van het Zone.College staan. Dus elke docent die op zoek is naar inspiratie kan er een kijkje komen nemen.