Korenblik en De Fijne Tuin – Warnsveld

Teelt en overige productie

Wim Schoemaker en zijn partner Rieke Griffioen verbouwen op hun boerderij Korenblik in Warnsveld biologische groenten en aardappelen, houden zestien zoogkoeien (Limousine en MRIJ) voor het vlees en de bemesting en twee varkens.

Op de grond rond de boerderij wordt nu op zes à zeven hectare groenten verbouwd en nog eens zes hectare is grasland. ‘Voor de koeien, maar ook voor de vruchtwisseling.’ Op zo’n drie hectaren worden fijne groenten, verbouwd en op drie hectaren pompoenen en aardappelen. Een andere belangrijke teelt is aardbeien, in een tunnelkas en in de volle grond.

Behalve aardbeien zijn de hoofdteelten: bospeen, spinazie, raapstelen en venkel. Verder worden er ook prei, rucola, veldsla, courgette, komkommer, kropsla, knolvenkel, radijs, mixsla, bosbiet, rode biet, bosui, koolrabi, spitskool en diverse soorten aardappelen geteeld.

Het vlees van eigen koeien en de varkens, geslacht door Heinen in Zelhem, wordt voornamelijk verkocht in de eigen winkel.

De twee varkens worden gehouden vanwege de Boerderijschool: Twintig keer per jaar komt er een klas met basisschoolleerlingen van de Vrije School uit Zutphen om hier te werken.

saa_de_korenblik_1500px_09

Afzet

Distreko (incl. Achterhoekpakket);
• Eigen boerderijwinkel (op zaterdag en vrijdag geopend);
• Groothandels Udea en Kroon;
• Marktkoopmannen op de markten in Zuthpen en Deventer;
• Pompoenen worden verkocht via Naturelle (de biologische tak van groenteveiling de Greenery).

 

De Fijne Tuin: start-up voor jonge ondernemer.

Sinds kort is er een tweede bedrijf op de grond van De Korenblik. Hendrik Poellman is een jonge tuinder, die twintig uur bij De Korenblik op het bedrijf werkt en daarnaast zijn eigen tuinbouwbedrijf heeft, De Fijne Tuin. Hij levert groenten aan negen gezinnen in Zutphen, waarbij één van de gezinnen het afhaalpunt is en ook de betalingen regelt. Maar ook wordt een groot deel van de groenten afgezet via de groothandel en in de regio. Op deze manier krijgen ook jonge agrariërs zonder grond de gelegenheid om een bedrijf te beginnen.

saa_de_korenblik_1500px_15

De mensen achter De Korenblik

De boerderij van Wim Schoemaker en zijn partner in het buitengebied van Warnsveld is Wims geboorteplaats en zijn ouderlijk bedrijf: hier hielden zijn ouders melkkoeien en fokzeugen. Toen hij zelf besloot ook te gaan boeren, vijfentwintig jaar geleden, wilde Wim aanvankelijk kaas maken van eigen melk, maar daarvoor bleek hij te veel te moeten investeren. ‘Toen heb ik eerst grond van mijn pa gepacht en ben groenten gaan verbouwen.’ Geleidelijk ging het hele bedrijf over op groenten verbouwen. Naast groenten verbouwt Schoemaker aardbeien: daarvoor is hij voor  Distreko de hoofdteler. De aardbeien worden zowel in de volle grond als in de tunnelkas verbouwd. In de aardbeientijd heeft De Korenblik veel extra klanten.

saa_de_korenblik_1500px_04

Wim is één van de oprichters van de Biologische Producentenvereniging Achterhoek. ‘Hier op het erf wisselden we op maandagavond met de verschillende boeren en tuinders onze producten uit. Dat was goed voor de saamhorigheid. Maar Wim is blij dat Rein van der Werff nu al jaren de distributie professioneel doet met  Distreko.’ ‘Mensen vinden het leuk om hier op de boerderij te komen en groenten kakelvers van het land te kopen, van onze eigen grond of andere boeren en tuinders in de buurt. Onze klandizie groeit nog steeds.’

saa_de_korenblik_1500px_07

Ook de schoolklassen die regelmatig op het bedrijf komen, zorgen voor de nodige levendigheid. De kinderen werken in groepen in de eigen tuin, mee met vee en landbouwtechniek of gaan koken met producten van het erf. ‘De schoolkinderen mochten stemmen of ze varkens wilden houden. Voor het vlees, want varkens houden, betekent varkens slachten. De vegetariërs waren in de minderheid: spek vinden de meeste kinderen toch wel lekker.’ Zo kwamen de twee varkens op het bedrijf. Vorig jaar was er een opa die met de kinderen zuurkool heeft gemaakt en hebben ze op school gesmuld van hun zelfgemaakte zuurkool met rookworst van eigen varken. De varkens staan in de potstal waar ’s winters de koeien staan. ‘Ze woelen de boel helemaal mooi om: dat levert de beste compost die je kunt hebben.’

 

Kijk voor meer informatie op: www.boerderijkorenblik.nl