Les uit Turijn: Achterhoek geschikte kandidaat voor onderscheidende foodregio
Van 21 tot en met 24 september bezocht een delegatie uit de Achterhoek de Terra Madre: Salone del Gusto in Turijn. Dit is hét internationale foodevent van de wereldwijde beweging Slow Food. De groep bestond uit 29 enthousiastelingen uit verschillende richtingen: docenten, studenten, producenten, horecaondernemer, toerisme en beleid.
Het gehele evenement wordt georganiseerd door Slow Food. Een internationale beweging die zich in zet voor 3 pijlers: Good, Clean en Fair food. Het is niet toevallig dat dit grote evenement in Turijn plaats vindt. Turijn is namelijk dé Slow Food hoofdstad van de hele wereld, maar ook van de regio Piemonte. Daar is het allemaal begonnen. Tijdens dit meerdaagse evenement is er volop aandacht voor foodbeleid, duurzame landbouw en het milieu. Deze thema’s komen terug in diverse activiteiten zoals workshops, lezingen, onderwijsactiviteiten, gesprekken en een mega markt met meer dan 600 stands!
Het doel van deze expeditie was om inspiratie op te doen, kennis te delen en dit toe te passen in de Achterhoek. Zo droeg deze expeditie bij aan het versterken van de ambitie van de Achterhoek om een onderscheidende foodregio te worden. Zoals verwoord door platform Achterhoek Food: duurzamer, gezond en als het ff kan uit eigen grond.
Sfeer en activiteiten
Ondanks de verschillende invalshoeken, hadden alle deelnemers hetzelfde doel. Samen de Achterhoek mooier, duurzamer en gezonder maken. Dit zorgde voor een prettige sfeer waar er veel ruimte was voor gesprekken en brainstormen. Er zijn diverse workshops gevolgd van charcuterie en regionale kaas tot no-waiste cocktails.
Ook zijn er lezingen gevolgd over de toekomst van toerisme en foodbeleid in steden. Een excursie naar de grootste markt van Europa, Porta Palazzo Market, mocht niet ontbreken. Net zoals een bezoek aan het winkelconcept Eataly en een kennissessie over wat is een onderscheidend product en de thema’s no waste, natuurinclusief, regeneratief en kringlooplandbouw.
Opbrengst tot nu toe
Door samen op expeditie te gaan, zijn er nieuwe connecties ontstaan en bestaande banden versterkt. Bovendien is er nieuwe kennis opgedaan. Het is dus een krachtige impuls voor de Learning Community van Smaakacademie Achterhoek. Als kers op de taart is er een nieuw product ontstaan door samenwerkingen tussen diverse ondernemers: dé Achterhoekse Slow Soep in een vega- en vleesvariant. Door het proeven van Italiaanse bonensoep Ribollita, besloten de Achterhoekse ondernemers een Achterhoekse variant te maken. Dezelfde dag werd het opgepikt door twee enthousiaste koks, die de perfectie toevoegden. Het eindresultaat is een heerlijke maaltijdsoep van Achterhoekse bonen, granen, groente en evt. vlees. Alle soorten vlees kip, varken, geit of rund kunnen verwerkt worden, mooi voorbeeld van restverwaarding.
De recepten zijn ontwikkel door Marie van Gaal (Stadsboerin) en Dionne Vrijdag (Noaberschappen). De basis-ingrediënten komen van Groentekwekerij Smits en de Goed Gevulde. ”Geboren in Turijn, geperfectioneerd in de Achterhoek”. Deze soep is gepresenteerd aan het grote publiek op 2 november op het Festival van het Smakelijke Leven van LEADER Achterhoek.
Conclusie
Er is veel kennis opgedaan, en vooral van elkaar. Technische kennis, maar ook meer begrip voor de diverse aanpakken van eenieder. Denk aan de verschillen in kleinschalig, grootschalig, biologisch, regulier, keurmerken etc. Maar wat vooral duidelijk werd, is dat er nog veel meer is dat ons verbindt. En dat is dat ieder zich inzet met passie voor mooi smakelijk voedsel, met respect voor natuur, dieren én de makers. We hebben veel gezien, maar concludeerden ook dat er enorm veel kennis en voorbeelden al aanwezig zijn in onze regio. Dit beter verbinden tussen onderwijs, ondernemers en overheden is een must. Tevens, dat wat we doen en hebben, kunnen we zeker meer uitdragen en ja zelfs op internationaal niveau mee pronken. We hebben workshops gezien die wij met onze vakmensen en experts zeker ook kunnen, en zelfs beter.
Dit is de derde expeditie naar Turijn en de conclusie van Smaakacademie Achterhoek is dat we groeien, (voorgaande) deelnemers verbinden en samen zeer sterk staan. We hebben goud in handen om een onderscheidende foodregio te worden!
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Anouk Klomps, zij was een van de deelnemers.
Voor meer foto’s, klik hier
Meer weten over de deelnemers en het programma? Lees hier het programmaboekje.
F ICO expeditie Terra Madre