Aftrap Hackaton ”Hoe kan het telen van brouwwaardig gerst financieel uit?”

Puur Achterhoek BierSmaakacademie Achterhoek presenteerde al eerder Puur Achterhoeks Bier. Dat is niet alleen regionaal gebrouwen bier, maar ook bier dat gemaakt is met Achterhoekse ingrediƫnten zoals mout van lokaal gerst.

Rendabel

De vraag ontstond, lukt het om de teelt van gerst rendabel te krijgen? In een foodhackaton gaan we dit verkennen.

We zijn gestart met het inzaaien van gerst en hebben alle ketenspelers weten te betrekken: Graanteler de Slaege, vloermouterij Masterveld, brouwerij Wentersch en brouwerij de Borghman. Ook diverse scholen zijn aangesloten in dit experiment. We onderzoeken samen hoe we alle producten en reststromen tot waarde kunnen brengen en of de teelt van Achterhoeks brouwwaardige gerst uit kan. Ook wordt hierin meegenomen dat het een bijdrage levert aan het Achterhoekse landschap en de natuur. Hoe creƫer je voldoende waarde zodat het rendabel wordt?

Het stuk grond bevindt zich aan de Dinxperloseweg in Silvolde (vlak voor Bontebrug) en zal het hele jaar dienen als proefstuk. Eind 2022 / begin 2023 komen we met de conclusie. En natuurlijk met een heerlijk Puur Achterhoeks Biertje.

Reportage

Omroep Gelderland maakte een reportage van het zaaien en ging op bezoek bij de mouterij en brouwerij. Klik hier voor de film over het zaaien en hier over de mouterij en brouwerij.

Smaakacademie Achterhoek

Brouwerij Wentersch heeft alvast een nieuwe variant Puur Achterhoeks bier ontwikkeld en is nog op zoek naar een naam. Iedereen mag meedoen aan deze prijsvraag. Frans Miggelbrink vertelt je er alles over in zijn vlog. De winnaar mag het nieuwe biertje van de gerstoogst 2022 proeven.