Koploper in speltbrood van eigen bodem

Bakkerij Ten Have – Silvolde

Bakker Bert van bakkerij Ten Have uit Silvolde bakt sinds elf jaar met graan, vooral spelt, dat een paar kilometer verderop wordt verbouwd door Jan Steverink in de Silvoldse Slaege. Al lang voordat speltbrood een hype werd, ging het speltbrood daar over de toonbank in Silvolde. Ook naar klanten uit de wijde omgeving.

‘De eerste keer lukte het niet meteen om er goed brood van te bakken’, vertelt Bert. ‘Er bleek verschil in de hoeveelheid en de soort eiwitten in het meel. Je moet er anders mee omgaan dan met tarwe, je moet speltmeel voorzichtig kneden. Tarwemeel mengen we zes minuten en kneden we vervolgens zeven minuten. Speltmeel mengen we veertien minuten en kneden het hooguit vier minuten.’ Inmiddels is er in Nederland veel meer ervaring met spelt, maar destijds niet: Bert moest het allemaal zelf uitdokteren.

Nadat de eerste speltbroden gelukt waren en verkocht werden, volgden er vele speltbroden, ook in allerlei varianten. ‘Als er klanten zijn die om suikerbrood van speltvragen, dan bak ik dat.’ Nog steeds worden er nieuwe speltproducten ontwikkeld en bakt de bakkerij ook met andere graansoorten, zoals met de rode tarwe van Steverink. ‘Als het op is, dan bel ik Jan weer even en dan komt hij het brengen.’

Bakkers kunnen zich onderscheiden met het bakken met granen uit de buurt, al dan niet van bijzondere granen. ‘Het is wel meer handwerk: afwegen, opmaken etc., valt niet goed machinaal te doen als je met pure ingrediënten zonder toevoegingen werkt. De klanten moeten dat op waarde weten te schatten en dus ook bereid zijn wat meer te betalen.’ Dat doen ze in Silvolde en wijde omtrek, voor het brood van bakkerij Ten Have.

www.bakkerijtenhavesilvolde.nl