Derde Smaakwerkplaats met GROENTE in de hoofdrol

Maandag 10 oktober organiseren we de derde Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek. Dit keer staan groenten in de hoofdrol.

Groenten zijn in opmars. Omdat ze lekker zijn, erg veelzijdig, gezond en passen in het hedendaagse menu! Maak kennis met het enorme en veelzijdige aanbod van groenten in de Achterhoek en leer de leveranciers kennen. Meer weten over smaak, koken met het seizoen, bonen, fermenteren? Laat je uitdagen! Voor horeca- en foodprofessionals, tuinders, hobbykoks en andere liefhebbers.

Welke groente zijn voorhanden in de Achterhoek? Wat kan een restaurant, groenteboer en foodliefhebber hiermee? Waarom meer groente eten van Achterhoekse bodem? Hoe kunnen koks en telers beter samenwerken? Antwoorden op deze vragen krijgt u van boeiende sprekers SHV Meesterkok Albert Kooy, ontdekker van de Vergeten Groenten Jac Nijskens, Henk Zuidema van Waldfarming, teler van 37 verschillende bonenrassen, Chefkok Hertzog E. Olivier van restaurant Eet-Lokaal in Zevenaar en Ferdinand Eeuwes van De Groene Schuur.

saa_salone_del_gusto_2000px_349

Naast inleidingen van deze prominenten zijn er demonstraties van groentetelers die actief zijn in de Achterhoek. Leerlingen van AOC Oost zullen de mogelijkheden van oude fruitrassen belichten. En er valt natuurlijk wat te proeven! Studenten van het Graafschap College zullen u verrassen.

saa_salone_del_gusto_2000px_155

 

_Albert_Kooy_zwart_wit_01Wie is Albert Kooy?

SVH Meesterkok Albert Kooy is executive chef, verbonden aan Stenden University Hotel in Leeuwarden. Hij is initiatiefnemer van Dutch Cuisine en hiermee pleitbezorger voor de Nederlandse keuken. Dutch Cuisine hanteert vijf principes waaronder het uitgangspunt om 80/20 te koken, dat wil zeggen 80% groente en 20% vlees of vis. Want groente van het seizoen is een onderschatte smaakbron. Zie www.dutch-cuisine.nl

 

jac-nijskens-02Wie is Jac Nijskens?

Jac Nijskens startte begin deze eeuw op de boerderij van zijn ouderlijk huis De Historische Groentehof. Hij teelt sindsdien diverse vergeten groenten en eetbare bloemen. Hiermee staat hij internationaal in de belangstelling. Jac Nijskens werkt samen met restaurants en maakte de term ‘vergeten groente’ bekend. Zie www.vergetengroenten.nl.

 

 

henk_zuidemaWie is Henk Zuidema?

Henk Zuidema redt oude bonenrassen en teelt in het Friese Jistrum inmiddels 37 soorten, waarvan 10 op grotere schaal. Heeft ook bonenmeel voor brood in zijn assortiment. Zie www.waldfarming.nl.

 

 

hertzog-olivierWie is Hertzog E. Olivier?

Hij is geboren aan de voet van de Tafelberg in Zuid-Afrika. Na een wereldreis van een jaar begon hij op 27-jarige leeftijd aan zijn avontuur in de horeca. Nu partner van restaurant Eet-Lokaal in Zevenaar. Hij gaat daarbij uit van direct contact met boer en producent, werken met pure producten, zoveel mogelijk uit de directe omgeving en draagt die werkwijze uit aan zijn gasten. Zie www.eet-lokaal.com

 

 

Wanneer? 10 oktober 2016

Hoe laat? 18.00 uur inloop, einde rond 22.00 uur

Locatie? Studentenrestaurant Graafschap College, Maria Montessoristraat 3 in Doetinchem

Aanmelden: info@smaakacademieachterhoek.nl.

Voor meer informatie kunt u terecht bij kenniscentrum Nelles, info@nelles.nl of bel 0315 342666.

SAA_de_Korenblik_1500px_12