Zelfslachtende slagers: de held van de vleesliefhebber en chefkok

Nog maar zeer weinig slagers slachten zelf hun dieren. De alsmaar toenemende regelgeving, controles en bijbehorende kosten vormen steeds meer een belemmering voor het zelf slachten van dieren. Daarnaast is er extra vakkennis en extra arbeid voor nodig. Tegelijkertijd hebben consumenten de laatste decennia meer de voorkeur voor de magere en snel te bereiden stukken vlees. En daarvoor zijn niet alle onderdelen van een karkas geschikt. Daardoor hebben steeds meer slagerijen het slachten van dieren uitbesteed en kopen in wat de consument vraagt. Slagerijen, net als horeca, betrekken nu veelal hun vlees van een groothandel, die op zijn beurt het vlees en de specifieke onderdelen van karkassen inkoopt bij grotere slachthuizen in binnen- en buitenland.

SAA_vd_Pol_01_1500px

Twee generaties slagers: André en Martijn van de Pol

Het eten van vlees uit eigen regio heeft zo zijn voordelen. Zeker voor liefhebbers van vlees en degene die vers, echte ambachtelijke bereidingen en ruimere keuze willen. Immers alle onderdelen van het karkas zijn beschikbaar. Doordat de transportafstanden kort zijn en kleinschaliger vervoer, is het risico op stress voor de dieren geringer. Dat is gunstig uit oogpunt van dierenwelzijn en komt ook de kwaliteit en smaak van het vlees ten goede. Het vlees wordt in eigen slagerij direct vers verwerkt, geen transport naar verschillende verwerkingsbedrijven en dat is óók goed voor de kwaliteit.

SAA_Herman_Beerten_1500px_01

Zelf slachtende slager Herman Beerten

Genieten van vlees van bekende veehouders (of je eigen dieren) uit de Achterhoek is natuurlijk alleen mogelijk als er in de regio gelegenheid is om runderen en varkens te slachten. Gelukkig zijn die er nog! Smaakacademie Achterhoek heeft met een drietal ambachtelijke slachterijen, de helden van de vleesliefhebber, gesproken. Lees hun verhaal op de website van Smaakacademie Achterhoek. En neem een keer contact met hen op voor de mogelijkheden voor je eigen vlees. Het vergt een beetje organisatie, een diepvries thuis maar dan heb je goed vlees, ruime keuze en nog voordelig ook.

Adressen:

Laren: www.vandepol.keurslager.nl Lees hier de reportage.

Zelhem: www.heinenvlees.nl

Zieuwent: www.beertenvlees.nl Lees hier de reportage.

Diepenheim: www.slagerijkastelein.nl

www.sameneenkoekopen.nl