In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de
Kip
Wat was er eerder, de kip of het ei? De Achterhoek heeft het allebei. Van grootschalige bedrijven of hobbyboeren, gangbaar, scharrel of biologisch met het stevige vlees van speciaal geselecteerde, langzaam groeiende rassen die op diervriendelijke wijze worden grootgebracht. Legkippen zonder en met uitloop om pieren en wurmpjes bijeen te scharrelen voor smakelijke eitjes, wit of bruin.
De challenges van Achterhoek Food
Praktijk, onderwijs en onderzoek werken samen aan een duurzamer voedselsysteem In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek.
Het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek
LEADER Achterhoek organiseert in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt: “het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek” Dit festival is de afsluiting van het zevenjarige LEADER programma in de Achterhoek. Maar tegelijkertijd ook een vooruitblik. Speciaal thema tijdens dit event is ‘hoe voedsel ons kan verbinden’ oftewel hoe Achterhoek Food ons verbindt
Ondernemer Herman Kemper marktleider in smaakvolle kip

‘De boer heeft meer schik en de kippen ook’ Herman Kemper uit buurtschap IJzevoorde bij Doetinchem is marktleider biologische kippen in Nederland. Samen met kleinschalige boeren zette hij begin jaren negentig de ‘ouderwetse kip’ weer op de kaart zodat er weer genoten kan worden van kippenvlees met smaak. Toen versleten de meeste collega’s hem voor
Onderzoek toont aan: Buitenkippen smaken beter

Vlees van kippen die naar buiten kunnen en tussen wilgenbosjes kunnen scharrelen, smaakt beter dan dat van kippen die hun hele leven binnen hebben gezeten. Dat blijkt uit Vlaams-Wagenings onderzoek. Veel consumenten vinden dat een kip die een goed buitenleven hebben gehad, lekkerder smaakt. Dat kan kloppen omdat smaak door heel veel factoren bepaald wordt,
Slagerij Viets in Doetinchem: scharrelvlees en maatwerk

Alle beesten die Viets gebruikt, hebben een goed leven gehad. Op de hoek van de Wilhelminastraat en het Julianaplein in Doetinchem zit sinds 1933 in hetzelfde karakteristieke pand een slagerij. ‘Wij zijn de vijfde generatie slagers hier, zij het van een andere familie’, vertelt slager Theo Viets. Nog niet zo lang, sinds 2012 zit hij
De bodem. De basis voor ons voedsel

Onder bodem verstaan we de bovenste laag van de aardkorst, waarin plantenwortels (kunnen) groeien. De bodem is de basis voor al ons voedsel, van graan voor brood of pasta en veevoer voor de productie van melk en vlees, tot aardappelen, appels, peren en cranberry’s. Daarnaast heeft de bodem allerlei andere functies zoals het filteren van
Wat wil de kip?

De kippen die we als landbouwhuisdier kennen, stammen af van het bankivahoen, een bosvogel die nu nog steeds in Azië in het wild leeft. Ook al houden mensen al sinds zo’n 8000 jaar kippen, ze hebben nog veel eigenschappen gemeen met hun wilde voorouders: ze leggen hun eieren graag op een beschut plekje, slapen bij
De Vijf principes van de Dutch Cuisine

Dutch Cuisine heeft het belang van goed eten eenvoudig samengevat in vijf principes. Groenten spelen daarin een hoofdrol. Deze beweging van chef-koks en andere foodprofessionals, opgericht door chef-kok Albert Kooy, wil de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zetten voor een breed publiek. ‘Er is alle reden voor elke chef om
Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier
Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn beschikbaar. Alles over smaak, duurzaamheid, historie en hedendaagse vakmensen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek. Meer weten over de boeken? Kijk dan hier. Waar te koop of te bestellen? De
Drie soorten eieren, soepkip en mest. Van alles te koop bij Pluimveebedrijf Tomesen

Het boerenbedrijf van de familie Tomesen met vestigingen in Kilder en Doetinchem is rond 1920 begonnen als gemengd bedrijf. In de loop van de jaren werd het merendeel van de takken afgestoten en bleef het houden van leghennen over. Sinds 2016 worden er scharrelkippen in een overdekte uitloop gehouden en vrije uitloop eieren geproduceerd door
Eieren van familie Wegdam

De familie Wegdam in Lochem houdt 130.000 legkippen in twee stallen waarvan 90.000 vrije uitloop (eicode 1), die een uitloop hebben van 36 hectare land, en 40.000 scharrel (eicode 2). De jonge opfokhennen komen op het bedrijf als ze achttien weken oud zijn en met negentien tot twintig weken beginnen ze eieren te leggen. De
Kip & Ei: welke variant kies jij?

Nogal wat mensen worden tureluurs van de vele veel merken en keurmerken op voedselproducten: ze zien door de bomen het bos niet meer. Dat geldt ook voor doosjes eieren en verpakkingen voor kippenvlees. Maar het wordt een stuk eenvoudiger wanneer je twee vuistregels hanteert. Let in de eerste plaats op wettelijke benamingen en in de
Kip en ei: discussie over dierenwelzijn en duurzaamheid

In de moderne kippenhouderij worden grote aantallen kippen gehouden, die relatief efficiënt voer omzetten in eieren en kippenvlees. Eieren zijn efficiëntere en daarmee duurzamere voedingsmiddelen voor de mens dan (kippen)vlees. Kippenvlees is weer duurzamer dan rund- of varkensvlees: voor 1 kilo kippenvlees is minder voer nodig dan voor 1 kilo rund- of varkensvlees. Een snelgroeiende
Eieren van Blije Kippen uit Wehl

In Wehl is één van Nederlands grotere pakstations voor eieren gevestigd. Het bedrijf van de familie Van Beek heeft verschillende vestigingen in binnen- en buitenland en is zichtbaar in het winkelschap met eieren van het eigen merk Blije Kip. Opa van Beek startte in de twintiger jaren van de vorige eeuw in Nieuw Wehl een kruidenierszaak
Keurmerken en dierenwelzijn. Filmpje van Wageningen UR.

Van veel van keurmerken is onduidelijk hoe betrouwbaar ze zijn en wat ze zeggen over dierenwelzijn of andere kenmerken van een product. Het bekendste keurmerk voor diervriendelijk geproduceerde producten is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het Beter Leven keurmerk is een label met 1, 2 of 3 sterren dat op steeds meer verpakkingen
Ei, legkip, haantje, soepkip en vleeskuiken

In Nederland worden vier typen productiekip gehouden: *Leghennen: voor de productie van eieren en uiteindelijk een soepkip; *Leghaantjes: de broertjes van de leghennen; *Vleeskuikens, haantjes: gefokt voor het vlees; *Vleeskuikens, hennetjes: gefokt voor het vlees; Hoe is dit zo ontstaan? De kip (Gallus Gallus) loopt sinds 3 à 4 miljoen jaar op de aarde rond:
Hoe worden vleeskuikens gehouden?

Wettelijke systemen voor vleeskippen en de belangrijkste keurmerken In de EU wetgeving is vastgelegd hoe kippen voor de vleesproductie gehouden moeten worden en welke benaming hieraan toegekend mag worden. Daarnaast zijn er een aantal keurmerken die aanvullende eisen stellen. Wat de verschillen zijn zetten we in dit bericht op een rij. Wettelijke regels voor het
Hoe worden legkippen gehouden?

Wettelijke systemen voor legkippen en de belangrijkste keurmerken In de EU wetgeving is vastgelegd hoe kippen gehouden moeten worden en welke benaming hieraan toegekend mag worden. Daarnaast zijn er een aantal keurmerken die aanvullende eisen stellen. Wat de verschillen zijn zetten we in dit bericht op een rij. Wettelijke benamingen voor eieren. De woorden ‘scharrel’,
Achterhoek krijgt met Kemperland uniek kippenparadijs

Transparant over hoe smakelijke kip gehouden wordt De Achterhoek en Liemers krijgen er een attractie bij. Ondernemer Herman Kemper start een heus belevingspark met kippen van zijn merk Kemper Landhoen in de hoofdrol. Zodat consumenten kunnen zien en beleven hoe smakelijke kippen diervriendelijker worden gehouden bij de boer. Herman Kemper uit buurtschap IJzevoorde bij Doetinchem