Achterhoeks graan in de finale van het WK broodbakken in Parijs

Smaakacademie Achterhoek WK Broodbakken

Het vooroordeel heerst dat in Nederland geen bakwaardige graansoorten geteeld kunnen worden. Dit vooroordeel kan definitief naar het rijk der fabelen. Achterhoeks vakmanschap in de hele keten, van akker tot én met bakker zorgt voor internationale erkenning van de kwaliteit van het Achterhoeks graan. Op de Mondial du Pain in Parijs van 26 tot 29 maart gaan bakkers met hulp van topcoach Hans Som de strijd aan om wereldkampioen brood bakken te worden mét de graansoorten rode tarwe en emmer.

Dit kampioensmeel is nu al beschikbaar in de Achterhoek en Liemers! Dit weekend kun je alvast de proef op de som nemen. Bakkers in samenwerking met de molenaar, de graanteler en de bakkersopleiding van het Graafschap College presenteren Puur Achterhoekse Broden in hun winkel. Vorig jaar gestart met het pompoenbrood en deze week is er een nieuwe variant genaamd TESS brood hieraan toegevoegd. TESS is een afkorting voor de drie graansoorten die gebruikt worden: Tarwe, Emmer en Spelt uit de Silvoldse Slaege.

Smaakacademie Achterhoek WK Broodbakken

Deze samenwerking is ondersteund vanuit Smaakacademie Achterhoek waar ondernemers en onderwijs samenwerken aan hoogwaardig voedsel uit eigen regio. Voedsel dat gezond en duurzamer geteeld wordt én daarbij het landschap, bodemleven en biodiversiteit versterken. Deze ketensamenwerking van grond tot mond en van akker tot bakker is uniek en krijgt erkenning door de deelname van Achterhoeks graan aan het wereldkampioenschap in Parijs.

Het TESS brood is een uitbreiding van het Puur Achterhoekse Brood assortiment. Smakelijke broden die ook bijdragen aan natuur en een mooi landschap, met graan dat ook echt in de regio geteeld wordt. “Deze broden vormen het smakelijke bewijs dat graan voor ons dagelijkse brood niet van ver hoeft te komen”, zegt Maurits Steverink, coördinator van platform Achterhoek Food.

Wil je de Puur Achterhoekse Broden en de nieuwe TESS variant proeven? Dat kan! Deze bakkers zorgen voor vier keer meer smaak:

  • Bakkerij Ten Have, Silvolde

  • Bakkerij Ten Broeke, Lochem

  • Bakkerij Schreuder, Eibergen

  • Bakkerij Kaspers, Doetinchem, Zeddam & Wehl

  • Het Goede, Dieren

Kijk ook naar de reportage van Frans Miggelbrink waarin hij een bezoek brengt aan Gunnewick De Vier Winden. De molen in Vragender waar het graan wordt vermalen en verpakt wordt voor deelname aan het WK.

Vergeet niet:

  • Check de website van graanteler Slaege of van Molenaar De Vier Winden voor actuele verkooppunten.
  • Hoe weet je zeker dat er Achterhoekse ingrediënten in zitten? Vraag het de bakker, hij of zij vertelt er graag meer over!
  • Meer weten over de achtergrond van lokaal graan? Lees dit bericht!

Smaakacademie Achterhoek WK Broodbakken