Drie soorten eieren, soepkip en mest. Van alles te koop bij Pluimveebedrijf Tomesen

Het boerenbedrijf van de familie Tomesen met vestigingen in Kilder en Doetinchem is rond 1920 begonnen als gemengd bedrijf. In de loop van de jaren werd het merendeel van de takken afgestoten en bleef het houden van leghennen over. Sinds 2016 worden er scharrelkippen in een overdekte uitloop gehouden en vrije uitloop eieren geproduceerd door in totaal 140.000 legkippen.  Daarvan zijn er 70.000 scharrel met 1 ster van het Beter Leven keurmerk (eicode 2) en 22.000 vrije uitloop met 2 sterren van het Beter Leven keurmerk (eicode 1). Tomesen levert zijn eieren behalve aan pakstations voor de Nederlandse en Duitse markt, ook rechtstreeks aan horeca en consumenten.

Hij is onder andere leverancier van de eieren met het Beter Leven keurmerk aan Albert Heijn, bekijk dit filmpje!

Op beide locaties van de boerderij staat een eierautomaat waar zowel met geld als bankpas ultra-verse eieren kunnen worden gekocht. Wekelijks worden er 150.000 eieren in de regio afgezet, met name naar horeca, bakkers, cateraars en grootverbruikers zoals het Slingeland Ziekenhuis. De rest van de eieren vindt zijn weg via eierhandel Van Beek in Wehl. Behalve eieren kopen, kunnen de klanten op het bedrijf ook de kippen zien lopen: vanuit twee ‘kijkstallen’ is er zicht op de scharrelkippen.

Er is een eigen mestverwerking op het bedrijf. Een klein deel van de mest komt geperst in korrels en verpakt in zakken van 25 kilo terug en kan worden gebruikt voor tuinen in de buurt. Ook van de uitgelegde kippen komt een deel terug en wordt verkocht als soepkip.  Op aanvraag zijn rondleidingen op het bedrijf mogelijk.

De automatenwinkeltjes op het erf van de boerderij zijn dagelijks geopend van 08.00 tot 20.00 uur.