De Achterhoekse bijdrage aan de eiwittransitie: Smaakacademie publiceert Achterhoeks bonenboek

In het week van de Boon zetten we onze eigen Achterhoekse droogbonen in de schijnwerpers!

Dankzij de steun van LEADER Achterhoek hebben lokale telers geïnvesteerd in geavanceerde machines, waardoor grootschaligere droogbonenteelt nu mogelijk is in de regio. Dit heeft geleid tot een rijke verscheidenheid aan bonen in allerlei soorten en maten.

Maar hoe kunnen we deze bonen op een smakelijke manier in gerechten verwerken die de Achterhoeker aanspreken?

De Smaakacademie Achterhoek nam deze uitdaging enthousiast aan. Er ontstond een boeiende samenwerking tussen bonentelers, chef-koks en onderwijsinstellingen, waarbij ze elkaar vonden tijdens een inspirerende hackathon. Achterhoekse chef-koks brachten verrukkelijke bonenrecepten in, die vervolgens door studenten van de Gespecialiseerde Koksopleiding van het Graafschap College werden omgezet in heerlijke gerechten. Het resultaat mag er zijn: een smaakvolle publicatie vol met de meest verrassende bonenrecepten.

Peulvruchten spelen een essentiële rol in de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Om het bewustzijn over deze belangrijke rol te vergroten, heeft de United Nations General Assembly (UNGA) 10 februari uitgeroepen tot Wereld Peulvruchten, met als thema dit jaar “Peulvruchten voedzaam voor mens en bodem”. Dit benadrukt nogmaals hoe goed het voor onze bodem en gezondheid is om regelmatig peulvruchten te eten, en met al deze recepten ook nog eens heel lekker.

Wij bedanken docent Stefan Castrop en bonenteler van de Slaege voor het enthousiasmeren van de studenten. Net zoals Dionne Vrijdag (Vrijdag’s Kooksensatie), Anouk Klomps (Royal Onions) en Rick van den Broek (Stampij) voor hun inspiratievolle recepten.