Saxion studenten bedenken Graanboost initiatief: Innovatie voor een Bloeiende Graanketen in de Achterhoek

Acht gedreven Saxion studenten werkten samen met Smaakacademie Achterhoek aan een te gek project!

In de Achterhoek blijkt graanteelt minder winstgevend te zijn dan het verbouwen van mais en aardappelen. Hierdoor importeren boeren vaak graan, wat niet alleen extra kosten met zich meebrengt, maar ook het landschap minder divers en aantrekkelijk maakt. Daarom kregen acht gedreven studenten van het Smart Solution Semester van Saxion de opdracht om een concept te bedenken waarmee graanteelt winstgevender en daardoor aantrekkelijker kan worden voor boeren.

Het uiteindelijke doel was dan ook om het verbouwen van graan in de Achterhoek aantrekkelijker te maken voor boeren door een educatieve ervaring te creëren die extra inkomsten genereert voor de graanketen.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek hebben de studenten waardevolle inzichten vergaard door gesprekken met verschillende experts. Zo hebben ze boeiende interviews gehouden met graanboeren van Bert van Zijtveld en Winny van Buuren. Daarnaast hebben ze hun concept voorgelegd aan bakkerij Kaspers, waarbij ze tijdens een rondleiding de mogelijkheid kregen om uitgebreid vragen te stellen. Alle resultaten van het onderzoek zijn samengevat in het onderzoeksrapport.

Het eindresultaat; Graanboost

Het bedachte concept, genaamd Graanboost, omvat onder andere een sponsorpakket. Bedrijven bieden financiële steun aan de boeren voor graanproductie en krijgen lokale graanproducten voor hun kantine, evenals de mogelijkheid om deel te nemen aan een educatieve jaarlijkse activiteit. De studenten hebben het volledige concept uitgewerkt in een uitgebreid eindrapport en hebben ook een wervingsflyers gemaakt, waarmee boeren direct worden geïnspireerd door het Graanboost concept. Samen maken we de Achterhoek groener en gevarieerder! ????

Smaakacademie Achterhoek heeft de studenten in contact gebracht met diverse ondernemers en experts om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Daarnaast hebben we hen begeleid in het onderzoeksproces en geholpen bij de ontwikkeling van hun concept. Wil je meer weten over de samenwerkingen die wij tot stand brengen? Neem dan contact met ons.