De challenges van pure sappen van Achterhoeks(e) fruit en groenten 

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. 

De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de voedselketen, van grond tot mond. Daarnaast zijn er commerciële kansen voor regionale of landelijke afzet en er zijn best practices elders in de wereld. Ze vergen nog ondersteuning met onderzoek, educatie en/of het uitvoeren van pilots of praktijkproeven. Deze vraagstukken dragen bij aan de uitdagingen van platform Achterhoek Food om te werken aan een internationaal onderscheidende foodregio en aan gezonder én duurzamer voedsel voor ons allemaal. 

 

De Achterhoek staat vol met 100 collectieboomgaarden van Hennie Rossel met meer dan 400 verschillende appelrassen. Maar ook op het gebied van groente, zijn er veel mogelijkheden. 

Ketenspelers & soort bedrijven 

De collectieboomgaarden worden onderzocht door pomoloog Hennie Rossel. De boomgaarden zijn in het beheer van particulieren. Daarnaast is er de mobiele Sappers, waarbij op locatie fruit wordt verwerkt tot sap. 

Teelt 

  • Aanplanten fruitbomen op school 
  • Creatief aanplanten: Leifruit, step-over-tree, mini-tree, meer-soortige-bomen 

Productontwikkeling 

  • Ontwikkeling van groente- en fruitsmoothies / groente- en fruitsapjes 
  • Groente en fruit als snack 
  • Bewaren/conserveren van fruit en groente: fruitleer, drogen, wecken, pekelen, fermenteren 
  • Appelsap met minder suiker? 

Commercie, Marketing & Communicatie 

  • Sapdag organiseren op scholen en kantines met sap voor de scholen 
  • Sappen hip maken onder jongeren 
  • Bekendheid versterken van de collectie boomgaarden: de diverse collectieboomgaarden op een leuke manier in kaart brengen en presenteren 
  • Marktonderzoeken 

Techniek 

  • Ontwikkelen van apps, systemen of machines om het plukken/oogsten of verkoop te vergemakkelijken 

Horeca & toerisme 

  • Koken met Puur Achterhoekse sappen, hoe verwerk je dit op een lekkere manier in gerechten? 

Reststromen 

  • Wat te doen met appelplup? Dit blijft over na het persen tot appelsap. 

 

Lees meer over de andere challenges:

De challenges van de graanketen voor Puur Achterhoeks Brood, Bier, Borrel, Koekjes en nieuwe producten

De challenges van wereldse kazen uit de Achterhoek, duurzamere veehouderij uit eigen regio en de vele toepassingen

De challenges van minder én beter vlees: hybrideproducten, duurzamere vleesketens, etc.

De challenge naar meer plantaardig voedsel en m.n. eiwitten uit Achterhoekse peulvruchten en pitten

De challenges voor een onderscheidende foodregio, cultuur, toerisme, arrangementen en experiences