Puur Achterhoeks Graan in Japan op Mondial du Pain 2023

Team Boulnagerie Nederland

Het Nederlandse BoulangerieTeam is aanwezig op the best of Mondial du Pain in Tokio mét Achterhoeks graan. Hiljo Hillebrand en Renske Huyben gaan de strijd aan om kampioen te worden. Nederland doet voor het eerst mee aan deze internationale wedstijd, ook wel de Olympische spelen onder het broodbakken genoemd. Coach Wietse Schiere, Mike Onasse, Gerrit Huckriede en broodartiest Hans Som uit Didam stoomde Hiljo en Renske klaar voor deze intensieve wedstrijd. Hans Som is aanwezig in Tokio en één van de internationale juryleden.

De Rode Tarwe (ook wel roodkorn genoemd) vormt de basis van het brood en is geteeld in Silvoldse Slaege in de Achterhoek in het stroomgebied van Oude IJssel en AA-Strang. Met nu Internationale erkenning voor het vakmanschap voor graanteler De Slaege.

Het wedstrijdonderdeel is ‘Restaurant Sandwich’. Het Nederlandse team maakt ter plekke een Achterhoekse variant en deze sandwich is ontwikkeld met Paskal Karels van restaurant Karels uit Braamt. Mooie samenwerking van vakmensen uit Achterhoek en Liemers én internationale erkenning voor het Achterhoekse vakmanschap. De regio is hard op weg als onderscheidende foodregio, met veel te kiezen aan bakwaardige graansoorten. De graanoogst 2022 was zeer weldadig. Dat bleek tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek waarin Hans Som 13 graansoorten beoordeelde van zes akkerbouwers en roemde de bakkwaliteit.

Op vrijdag 3 maart is de zinderende finale van the best of Mondial du Pain 2023. De prijsuitreiking is te volgen via onderstaande livestream. Deze vindt plaats vanaf 14:45 uur op 3 maart (Japanse tijd).

Livestream: CONGRES ANNUAL 2023.