Whisky, brandy, jenever en eau-de-vie van Achterhoekse granen en fruit

100% Achterhoeks is het streven van distilleerderij de Bronckhorst uit Zelhem

Twee jaar geleden is Erik Legters begonnen met de opstart van zijn distilleerderij de Bronckhorst. Inmiddels liggen de eerste distillaten gelagerd op de houten vaten, is het proeflokaal geopend en kunnen de eerste liefhebbers genieten van echte Achterhoekse spirits, brandy, eau-de-vie en jeneverbessenwater.

Een paar jaar gelden las Erik Legters in De Boerderij dat in Noord-Nederland akkerbouwers brouwgerst gingen verbouwen voor de Schotse whisky-industrie. ‘Dat sprak me aan’. Hij besloot zijn achtergrond in de landbouw te combineren met zijn liefde voor whisky en andere distillaten. Na een intensieve opleiding in het Belgische Hasselt bij Geurt van Rennes van het opleidingsinstituut BeNeVit mocht Erik zichzelf ‘Meester Distillateur’ noemen. Vervolgens ging hij zijn eigen brouwgerst verbouwen: de basis voor de eerste spirits en whisky van Achterhoekse bodem.

‘Gerst groeit op niet te rijke grond. Het voordeel van teelt op zandgrond is ook dat het goed te sturen is. Gerst met niet te veel en niet te weinig eiwitgehalte. Wel moet je op zand tevreden zijn met minder opbrengst dan op klei.’

De geoogste gerst wordt geschoond en opgeslagen door Jan Steverink in Silvolde. Van daaruit gaat het naar een mouterij in Duitsland. ‘In de toekomst hoop ik ook in de Achterhoek te mouten, dat is weer een vak apart’. Vervolgens begint in de distilleerderij het brouwproces. Het zetmeel in de mout wordt omgezet in suikers, wat een soort ’zoet bier’ zonder hop oplevert. Dat gaat in vergistingstank en na het gisten wordt het gedistilleerd in de enige houtgestookte distilleerketel van Nederland. Met ‘moutwijn’ met 80 procent alcohol als resultaat. Dat gaat op een houten vat, waarna het minimaal drie jaar en één dag ligt te rijpen voordat het ‘whisky’ genoemd mag worden. ‘Onze whisky wordt gelagerd op originele bourbonvaten, waardoor hij prachtig vol van smaak wordt.’

Heel wat anders dus, dan de meeste industrieel gedistilleerde drankjes. ‘Voor het fabrieksspul kopen ze geurloos alcohol van 97 procent in, gooien er aroma’s bij, schudden ze een paar keer en dan zetten ze het voor een tientje in de schappen. Dan houd je mensen voor de gek. Wat ik doe is compleet anders. Ik ga uit van goede grondstoffen, goed materiaal en vakkennis. Dat levert een zuiver topproduct.’

Inmiddels is Legters volop aan het experimenten, zoals met speltwhisky en andere bijzondere graansoorten. Sinds kort wordt er ook samengewerkt met de Achterhoekse wijnboeren. Wijn die niet meer geschikt is voor de verkoop, is nog prima om te distilleren. Zo wordt er niets verspild en kan er Achterhoekse brandy, eau-de-vie en jeneverbessenwater van worden gemaakt. ‘Jeneverbessenwater, volgens een eeuwenoud recept, is in wijn gekookte jeneverbes met geneeskrachtige eigenschappen en is ook nog eens verdomde lekker. Het is de voorloper van alle gin en brandy.’

Over drie jaar is de eerste whisky van Distilleerderij de Bronckhorst te koop. Ondertussen kan er al wel een bezoek gebracht worden aan het proeflokaal.

Bekijk ook de website van distileerderij de Bronckhorst: www.distilleerderijdebronckhorst.nl