Wat is puur Achterhoeks Brood?

Nog te vaak worden er producten zoals broden en koekjes uit de streek gepresenteerd met maar nauwelijks ingrediënten uit de eigen streek. Dit kan anders vonden enkele bakkers, de molenaar en graanteler in samenwerking met de bakkers- en koksopleiding van het Graafschap College. Met hulp van de coach wereldkampioen broodbakken, Hans Som is een Achterhoeks Meergranen Pompoen Brood ontwikkeld. Het bevat enkel en alleen ingrediënten uit eigen streek en minimale hulpstoffen en is nu verkrijgbaar.

Het Pompoenbrood is vanaf deze week verkrijgbaar bij 4 bakkers in de Achterhoek. ‘De eerste variant van hopelijk nog vele andere’, zegt Jan Markink, voorzitter van platform Achterhoek Food.

Puur Achterhoeks?

Puur Achterhoeks brood wordt gemaakt met graan en andere ingrediënten zoals pompoenpitten die geteeld worden in de Achterhoek, maar ook met vers volkorenmeel, gemalen in de Achterhoek van de hele korrel, mét de kiem. Verder worden minimaal en alleen pure hulpstoffen gebruikt. Dat proef je en dat zie je aan de ingrediëntdeclaratie. Het maken van dit brood vergt écht vakmanschap in de hele keten, van akker tot en met bakker.

Vier keer meer Smaak

Het graan komt van de vruchtbare akkers uit o.a. de Silvoldse Slaege. Bakwaardige granen kun je wel degelijk in de regio verbouwen, mits dit doordacht ingezet wordt met de juiste raskeuze, teeltbegeleiding en het schonen en drogen van het graan. Met het gebruik van bloem- en kruidenrijke akkerranden levert een graanakker tevens een bijdrage aan de biodiversiteit en een prachtig landschap.

Vers meel wil zeggen volkoren meel direct van de hele korrel en op steen gemalen. Dat gebeurd bij één van de laatste ambachtelijke molenaars van het land in Vragender bij De Vier Winden. Dit volkoren meel bevat ook de kiem van de graankorrel in tegenstelling tot industrieel volkorenmeel dat de laatste decennia gebruik wordt. Deze kiem zorgt voor een extra smaakdimensie en is rijk aan voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen.

Vervolgens maken bakkers met hun eigen vakmanschap heerlijke broden en benutten minimaal en alleen pure hulpstoffen. Je geniet dus met al je zintuigen van het vakmanschap uit eigen streek.

Verkrijgbaar?

Bekijk dit bericht of check de website van graanteler van Slaege of van molenaar De Vier Winden.

Meer weten over de achtergrond van vers meel en Achterhoeks graan? Bekijk deze berichten en filmpjes: