Met keurmerken kiezen voor minder bestrijdingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, landbouwgif of hoe ze ook worden genoemd, vormen een onderdeel van de huidige landbouw. Als consument hoef je niet af te wachten totdat de landbouwsector en de overheid de risico’s van  chemische bestrijdingsmiddelen verder inperken of komen met strengere wettelijke maatregelen, verboden of alternatieven. Er zijn voorlopers onder de boeren die al werken

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen, ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd, zijn middelen die kunnen worden ingezet tegen onkruiden, ziekten en plagen in gewassen. Er zijn chemische en natuurlijke of biologische gewasbeschermingsmiddelen. Bij chemische gewasbescherming wordt een middel op chemische basis gespoten op een gewas, onkruid of de bodem.  Een voorbeeld van een biologische bestrijdingsmiddel is mechanische onkruidbestrijding met staalborstels tegen

Effecten van landbouwchemie op onze leefomgeving

In een groot deel van de landbouw wordt gebruik gemaakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt steeds vaker duidelijk dat het  gebruik daarvan aantoonbaar negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Of de voordelen zoals arbeidsbesparing en hogere opbrengsten (op de korte termijn) opwegen tegen de nadelen is onderwerp onderzoek én

Waar koop ik kaas direct van de boerderij?

Smaakacademie Achterhoek zocht het voor u uit. In de Achterhoek en Liemers zijn verschillende melkveehouders die op eigen boerderij kaas maken. Dat is heel transparant, oftewel je weet waar je kaas vandaan komt en bovendien steun je zo melkveehouders in je eigen omgeving. De kaas kan verschillen naar gelang het type vee (inclusief ras), seizoen,

Kaaswetgeving en -keurmerken

Er zijn wereldwijd heel erg veel soorten kaas en ook in kaasland Nederland kennen we heel wat varianten, elk met hun eigen benamingen. Een deel van die benamingen is beschermd, dat wil zeggen: er zijn criteria waaraan een kaas moet voldoen om een bepaalde naam te mogen dragen. Voorbeelden zijn ‘Boerenkaas’, ‘Gouda’ en ‘Edammer’. Ook

Wat is kaas?

Kaas bestaat wereldwijd in tienduizenden varianten en kan onder andere worden gemaakt van koeien-, geiten-, schapen-, buffel-, paarden-, kamelen-, rendieren- of jakmelk of van mixen van melksoorten. Kortgezegd is kaas omgezette melk die daardoor geconcentreerder, langer houdbaar en intenser van smaak wordt. Smaak, vetgehalte, consistentie en houdbaarheid van de kaas hangen af van diersoort en ras

Filmverslag Smaakwerkplaats Charcuterie en Kaas

Ruim honderd mensen bezochten de Smaakwerkplaats Charcuterie en Kaas op 9 april. De rijkdom aan producten én vakmensen was duidelijk zichtbaar. ‘Wat een woest lekkere kazen en vleeswaren’ meldde een bezoeker bij zijn vertrek. En inderdaad vaak waren bezoekers verbaasd dat er zoveel voorhanden is in Achterhoek en Liemers. Maar ook werd duidelijk dat er

De bodem. De basis voor ons voedsel

Onder bodem verstaan we de bovenste laag van de aardkorst, waarin plantenwortels (kunnen) groeien. De bodem is de basis voor al ons voedsel, van graan voor brood of pasta en veevoer voor de productie van melk en vlees, tot aardappelen, appels, peren en cranberry’s. Daarnaast heeft de bodem allerlei andere functies zoals het filteren van

Natuurinclusieve zuivel: goed voor boer, koe, flora en fauna

Natuur, rust en ruimte: daar staat de Achterhoek om bekend. Volgens Vogelbescherming Nederland kunnen melkveehouders daar een bijdrage aan leveren én daarvoor worden beloond door consumenten. Er is een markt voor natuurinclusieve zuivel. Inmiddels staat deze zuivel al in het winkelschap van wat supermarkten. Kansen voor Achterhoekse melkveehouders. De Nederlandse melkveehouderij is zeer productief en

Witte zuivel: heel veel te kiezen

Melk kan worden verwerkt tot duizend en één verschillende smakelijke producten. Hier volgende belangrijkste producten die onder ‘witte zuivel’ vallen, inclusief hun bereidingswijzen. Achtereenvolgens komen aan bod: • Yoghurt • Karnemelk • Boter • Boerenboter • Grasboter • Geklaarde boter • Ghee • (Melk)wei • Room • Crème fraîche • Zure room • (Boeren)roomijs •

Top chef Jan Smink aan de slag met leerlingen Graafschap College

Jan Smink is boerenzoon én chef-kok. Hij  werkte onder andere bij driesterrenrestaurant De Librije, kreeg bekendheid als meervoudig winnaar van de Nederlandse voorronde van de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijd en werkt graag met biest.   Op uitnodiging van de Smaakacademie Achterhoek bracht Jan Smink tijdens de Smaakwerkplaats Zuivel, op 1 mei 2017, zijn ervaringen

Zuivelkeurmerken en -logo’s: welke variant kies jij?

Rund

Ook op zuivel, van pakken melk tot vruchtenyoghurt, van geitenkaas tot buffelmelk, valt tegenwoordig een groot aantal keurmerken en emblemen te vinden. Het is belangrijk daarbij onderscheid te maken tussen wettelijke keurmerken en bedrijfskeurmerken en -logo’s. Daarnaast heeft elk product een wettelijk verplicht EG-Herkenningsnummer.   EG-Herkenningsnummer Wie goed kijkt ziet op elk verpakt levensmiddel van

Omschakelen naar biologisch: logisch en lucratief?

‘Er zijn zulke prachtige biologische bedrijven, groot en klein, die er een goede boterham mee verdienen’, vertelt Edith Finke, adviseur rundvee bij agrarisch adviesbureau DLV. Edith Finke begeleidt al jaren biologische melkveehouders en ook gangbare boeren die willen omschakelen. Omschakelen naar biologisch is voor sommige agrariërs, vooral voor relatief extensieve melkveehouders, logisch én lucratief. Daarbij

Vijfde Smaakwerkplaats, thema: ‘Zuivel’

Filmverslag van de vijfde Smaakwerkplaats, deze keer bij AOC-Oost in Doetinchem. Geheel gewijd aan ‘witte zuivel’ en vooral de kansen voor zuivel uit de Achterhoek.    

Het gras van gisteren is het ijs van vandaag

Multi-ondernemer Ronald Pelgrom uit Hummelo IJsboerderij De Steenoven in Hummelo levert een breed assortiment sorbet-, yoghurt- en roomijs. Behalve aan huis verkoopt Steenoven het ijs aan restaurants, hotels en streekwinkels en op evenementen, ‘van ijscokar tot foodtruck’. En dit melkveebedrijf én eigenaar van een horecazaak doet nog veel meer. Het ijs wordt geleverd in grote

Chris Bomers. Melkveehouder en multi-ondernemer in Zwolle bij Grolle

Veelzijdig en modern melkveebedrijf Chris Bomers heeft met zijn boerderij Kraanswijk in buurtschap Zwolle bij Groenlo, heel veel bijzonders in huis. De eerste koeientuin van Nederland; een biogasinstallatie die stroom levert voor 1500 huishoudens; biologische melk, die ook nog eens A2A2 is én biologisch gecertificeerde meststof digestaat. Een flink geautomatiseerd bedrijf bovendien, met een voerrobot,

Witte Zuivel: He’w zelf, ku’w zelf, doe’w zelf!

In de Achterhoek en Liemers zijn diverse ondernemers actief met smakelijke zuivelproducten. In dit bericht een kort overzicht van de vakmensen die het maken en verkopen, in willekeurige volgorde.   Kaasboerderij Weenink – Lievelde Producten: Goudse, Leidse en Maasdammer boerenkaas van jong tot oud. Bunkerkaas: kaas met natuurkorst. Diverse soorten kruidenkazen. Boerenzuivel als yoghurt, karnemelk,

Lekkerste boerderijzuivel komt uit Vorden

De lekkerste boerderijzuivel van Nederland wordt gemaakt op de Vijfsprong in Vorden: de daar gemaakte Acidophilus – een milde, volle, licht zure drank – kreeg die eer in 2016. Waarna de afzet van de Acidophilus een enorme vlucht kreeg. Daarnaast wordt er een groot aantal verschillende kazen gemaakt en nog een hele reeks populaire zuivelproducten:

Ambachtelijke Kaas en zuivel van modern, veelzijdig bedrijf

Kaasboerderij Weenink in Lievelde: Koeien, Kunst en Kaas 3 K is het thema van Kaasboerderij Weenink in Lievelde: Koeien, Kaas en Kunst. Het is er alle drie te vinden, maar al snel merk je bij een bezoek dat er nog veel méér te vinden is. Maar de kern van het bedrijf vormen de koeien en

Unieke kaas van Aurora: Duits – Achterhoekse samenwerking

‘Wij zijn trots op de boeren die onze melk leveren’ De melk van tien Achterhoekse en vijf Duitse biologische boeren, wordt door Aurora verwerkt tot een groot aantal soorten goudse kazen. Vooral de Duitsers weten de kaas te waarderen. Vanwege de duurzame herkomst, pure bereiding én de smaak. Sinds kort wordt er van de Achterhoekse

Arink uit Lievelde: ‘Alles van eigen erf is een succes’

De biologische Fries-Hollandse melkkoeien van John Arink en Liane Betting leveren melk voor de kaas van het merk Aurora, camembert van eigen erf, vlees voor biohamburgers en Naegelholt. En dan is er ook nog een biotel in aanbouw, met vijf gastenkamers en een restaurant. ‘Wij willen laten zien hoe het ook kan.’ Wie het erf