De challenge naar meer plantaardig voedsel en eiwitten uit Achterhoekse peulvruchten en pitten 

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. 

De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de voedselketen, van grond tot mond. Daarnaast zijn er commerciële kansen voor regionale of landelijke afzet en er zijn best practices elders in de wereld. Ze vergen nog ondersteuning met onderzoek, educatie en/of het uitvoeren van pilots of praktijkproeven. Deze vraagstukken dragen bij aan de uitdagingen van platform Achterhoek Food om te werken aan een internationaal onderscheidende foodregio en aan gezonder én duurzamer voedsel voor ons allemaal. 

Bonen zijn het mooiste wat er is: gezond voor mens én milieu en ook nog eens lekker en makkelijk te telen. Tevens is het een gezond alternatief voor vlees in vergelijking met de kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt. Daar moeten we meer gebruik van gaan maken. 

Ketenspelers & soort bedrijven 

Deze keten is nog onderbelicht en bestaat nu voornamelijk uit bonentelers die droogbonen in land-en boerderijwinkels verkopen. Dit zijn over het algemeen MKB-bedrijven met veel kennis over vakmanschap en mensen die durven te ondernemen! In de Horeca wordt al mondjesmaat gekookt met puur Achterhoekse Bonen. 

Teelt 

  • Effect van het telen van bonen voor de bodem 
  • Aandacht voor teelt van bonen en de voordelen hiervan 

Bedrijfsvoering 

  • Een winstgevend verdienmodel met bonen maken 

Productontwikkeling 

  • Conserveren van bonen, zodat het makkelijk toe te passen is (stazak, in pot) 

Commercie, marketing & communicatie 

  • Hoe kun je droogbonen aan de man brengen? 
  • Hoe communiceer je de voordelen van bonen op een leuke en toegankelijk manier? 
  • De rol van bonen in de eiwittransitie 
  • Marktonderzoeken 

Horeca & toerisme 

  • Bonen op de menukaart: recepten & koken met bonen 

Techniek 

  • Ontwikkelen van apps, systemen of machines om de teelt of verkoop te vergemakkelijken 

Lees meer over de andere challenges:

De challenges van de graanketen voor Puur Achterhoeks Brood, Bier, Borrel, Koekjes en nieuwe producten

De challenge van wereldse kazen uit de Achterhoek, duurzamere veehouderij uit eigen regio en de vele toepassingen

De challenges van minder én beter vlees: hybrideproducten, duurzamere vleesketens, etc.

De challenges van pure sappen van Achterhoeks(e) fruit en groenten

De challenges voor een onderscheidende foodregio, cultuur, toerisme, arrangementen en experiences

Smaakacademie Achterhoek