Leermeesterdag Graafschap College: Minder én Beter Vlees 

De Achterhoekse aanpak voor de eiwittransitie

Horeca en studenten maken kennis met innovatieve ondernemers

Weer een bestaande onderwijsactiviteit benut met Achterhoek Food! In samenwerking met Smaakacademie Achterhoek organiseerde het Graafschap College (ROC) haar jaarlijkse Leermeesterdag. Op 23 januari werden maar liefst 70 (!) huidige en toekomstige horecamedewerkers en ondernemers geïnspireerd: hoe kun je geld verdienen met duurzaamheid en wat is de impact van jouw inkoopkeuzes voor de Achterhoek 

Minder en Beter Vlees 

Foodspecialist Maurits Steverink deelde kennis over de keuzes in horeca en de impact op het klimaat. Een belangrijke trend is meer plantaardig en dus minder vlees, maar wel beter vlees. Op dit gebied voorzien Achterhoekse ondernemers in oplossingen en is de hele keten om te leveren aan horeca op orde. Uniek voor Nederland.  

De deelnemers ervoeren deze dag zelf wat de mogelijkheden zijn en maakte kennis met het vakmanschap wat hierachter schuilgaat. Op de Steenoven in Hummelo vertelde Ronald Pelgrom over hoe hij zijn koeien houdt en waarom ze dubbeldoel zijn. Want ze produceren zowel zuivel alsook vlees. Door alle zorg, kennis en ervaring lukt het Ronald om van zijn melkkoeien een lekker en bovenal restaurantwaardig stukje vlees te maken.  

Bij Smits in de Heurne vertelden Gert en Edwin Smits over hun bonen en pompoenpitten. De pompoenpitten zijn een uniek product in Nederland en zitten boordevol eiwitten. Ook de pulp die overblijft is weer multi-inzetbaar.  

Jan en Ingrid Steverink van de Slaege vertelde bevlogen over hun bakwaardige graansoorten en hun bonenteelt waarvoor speciale oogstmachines zijn aangeschaft. Door de jaren heen hebben ze veel ervaring opgedaan. Met hun graan is het Nederlandse team zelfs tweede geworden op het wereldkampioenschap brood bakken in Parijs in 2022. 

De degelijke én innovatieve hamburger 

Vernieuwen lukt niet op een lege maag. Daarom bereidden leerlingen van het Graafschap College de lunch voor. Deze lunch stond in teken van ‘Minder én Beter Vlees’. Hiervoor is de Jan Markink gehaktbal, bedacht door top chef Erik te Velthuis, in een nieuw jasje gestoken. Deze werd geserveerd als hamburger en bestaat uit Achterhoekse bonen en vlees. Gezonder én beter voor het klimaat én de Achterhoek. Naast de hamburger maakte de jonge koks ook nieuwe producten zoals een bapoa met bonenvulling, een frisse salade en de Achterhoekse SlowSoep met granen en bonen.   

Lees hier meer over vlees van de melkkoe of over de voordelen van bonen.