Winterswijkse cider, sprankelend fris uit de parel van de Achterhoek 

Smaakacademie Achterhoek Ciderpers

Vorig najaar, 2021, heeft een samenwerking tussen drie Winterswijkse bedrijven het licht gezien. Wentersch Bier, de Achterhoekse SapPers en gastgalerij Ankomm’n gaan samen cider maken. 

Ankomm’n plukt al jaren met vrijwilligers op verschillende plekken appels en wat peren, die anders op de grond zouden vallen en vergaan. Afgelopen jaar is daarvan 500 liter appel- en appel/perensap gemaakt door de Achterhoekse SapPers. Dit sap is super lekker volgens de gasten van het boerderijterras Ankomm’n. 

Dit kwam Onno Rapse, bierbrouwer van Wentersch Bier, ter ore. Onno Raspe weet veel over het maken van cider. Sinds de oprichting van de brouwerij in 2016 waren er reeds plannen voor een vergunning om cider te maken. Al enige tijd werd met het appelsap van Ankomm’n geëxperimenteerd om tot de meest smaakvolle cider te komen. Uitproberen van verschillende soorten gist, nagisting met de goede bacteriën, temperatuur tijdens het gistingsproces en toevoegen van natuurlijke smaakverrijkende stoffen. 

In 2022 is het dan zover. Er wordt 1000 liter cider gemaakt! De eerste deal was snel gesloten, Ankomm’n zou met de vrijwilligers zorgen voor de benodigde 1300 kg appels. Daarna is Harmen Beskers van de Achterhoekse SapPers erbij gehaald. Het plan was al snel gesmeed: na het plukken van de appels zal de ultramoderne mobiele sap-pers van de Achterhoekse SapPers naast de brouwerij komen te staan om 1000 liter sap rechtstreeks in de ketel van de bierbrouwerij te pompen. 

Het startschot is gegeven voor een mooi fris sprankelende Winterswijkse cider. De focus ligt momenteel op het ontwikkelen van één soort mooie cider.

Woensdag 12 oktober staat de Achterhoekse SapPers bij bierbrouwerij Wentersch. De brouwerij is opengesteld, dus neem gerust een kijkje! Daarnaast mag iedereen, op afspraak, zelf appels en peren laten persen en het sap verpakt mee terug nemen naar huis.

Smaakacademie Achterhoek Wentersch

Mocht u als particulier, horeca of drankverkopend bedrijf interesse in ons project hebben neem dan contact op met Wentersch Bier via onnoraspe@gmail.com.