Waar koop ik rundvlees direct van de boerderij?

Smaakacademie Achterhoek zocht het voor u uit. In de Achterhoek en Liemers zijn verschillende veehouders die vlees van eigen runderen direct verkopen aan de consument. Dat is heel transparant, oftewel je weet waar je vlees vandaan komt en bovendien steun je zo veehouders in je eigen omgeving.

Het vlees kan verschillen naar gelang ras, sekse (stier, koe of os) en of er extra aandacht besteed wordt aan dierenwelzijn, natuur en milieu. Keurmerken geven inzicht in welke dier- en milieuvriendelijke maatregelen de boer al dan niet heeft genomen. Voorbeelden daarvan zijn het Europees keurmerk voor biologisch en het Beter Leven keurmerk voor dierenwelzijn.

Niet alle rundveehouders die zich inspannen voor milieu en dierenwelzijn, hebben een keurmerk. Ga daarom vooral zelf een kijkje nemen op deze bedrijven om met eigen ogen te zien hoe de runderen worden gehouden. Hieronder volgt in willekeurige volgorde een overzicht van rundveehouders met per bedrijf een korte omschrijving.

Galloway Beweiding, Aalten – www.galloway-beweiding.nl

Op dit bedrijf worden op biologische wijze Galloway runderen gehouden. Vlees van deze runderen is verkrijgbaar in de boerderijwinkel op het bedrijf. Er worden ook traditionele (Achterhoekse) producten als naegelholt, runderrookworst en droge metworst gemaakt. Het bedrijf is biologisch en EKO gecertificeerd.

Boerderij de Stegge, Winterswijk – www.altic.nl

Op boerderij de Stegge in Winterswijk worden runderen van het Franse dubbeldoelras Montbéliarde gehouden. Het vlees van de melkkoeien en stieren wordt ingevroren en in gedroogde vorm verkocht, zoals zelfgemaakte biltong, yerky, droge runderworst en naegelholt. Het vlees is aan de weg te koop uit een zelfbedieningsdiepvries.

Dubbeldoelvlees De Grote Kroeze, Silvolde

Dubbeldoelvlees de Grote Kroeze is het bedrijf van Hans en Marga Kroeze uit Silvolde. Op hun melkveebedrijf houden zij koeien van het dubbeldoelras Fleckvieh. Na hun werkzame leven als melkkoe gaan de koeien voor drie maanden naar Heijdra Vleesvee om te worden afgemest om na daarna als een mooi stukje vlees terug te keren. Vlees van dubbeldoelkoeien is wat in de vergetelheid geraakt, maar staat weer volop in de belangstelling. Voor meer informatie en openingstijden: kijk op de Facebookpagina van Dubbeldoelvlees De Grote Kroeze.

Vleesboerderij Dieker, Terborg – www.vleesboerderijdieker.nl

Op het vleesveebedrijf van de familie Dieker in Terborg worden Blonde d’Aquitaine runderen gehouden.  In de zomer lopen zij in de weide en in de winter hoofdzakelijk in een strostal. Blonde d’Aquitaines zijn geliefde vleeskoeien met een flink gewicht maar toch relatief makkelijk kalvend. Hierdoor komen keizersneden nauwelijks voor. De koeien worden geslacht bij Heinen Vlees in Zelhem en het vlees wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel op het bedrijf.

EKO Boerderij Arink, Lievelde – www.ekoboerderijarink.nl

In Lievelde verkoopt EKO Boerderij Arink in de boerderijwinkel rundvlees van eigen bedrijf. Het wordt verkocht als antibioticavrij, oerwoudvrij en gentechvrij. Het bedrijf is biologisch en EKO-gecertificeerd.

Van Bommel Beef, Toldijk – www.vanbommelbeef.com

Op de boerderij van de familie van Bommel  worden runderen gehouden van het Franse ras Limousin. Het vlees van Van Bommel Beef is verkrijgbaar bij verschillende winkels en horecazaken binnen en buiten de regio, ook in de vorm van  rundvleeskroketten en bitterballen.

De Verse Kers, Wehl – www.deversekers.nl

In natuurgebied “De Musschenhorst” in Wehl grazen de Dexter runderen van de Verse Kers. Dit sobere sterke ras wordt jaarrond buiten gehouden met in de winter schuilgelegenheid. Na 2,5 tot 3 jaar worden de ossen geslacht bij Heinen Vlees in Zelhem om vervolgens verkocht te worden in de eigen Landwinkel op het bedrijf.

Boerderij Groot Brandenborch – www.grootbrandenborch.nl

Op het gemengde biologische bedrijf worden biologisch gecertificeerde MRIJ-koeien gehouden voor de zuivelproductie. De MRIJ-koe is een echte dubbeldoel koe. Jaarlijks worden één of twee ossen geslacht waarna het vlees wordt verwerkt in vleespakketten. Wie geïnteresseerd is in een vleespakket kan zich aanmelden.

Vleesveebedrijf Ni-j Holthoes, Winterswijk – www.maisbalen-persen.nl

In het Winterswijkse Kotten houdt de familie Damkot zoogkoeien van het ras Belgisch Witblauw. Dat  is een echt vleesras waarbij de geboorte van kalveren vaak via een  keizersnede gebeurt. Het vlees wordt in ingevroren porties aan huis verkocht.

Natuurlijk Sinderens Weidekalf, Sinderen – www.natuurlijksinderensweidekalf.nl

Op het bedrijf Natuurlijk Sinderens Weidekalf van Robert en Martine Rosenbau worden kalfjes van veertien dagen oud aangekocht en op het bedrijf toegewezen aan een pleegkoe. Deze pleegkoe zorgt voor de kalfjes die naast de melk van de pleegkoe ook vers gras of hooi krijgen. In de zomer en in de winter kunnen de kalveren onbeperkt naar buiten, waardoor de kalveren een natuurlijk leven leiden.  Het kalfsvlees wordt onder andere verkocht in de eigen boerderijwinkel.

Keuper Limousinvlees, Megchelen

In Megchelen houdt Jacco Keuper runderen van het Franse ras Limousin. De boerderij is gecertificeerd met het twee sterren Beter Leven Keurmerk. Jacco fungeerde in 2017 als boegbeeld in de campagne van de Dierenbescherming voor het Beter Leven keurmerk. Bekijk hieronder het filmpje. Vlees van de Limousin runderen is bij Jacco Keuper via limousinbedrijfkeuper@gmail.com te bestellen.

Hoeve ’t Hulshof, Almen – www.hoevehulshof.nl

Op zorgboerderij en extensief veehouderijbedrijf hoeve ’t Hulshof worden dubbeldoelkoeien gehouden van het ras MRIJ. Dus zowel voor de melk als het vlees. Het vlees wordt op het bedrijf ingevroren verkocht in de eigen boerderijwinkel.

Vleesboerderij Garritsen, Toldijk – www.vleesboerderijgarritsen.nl

In Toldijk ligt het gemengde akkerbouw- en veehouderij bedrijf Garritsen. Van eigen runderen wordt vlees verkocht in de eigen boerderijwinkel, onder andere vleespakketten en barbecuevlees.

Vleesboerderij Het Have, Almen – www.boerderijhethave.nl

Op vleesboerderij het Have worden Franse Limousinrunderen gehouden. In totaal lopen er op het bedrijf ongeveer tachtig dieren waaronder fokkoeien, jongvee en stieren. Naast gras eten de dieren onder andere tarwe, haver en koolzaad,  hoofdzakelijk verbouwd op eigen bedrijf en gemalen met een eigen molen afkomstig uit 1928. Het vlees wordt verkocht in een eigen boerderijwinkel en is daarnaast ook te vinden bij enkele horecazaken in de regio.

Boerderij Korenblik, Warnsveld – www.boerderijkorenblik.nl

Op biologische tuinderij Korenblik worden 16 zoogkoeien gehouden van de rassen MRIJ en Limousin. Zo nu en dan wordt er een koe geslacht bij Heinen Vlees in Zelhem en dit vlees wordt dan verkocht in de eigen boerderijwinkel.

Natuurkoeien van vleesbedrijf Jos Bolk in Aerdt – www.natuurkoeien.nl

In het Liemerse Aerdt, in natuurgebied De  Gelderse Poort, grazen de Blonde d’Aquitaine runderen van Jos Bolk. De runderen worden als gecertificeerd scharrelrundvlees verkocht en hebben het Twee Sterren Beterlevenkeurmerk van de Dierenbescherming. Het vlees is in eigen boerderijwinkel te koop en wordt geserveerd door restaurants in de regio.

Dykhoeve vlees in Herwen – https://dykhoeve.nl

Op de Dykhoeve in Herwen worden runderen en varkens gehouden zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar er is voor gekozen om niet met het keurmerk voor biologisch te werken. Het vlees kan aan huis worden gekocht of als pakket worden opgestuurd.

Buffelboerderij Arns, Zevenaar – http://www.buffelboerderijzevenaar.nl/

De buffelboerderij is een boerderij met stoere waterbuffels in het buitengebied van Zevenaar. De (familie)kudde telt 260 waterbuffels en bestaat uit 135 buffels die melk geven of jongvee en fokstieren zijn.  Op diervriendelijke wijze worden de buffels gehouden in potstallen met stro. In de zomermaanden kunnen de buffels kiezen of ze naar buiten gaan of binnen blijven. Op zaterdag is de winkel geopend. Hier kunt u smakelijke waterbuffelvlees kopen.

Urtica de Vijfsprong in Vorden – http://www.urticadevijfsprong.nl/

Landbouwbedrijf De Vijfsprong is een biologisch-dynamisch agrarisch bedrijf. Het bedrijf heeft een EKO-keurmerk, maar is ook DEMETER gecertificeerd. Het landbouwbedrijf kent vier onderdelen: veehouderij, zuivelverwerking, akkerbouw en tuinbouw. Naast zuivel en groente van eigen bedrijf  is ook rundvlees verkrijgbaar in de eigen winkel. Bestellingen van biologisch dynamische vleespakketten kunnen rechtstreeks bij de boerin besteld worden. Stuur een mail voor vlees naar de boerin: brigitta.hogenboom@urticadevijfsprong.nl.