De challenges van de graanketen voor Puur Achterhoeks Brood, Bier, Borrel, Koekjes en nieuwe producten 

 

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. 

De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de voedselketen, van grond tot mond. Daarnaast zijn er commerciële kansen voor regionale of landelijke afzet en er zijn best practices elders in de wereld. Ze vergen nog ondersteuning met onderzoek, educatie en/of het uitvoeren van pilots of praktijkproeven. Deze vraagstukken dragen bij aan de uitdagingen van platform Achterhoek Food om te werken aan een internationaal onderscheidende foodregio en aan gezonder én duurzamer voedsel voor ons allemaal. 

 

Ketenspelers & soort bedrijven 

Denk aan de graanteler, molenaar, vloermouterij, brouwerij, destilleerderij en bakkers. Dit zijn over het algemeen MKB-bedrijven met veel kennis over vakmanschap en mensen die durven te ondernemen! Naast deze producenten en verwerkers zijn er natuurlijk ook verbanden met de Horeca, Toerisme en landschap. 

Mogelijke onderzoeken/opdrachten 

Graanteelt 

  • Onderzoek naar duurzamere teelt van graan en de bijdrage van graan aan biodiversiteit in vergelijking met een ander gewas bijvoorbeeld. 
  • Hoe zorg je voor meer graanteelt in de Achterhoek? 
  • Hoe wordt het rendabel als je graan als tussengewas gebruikt? 

Productontwikkeling 

  • Recepturen en productontwikkeling van graan (Brood, bier, pasta, banket, koekjes, whisky) 

Reststromen 

  • Bier gemaakt van oud brood van de bakker 
  • Brood gemaakt van oud brood van de bakker 
  • Eiwitrijke gedroogde baardjes (gekiemde wortels tijdens vermouting proces) 

Toerisme & Horeca 

  • Hoe pas je Puur Achterhoekse biertjes toe in gerechten en inspireer je koks om dit te doen? 
  • Hoe zorg je ervoor dat toeristen granen ervaren in de Achterhoek? 

Techniek 

  • Ontwikkelen van apps, systemen of machines om de teelt of verkoop te vergemakkelijken van graan en/of graanproductie 
  • Bio-based en granen 

 

Lees meer over de andere challenges:

De challenges van wereldse kazen uit de Achterhoek, duurzamere veehouderij uit eigen regio en de vele toepassingen

De challenges van minder én beter vlees: hybrideproducten, duurzamere vleesketens, etc.

De challenge naar meer plantaardig voedsel en m.n. eiwitten uit Achterhoekse peulvruchten en pitten

De challenges van pure sappen van Achterhoeks(e) fruit en groenten

De challenges voor een onderscheidende foodregio, cultuur, toerisme, arrangementen en experiences

 

Puur Achterhoek Bier