De Achterhoek is de enige regio met een eigen mouterij: Vloermouterij Masterveld. Mout is een belangrijk ingrediënt voor bier. Het wordt gemaakt van ontkiemde en gedroogde gerst. Tijdens het ontkiemen maakt de gerstekorrel kleine worteltjes aan, die gerstebaardjes worden genoemd. Na het drogen van de ontkiemde gerstekorrel, blijven deze worteltjes over. Deze reststroom wordt nu vaak als varkensvoer gebruikt, maar eigenlijk is dat zonde. Gerstebaardjes zijn namelijk rijk aan eiwit, dus ze zouden heel goed als basis kunnen dienen voor voedsel.
Bezoek aan de mouterij
Wat zou je er bijvoorbeeld mee kunnen doen? Op initiatief van Smaakacademie Achterhoek zijn leerlingen van het Houtkamp College in Doetinchem voor het vak Technasium met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Ook mbo-studenten van de opleiding Voeding & technologie van Zone.College Almelo hebben zich erover gebogen. Beide groepen hebben een bezoek gebracht aan Vloermouterij Masterveld. Ook leerden ze dat het best uniek is dat de hele keten (van gerst tot bier) zich in de Achterhoek bevindt.
Diverse toepassingen
De studenten van het Zone.College hebben hun ideeën op 14 maart gepresenteerd. Ze hebben diverse toepassingen bedacht en daarmee geëxperimenteerd. Hier kwamen een milkshake, pannenkoeken en een reep uit, waarin gerstebaardjes zijn verwerkt. Belangrijkste bevindingen zijn dat gerstebaardjes veel eiwitten en koolhydraten bevatten, maar dat de smaak bitter is.
Kennisuitwisseling
Bijzonder aan dit project is dat er scholieren en studenten van twee scholen (voortgezet onderwijs en mbo) aan elkaar zijn gekoppeld. Zo ontstaat er kennisuitwisseling tussen verschillende onderwijsinstellingen. De leerlingen van het Houtkamp College zijn nog bezig met hun project. Ze waren bij de presentatie op het Zone.College aanwezig en deden daar volop nieuwe inspiratie op voor de verdere ontwikkeling van hun eigen ideeën. Die presenteren ze eind mei.