Asperges. Prachtig Achterhoeks seizoensproduct!

Niets zo lekker als verse asperges uit het seizoen. Vanaf half april tot 24 juni (Sint Jan) sieren asperges dan ook de Achterhoekse menukaart. Maar je kunt ook zelf op bezoek gaan bij een teler voor lekkere verse asperges.

Asperges zijn er in drie verschijningssoorten: witte, groene en paarse asperges. In Nederland zijn de witte asperges het populairst. Anders dan de groene en paarse asperges groeien witte asperges in een aspergebed afgedekt met folie. Hierdoor kunnen ze niet in aanraking komen met zonlicht. Door het gebrek aan zonlicht krijgt de asperge zijn witte kleur. Een ander verschil is dat witte asperges goed moeten worden geschild waar bij groene en paarse asperges alleen het onderste gedeelte hoeft worden afgesneden.

De aspergeplant is een meerjarige plant. Na aanplant duurt het twee  jaar totdat de plant sterk genoeg is om ervan te kunnen oogsten. Daarna kan een aantal jaren achter elkaar elk voorjaar asperges worden geoogst van de zelfde plant.  Rond de langste dag (half juni) loopt het aspergeseizoen ten einden. Rond deze tijd stopt de teler met het oogsten van de asperges en laat hij de planten uitgroeien tot volwaardige planten. In deze periode slaan de planten energie op voor het volgende jaar.

 

De Achterhoek kent een aantal telers die zich bezig houden met de teelt van het witte goud. Dit zijn onder andere:

• Aspergeboerderij De Stokhoven, Drempt – www.destokhoven.nl

• Boerderijwinkel Den 4 akker, Vierakker – www.den4akker.nl

• Aspergekwekerij Ten Broeke, Laren –  www.asperges-tenbroeke.nl

• Montferland Asperges, Didam  – www.montferlandasperges.nl

• Smits Groente en Fruit, De Heurne – www.groentekwekerij-smits.nl

 

 

Net over de grens in Duitsland kunt u terecht bij:

• Hof Mäteling, Anholt –  www.maeteling.de

• Hof Voorthuysen, Emmerich  – www.spargel-eltenberg.de

 

Sinds het voorjaar van 2017 is de Achterhoek een aspergeteler rijker. Landwinkel Smits in De Heurne heeft dit seizoen ook asperges van eigen land. Smaakacademie Achterhoek was bij de aangename en smakelijke opening. Bekijk hier de filmreportage.