Waar koop ik witte zuivel direct van de boerderij

In de Achterhoek en Liemers zijn diverse ondernemers actief met smakelijke zuivelproducten. In dit bericht een kort overzicht van de vakmensen die het maken en verkopen, in willekeurige volgorde.

Kaasboerderij Weenink – Lievelde

Producten: Goudse, Leidse en Maasdammer boerenkaas van jong tot oud. Bunkerkaas: kaas met natuurkorst. Diverse soorten kruidenkazen. Boerenzuivel als yoghurt, karnemelk, boter, hangop en kwark.

Afzet: via eigen landwinkel aan huis en via collega landwinkels in heel Nederland. Regionaal wordt ook verkocht via webwinkel eetregionaal.com .

Zie ook Koeien, Kunst en Kaas en  www.kaasboerderijweenink.nl


Wikkerink Zuivel – Aalten

Producten: Yoghurt naturel en in de smaken aardbei, appel-kiwi, abrikoos en kwetsen. De kwetsen en aardbeien voor de yoghurt worden geleverd door Groentekwekerij Smits in De Heurne.

Afzet: Wikkerink zuivelproducten zijn verkrijgbaar op het eigen bedrijf, via de website Eet Regionaal en onder andere bij Landwinkel Smits en regionale supermarkten.

Zie: www.wikkerinkzuivel.nl


IJsboerderij de Steenoven – Hummelo

Producten: Boerenroomijs, yoghurtijs, sorbetijs. Ook worden op verzoek en in samenspraak nieuwe ijsproducten ontwikkeld.

Afzet: Directe verkoop aan ijs, via horeca en evenementen, waarbij de eigen ijskarren en foodtrucks worden ingezet. Vanaf 2017 in samenwerking met evenementenservice De Timp en ijsboerderij ’t Kempke.

Zie: www.ijsvandesteenoven.nl


IJsboerderij ’t Kempke – Etten

Producten: Boerenijs in verschillende smaken.

Afzet : via de eigen ijssalon op het boerenbedrijf, via het IJslokaal op het DRU-terrein in Ulft en evenementen. Vanaf 2017 in samenwerking met evenementenservice De Timp en ijsboerderij De Steenoven.

Zie: www.kempkeijs.nl


IJsboerderij Dommerholt – Borculo

Producten: Boerenroomijs, sorbetijs en yoghurtijs in een groot aantal smaken.

Afzet: via de ijssalon op eigen boerenerf en via ijskarverhuur en evenementenverzorging.

Zie: www.ijsboerderijdommerholt.nl


IJsboerderij ’t Olde Pietepol – Aalten-Haart

Producten: Diverse soorten boerenijs, in verschillende verpakkingen (bekers, vormpjes en 1, 2,5 en 5 liter verpakkingen).

Afzet: het zelfbedieningsterras op eigen bedrijf, via ijskarverhuur, diverse streekwinkels, horecabedrijven, campings, streekmarkten en evenementen.

Zie: www.ijsboerderijoldepietepol.nl


Geitenkaasboerderij De Brömmels, Woold

Producten: Harde geitenkaas, zachte geitenkaas, geitenkwark, geitenvlees

Afzet: eigen boerderijwinkel, collega boerderijwinkels, diverse boerenmarkten en lokale restaurants.

Website: www.brommels.nl


Boerenzuivel van Claudia – Eibergen

Producten: Yoghurt in de smaken yoghurt, aardbeien, vanille, viervruchten. Aardbeiendrinkyoghurt, hangop, vanillevla, hopjesvla, chocoladevla, karnemelk, roomboter en volle melk.

Afzet: eigen boerderijwinkel, horeca en collega boerderijwinkels.

Zie: www.boerenzuivelvanclaudia.nl


Boerderij te Winkel –  Huppel-Winterswijk

Producten: Boerenroomijs en rauwe melk, eieren en aardappelen.

Afzet: ijssalon, zelfbedieningswinkel en automaat op eigen bedrijf, horeca, bakkerijen en winkels.

Zie: www.boerderijtewinkel.nl


Kaas- en zuivelboerderij Daalwiek – Geesteren

Producten: Diverse soorten boerenkaas, ‘Achterhoek-kaas’(elders gemaakt, op eigen bedrijf gerijpt), zuivelproducten als hangop en yoghurt.

Afzet: via eigen boerderijwinkel, twee vaste bezorgroutes in de gemeente Berkelland, en 6 horecabedrijven, waaronder Villa Ruimzicht in Doetinchem.

Zie www.daalwiek.nl


Urtica de Vijfsprong –  Vorden

Producten: Biologisch-dynamische, niet-gehomogeniseerde melk, halfvolle melk, ‘hele melk’ (volle melk met variabel vetgehalte), yoghurt, kwark (volle, halfvolle en magere), slagroom, crème fraiche, kaas in groot aantal smaken.

Afzet: de eigen winkel. dagelijkse warme maaltijden in eigen keuken voor cliënten en medewerkers, via Distreko, horeca in de buurt, eigen distributie-route naar winkels in Zutphen, boerderijwinkels en o.a. (wellnesscentrum) Thermen Bussloo, groothandel Odin, winkels in Arnhem en Wageningen.
die wordt geproduceerd op het melkveebedrijf maakt men kwark, room, yoghurt en kaas. De producten worden verkocht in de eigen boerderijwinkel.

Zie: bedrijfsportret op deze website, www.urticadevijfsprong.nl


Stichting NatuurBoeren – samenwerkingsverband van biologische boeren

Producten: Biologisch boerenijs, biologische yoghurt, biologische kaas afkomstig van biologische boeren met Oud-Hollandse runderrassen en extra inspanning voor natuur en biodiversiteit.

Afzet: De producten zijn verkrijgbaar via huisverkoop, supermarkten en horecagelegenheden in de Achterhoek en daarbuiten. Zo wordt het ijs onder andere verkocht in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De twee Achterhoekse Natuurboeren (werken met het veeras MRIJ) zijn Bert Wagenvoort uit Vorden en Herman Oltvoort uit Laren. Het ijs wordt gemaakt door De IJsfabriek BV te Doetinchem.

Zie: www.natuurboeren.nl


Melkveebedrijf Keuper – Megchelen

Producten: Biologische rauwe melk en boerenkaas

Afzet: Eigen melktap en kaas verkoop aan huis.

Zie facebook.com/raesfeltstede