Bio varkens in Westendorp: ‘Zien lopen doet kopen’

Tot 2008 hielden Bas en Els Kruiselbrink varkens op gangbare wijze. ‘We waren niet zo groot, maar toch had ik moeite met het dierenwelzijn in de reguliere varkenshouderij.’ Ze wilden daarom eigenlijk al wel eerder omschakelen naar een biologische productiewijze, maar destijds was net de markt voor biologisch varkensvlees ingezakt. Toen die in 2006 weer begon aan te trekken, zijn ze begonnen met omschakelen. De afzet moest worden geregeld, de aanvoer van biggen, er moest verbouwd worden en toen dat in 2008 rond was, gingen ze varkens leveren met het biologische keurmerk. ‘Het grootste deel van onze varkens wordt geleverde aan De Groene Weg, de biologische dochter van vleesbedrijf Vion, waar we regulier ook al aan leverden.’ Alle biologische varkensvlees van De Groene Weg wordt geslacht bij de Vionvestiging in Groenlo.

Bas en Els Kruisselbrink hebben geen moment spijt gehad van de omschakeling naar biologisch. ‘Het is erg arbeidsintensief, maar we hebben veel werkplezier onder andere door de rust in de stal en doordat we natuurlijk gedrag van de varkens zien. Door het vele bewegen (onze varkens hebben drie keer zo veel ruimte als gangbare varkens), zowel binnen als buiten, zijn de varkens goed bespierd wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt.’

SAA_Kruisselbrink_02

Bas en Els Kruisselbrink houden ruim 500 biologische vleesvarkens. Niet voldoende om van te leven, daarom werken ze er allebei daarnaast ook in deeltijd bij. Behalve via De Groene Weg in Groenlo, wordt een deel van de varkens – zo’n tien tot vijftien per jaar- rechtstreeks door henzelf afgezet. De varkens worden geslacht door slachterij Heinen en dan in pakketten verkocht. ‘We plaatsen daarvoor alleen een advertentie in het lokale krantje in Westendorp. Mensen kunnen pakketten van 5 of 10 kilo kopen in varianten met of zonder bot. ‘Alle onderdelen zitten er dan in: karbonades, worst, gehakt – we moeten het hele varken kunnen verwerken.’ Als er op papier 7 pakketten zijn gekocht, wordt het varken daadwerkelijk geslacht. Daarnaast verkopen vooral in de zomer de barbecuepakketten goed. ‘We zitten naast een mini-camping. De gasten komen kijken en vinden het leuk om de varkens te zien scharrelen. Dan komen ze ook voor de bbq-pakketten: zien lopen doet kopen.’ Het directe contact met de klanten is ook leuk. Ook de pakketten die aan huis worden verkocht, hebben het officiële Skal-certificaat voor biologische landbouw. Misschien dat in de toekomst nog meer vlees direct wordt verkocht, bijvoorbeeld aan de plaatselijke horeca.

Ook interesse? Bel 0315 298716