De challenges van Achterhoek Food

Praktijk, onderwijs en onderzoek werken samen aan een duurzamer voedselsysteem

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond. 

De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de voedselketen, van grond tot mond. Daarnaast zijn er commerciële kansen voor regionale of landelijke afzet en er zijn best practices elders in de wereld. Bovendien vergen ze nog ondersteuning met onderzoek, educatie en/of het uitvoeren van pilots of praktijkproeven. Deze vraagstukken dragen bij aan de uitdagingen van platform Achterhoek Food om te werken aan een internationaal onderscheidende foodregio en aan gezonder én duurzamer voedsel voor ons allemaal. 

Praktisch elke les kan benut worden voor de uitdagingen van Achterhoek Food, het raakt bijvoorbeeld deze opleidingen en vraagstukken rond:  

Teelt, toerisme, landschap, lichamelijke én mentale gezondheid, ict, duurzaamheid, innovatie, business, technologie, veehouderij, hoveniers, cultuur, eenzaamheid & verbondenheid, voedselveiligheid, ondernemerschap, marketing & communicatie, verdienmodellen, biodiversiteit, gastronomie, kooktechnieken, horeca, bouw, planologie, levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid, zorg, milieu, verpakkingstechnologie, voorlichting & onderwijs, sport en voeding, kwaliteitsprogramma’s, cultuurhistorie, kunst & cultuur, rekenen, taal en biologie. 

Onderdelen van deze food-challenges zijn toepasbaar voor alle opleidingen en niveaus van vmbo tot universiteit. Smaakacademie Achterhoek organiseert zelf ook activiteiten rond deze challenges, zoals Masterclasses, Smaakwerkplaatsen en Food-Hackatons. Hieraan kun je deelnemen. 

Heel veel docenten kunnen hun lessen dus smakelijker maken en bijdragen aan een gezonde duurzamere toekomst van de regio en wereld. Zie jij zelf al mogelijkheden of wil je meer weten? Neem contact op met de Achterhoek Food Coördinator van je school voor vragen of om te sparren. Zij zijn het aanspreekpunt binnen de school. Smaakacademie Achterhoek is het aanspreekpunt voor bedrijven en steunt bedrijven bij het samenwerken met het onderwijs. 

Hieronder, in het kort, de 6 food-challenges (klikken op de link geeft meer informatie over de challenge):   

  1. De challenges van de graanketen voor Puur Achterhoeks Brood, Bier, Borrel, Koekjes en nieuwe producten. 
  2. De challenges van wereldse kazen uit de Achterhoek, duurzamere veehouderij uit eigen regio en de vele toepassingen. 
  3. De challenges van minder én beter vlees: hybrideproducten, duurzamere vleesketens, etc. 
  4. De challenge naar meer plantaardig voedsel en m.n. eiwitten uit Achterhoekse peulvruchten en pitten.  
  5. De challenges van pure sappen van Achterhoeks(e) fruit en groenten. 
  6. De challenges voor een onderscheidende foodregio, cultuur, toerisme, arrangementen en experiences.