De Meersoortenboom voor Appels en Peren

Bij het maken van het Smaakboek Achterhoeks Fruit ontdekten we bij het lezen van oude boeken over hoogstamfruit de meersoortenboom. Dit wil zeggen; meerdere soorten appels of peren enten op een onderstam zodat je bijvoorbeeld vier soorten verschillende appels of peren aan één boom hebt. De meersoortenboom is beschreven in het boek van Herbert Petzold. Die verwijst naar begin 19e eeuw waar de meersoortenboom ‘ook wel proefboom’ genoemd werd. Deze proefboom werd gebruikt om zo op een makkelijke manier verschillende soorten peren en/of appels te produceren voor eigen gebruik of om fruit te demonstreren door fruittelers.

Het maken van de meersoortenboom vergt enig uitzoekwerk en kennis van verschillende fruitsoorten. Bijvoorbeeld kennis over welke soorten van vroeg tot laat in het jaar vruchten geven en welke qua groeisnelheid goed bij elkaar passen om de boom in evenwicht te houden. Vakman Johan Hengeveld uit Lintelo heeft op verzoek van Kenniscentrum Nelles een nieuwe hedendaagse versie ontwikkeld voor de meersoortenboom. Ideaal voor eenieder met weinig ruimte en die toch het jaarrond wil genieten van eigen fruit. Tevens kunnen zo ook oude soorten makkelijker behouden blijven. Op Nelles staan nu twee ‘Pruufbeumkes’. Eén boom met 4 perensoorten en één boom met 4 appelsoorten. De eerste reacties zijn zeer enthousiast; ‘ik wist niet dat dat kon’!

sam_van_aken

Sam van Aken uit New York heeft de techniek van enten toegepast op een boom met 40 verschillende soorten steenfruit (pruimen, kersen, abrikozen, etc.), geënt op één boom. De aanleiding vormde het behoud van een oude boomgaard, maar eindigde in een artistiek project en hedendaagse toepassing. Bekijk hier een nieuwsbericht, zijn website, zijn TEDx talk.