Smits Groente en Fruit – de Heurne

Teelt en productie

Gert Smits teelt op honderd hectare groenten in De Heurne en wijde omgeving. De laatste vijftien jaar is de hoofdteelt prei. Daarnaast worden allerlei koolsoorten (savooiekool, spitskool, bloemkool, chinese kool en boerenkool), asperges en aardbeien verbouwd. In de kas teelt Smits laurier en abrikozen. Terwijl vroeger de meeste groenten voor de export waren bestemd, wordt nu vrijwel alles binnen Nederland afgezet, waarvan een deel in de regio. De kwekerij levert de groenten schoongemaakt en verdeeld in verschillende klassen, in uiteenlopende verpakkingen (prei in bundels, kratten, zakken, etc.), maar ook voorgesneden. Verschillende supermarkten in de regio worden beleverd met rauwkost en in de landwinkel zijn ook eigen salades te koop. De eigen groenten worden in de winkel aangevuld met streekproducten van andere Achterhoekse producenten.

saa_smits_1500px_04

Afzet:

• Hello Fresh;
• Supermarktketen Dirk van den Broek;
• Groentesnijbedrijven, met name in de Achterhoek;
• Eigen Landwinkel;
• Horeca in de regio;
• Via webwinkel eetregionaal.com.

saa_smits_1500px_12

De mensen achter Groentekwekerij Smits

Op zijn veertiende begon Gert Smits op een stukje land van zijn vader groenten te telen. ‘Ik had niks met de koeien en varkens van mijn vader. Maar het groenten verbouwen paste me goed.’ Met de fietskar bracht hij de groenten naar een groentewinkel in Dinxperlo. Zo groeide hij uit tot een flinke groenteteler. Vroeger exporteerde hij veel groente naar Duitsland. Maar op een gegeven moment werd het buurland zelfvoorzienend in groenten. Toen nam de afzet af en werd de veiling – waar een groot deel van de groenten verhandeld werd – een problematische manier van verkopen. ‘De veiling werkt prachtig als er schaarste is aan producten. Maar als er te veel aanbod is, is het heel slecht voor de handel. Veel telers raakten daardoor in zwaar weer en veel zijn er afgevallen.’ Kwekerij Smits vond zijn nieuwe afzet binnen Nederland, zoals bij Hello Fresh en supermarkten en in de regio.

saa_smits_1500px_03

Daarnaast ontwikkelt Smits ook nieuwe producten. ‘In de winter verkopen we erwtensoeppakketten: spliterwten met prei van eigen bedrijf aangevuld met knolselderij en wortelen van telers in de buurt. Maar de laurier kwam uit Israël. Dat zinde me niet. Toen heb ik me er in verdiept en teelt nu zelf laurier, zodat we een compleet Nederlands erwtensoeppakket hebben.’ Ook groeien in zijn kas sinds een tijd zijn abrikozenboompjes. ‘In principe kun je die goed in het Nederlandse klimaat telen, alleen hebben ze vaak last van vroege vorst. Maar in de kas gaat het prima. Je moet ze natuurlijk wel snoeien, anders tillen ze de kas op.’

saa_smits_1500px_10

Smits heeft goede ervaringen met het beleveren van de horeca in de regio. Het helpt dat hij groenten en aardappelen voorgesneden kan leveren. Smits vindt het een goede ontwikkeling dat er meer waardering komt voor eten uit de Achterhoek. ‘Als je afhankelijk bent van de export, heb je last van een grillige markt. Regionale vermarkting is een betere optie.’ Vandaar ook dat hij de drijvende kracht is achter Eet Regionaal,  een webwinkel in streekproducten van vijfentwintig boeren en telers uit de Achterhoek en omgeving. Via de website kan uit een assortiment van ruim 400 dagelijkse boodschappen uit eigen streek worden gekozen.  Voor 15.00 uur online bestelt, betekent dat de bestelling de volgende dag middag klaar staat bij een van de afhaalpunten in de Achterhoek, waaronder Smits eigen erf.

www.groentekwekerij-smits.nl

saa_smits_1500px_15