Aftermovie Masterclass Achterhoekse Charcuterie

John van Broekhuizen Smaakacademie

Op woensdag 19 april 2023 kwam de gehele vleesverwerkingsketen bijeen tijdens de masterclass Puur Achterhoekse Charcuterie van Smaakacademie Achterhoek. Deelnemers kwamen uit het hele land, van Groningen tot Twente. Er waren boeren, retailers, slagers, slachterijen, koks en docenten aanwezig. Deze masterclass werd georganiseerd in het kader van de Week van de Slager. Nationaal specialist in

Masterclass: Puur Achterhoekse Charcuterie 

Hoe benut je het hele varken vaktechnisch en economisch?  Leer tijdens de masterclass Puur Achterhoekse Charcuterie van dé nationale specialist in worst- en vleeswaren Paul van Trigt en Europees kampioenslager Van Broekhuizen! Deze experts laten je zien welke prachtige vleeswaren te maken zijn van een heel varken. Dat maakt de import van diverse buitenlandse specialiteiten

De challenges van minder én beter vlees: hybrideproducten, duurzamere vleesketens, etc. 

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.  De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de

De challenges van Achterhoek Food

Praktijk, onderwijs en onderzoek werken samen aan een duurzamer voedselsysteem In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.  De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek.

Het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek

LEADER Achterhoek organiseert in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt:  “het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek”  Dit festival is de afsluiting van het zevenjarige LEADER programma in de Achterhoek. Maar tegelijkertijd ook een vooruitblik. Speciaal thema tijdens dit event is ‘hoe voedsel ons kan verbinden’ oftewel hoe Achterhoek Food ons verbindt

Hoe zit het met nitriet en nitraat in vleeswaren?

Bij de bereiding van vleeswaren worden hulpstoffen gebruikt, zogenaamde E-nummers. Consumenten hebben hier nog wel eens vragen over en met name over nitriet. Aan vleeswaren wordt meestal nitriet of nitraat toegevoegd vanwege de conserverende werking en om verkleuring tegen te gaan. Nitriet wordt niet rechtstreeks toegevoegd maar in de vorm van colorozozout ook wel ‘kleurzout’

Bijzondere Achterhoekse vleeswaren van De Schelfer

Smaak omdat de hammen en worst de tijd krijgen. Bert Schreibelt is flink aan het verbouwen op zijn nieuwe locatie in Borculo. Bedoeld om zijn slagerij De Schelfer optimaal in te richten voor de toekomst. Tot nu toe werden zijn bijzondere Achterhoekse vleeswaren in Geesteren gemaakt, nu heeft hij hier in deze Borculose boerderij De

Slagerij Kuenen: Naegelholtexpert uit Ruurlo

‘Met pure producten lekkere dingen maken’ is het credo van Wiljo Kuenen. Aan de Dorpsstraat, midden in het centrum van Ruurlo, runt Wiljo Kuenen zijn slagerij. ‘In 1984 ben ik met mijn vrouw Rolande in de slagerij – met toen ook nog slachterij – begonnen, hier 150 meter verderop. Ik kwam haar tegen op de

Bon Vivant in Zelhem: vlees met scharrelkeurmerk

Vanuit Zelhem wordt in heel Nederland scharrelvlees geleverd van varkens en runderen die gehouden worden volgens de voorschriften van het scharrelkeurmerk. Een groep boeren heeft  hiervoor al jaren terug zelf het initiatief genomen en coöperatie Bon Vivant opgericht. Inmiddels biedt Bon Vivant ook vlees aan met het biologische keurmerk en zijn ze op zoek naar

Varkensvlees. Wetgeving en bekende keurmerken

Er bestaan verschillende keurmerken voor varkensvlees die vaak criteria hanteren op gebied van  dierenwelzijn en milieu. De bekendste keurmerken zijn het Europees keurmerk voor biologisch, het Beter Leven keurmerk en het Scharrel keurmerk. Zie dit bericht voor algemene informatie over deze keurmerken op deze website. Voor een compleet overzicht van keurmerken en bedrijfslogo’s kun je ook

Waar koop ik varkensvlees direct van de boerderij?

Smaakacademie Achterhoek zocht het voor u uit. In de Achterhoek en Liemers zijn verschillende veehouders die vlees van eigen varkens direct verkopen aan de consument. Dat is heel transparant, oftewel je weet waar je vlees vandaan komt en bovendien steun je zo veehouders in je eigen omgeving. Het vlees kan verschillen naar gelang ras en

Slagerij Viets in Doetinchem: scharrelvlees en maatwerk

Alle beesten die Viets gebruikt, hebben een goed leven gehad. Op de hoek van de Wilhelminastraat en het Julianaplein in Doetinchem zit sinds 1933 in hetzelfde karakteristieke pand een slagerij. ‘Wij zijn de vijfde generatie slagers hier, zij het van een andere familie’, vertelt slager Theo Viets. Nog niet zo lang, sinds 2012 zit hij

Wat wil het varken?

Varkens buiten in de modder

Varkens stammen af van wilde zwijnen. Wanneer moderne vleesvarkens worden los gelaten in ‘de natuur’, blijken ze verrassend goed in staat om zichzelf daar te handhaven. Ze pakken er heel snel de draad op, zoals ze die van nature kennen: voedsel zoeken, een nest bouwen om samen te slapen en jongen groot te brengen. Ondanks

De bodem. De basis voor ons voedsel

Onder bodem verstaan we de bovenste laag van de aardkorst, waarin plantenwortels (kunnen) groeien. De bodem is de basis voor al ons voedsel, van graan voor brood of pasta en veevoer voor de productie van melk en vlees, tot aardappelen, appels, peren en cranberry’s. Daarnaast heeft de bodem allerlei andere functies zoals het filteren van

Varkens met Beter Leven keurmerk bekijken vanuit skybox

Familie Wikkerink in Sinderen houdt varkens in een Zichtstal en trekt duizenden bezoekers. De varkens worden gehouden volgens de normen van één ster van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Dat wil zeggen dat er meer aandacht is voor het dierenwelzijn van de varkens dan dat wettelijk verplicht is. klik hier voor informatie over

De Vijf principes van de Dutch Cuisine

Dutch Cuisine heeft het belang van goed eten eenvoudig samengevat in vijf principes. Groenten spelen daarin een hoofdrol. Deze beweging van chef-koks en andere foodprofessionals, opgericht door chef-kok Albert Kooy, wil de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zetten voor een breed publiek. ‘Er is alle reden voor elke chef om

Achterhoeks Charcuterie: Slagerij Agelink Zeddam

Aan de ’s-Heerenbergseweg midden in Zeddam ligt hotel Engelbarts. Een bordje verwijst naar de achterkant, waar slagerij Agelink zetelt. Sinds jaar en dag runt zijn vrouw, Mimi Agelink-Engelbarts de voorkant, het hotel en Toon de achterkant, de slagerij. Tot 2014 hield Agelink zijn eigen runderen. En tot 1992 had hij hier zijn eigen slachtplek, totdat

Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier

Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn beschikbaar. Alles over smaak, duurzaamheid, historie en hedendaagse vakmensen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek. Meer weten over de boeken? Kijk dan hier. Waar te koop of te bestellen? De

Achterhoekse varkens voor luxe Amsterdamse worsten

Ook voor jonge boeren die zich geen dure stallen kunnen veroorloven, valt er een boterham te verdienen met varkens. Diervriendelijk gehouden bovendien! Sander Kerkhoffs uit de buurtschap Warm bij Etten vertelt over zijn ervaringen. Tussen Etten en Doetinchem in een wat verkaveld landschap, zie je ineens de koepelvormige schuilhutjes in de wei, met groepjes Bonte

Slachterij Beerten in Zieuwent

Uit de hele regio komen ze al decennia naar Beerten voor ambachtelijk vlees In een jarendertig winkelpand aan de Dorpsstraat van Zieuwent zit de slagerij van Beerten. Daarachter liggen de gebouwen van de slachterij. Er komt een trekker aan rijden, met veewagen en twee koeien. Vader met korte broek en klompen, zoontje van een jaar

‘Het mooiste wat er is: als slager zelf de boer op ‘

Eén van de meest ambachtelijke slagers van de Achterhoek Net binnen de bebouwde kom aan de Deventerweg van het dorp Laren, ligt de winkel met daarachter de worstmakerij, slachterij en het woonhuis van André en Henriette van de Pol. Via de oprit aan de zijkant van de winkel, worden wekelijks de koeien en varkens gebracht,

Slagerij De Hoeve: boer en slagerij in één hand

Slagers die ook boer zijn en vlees van eigen dieren leveren, het komt niet vaak meer voor, maar ze zijn er nog. Zoals Tonny Reinders uit Rekken, die daarnaast ook nog veehandelaar is. Naast de twee eigen slagerijen in Eibergen en Haaksbergen, belevert hij ook de horeca, van voetbalkantine tot Chinees. Mooi voorbeeld van de

‘Geen moment spijt van de overstap naar bio varkens’ Varkenshouders Harmsen in Hengelo.

Tot 2001 had Jan Harmsen uit Hengelo een gangbaar varkenszeugenbedrijf, maar stond voor een keuze. Het advies was om flink uit te breiden. ‘Maar dat zag ik helemaal niet zitten. Ik ging op zoek naar andere manieren. Ik kwam bij een collega met scharrelvarkens en toen ik die varkens zo door het stro en buiten

Keurmerken en dierenwelzijn. Filmpje van Wageningen UR.

Van veel van keurmerken is onduidelijk hoe betrouwbaar ze zijn en wat ze zeggen over dierenwelzijn of andere kenmerken van een product. Het bekendste keurmerk voor diervriendelijk geproduceerde producten is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het Beter Leven keurmerk is een label met 1, 2 of 3 sterren dat op steeds meer verpakkingen

Diervriendelijker varkensvlees komt vooral uit Groenlo

Steeds meer Nederlandse consumenten, supermarkten en A-merken kiezen voor diervriendelijker varkensvlees met een keurmerk Beter Leven of biologisch. Dit vlees, van varkens die diervriendelijker gehouden worden, komt voor een groot deel uit de Achterhoek van de vestiging van Vion Retail in Groenlo. In deze speciale retail vestiging wordt vlees verwerkt tot kant-en-klare vleesproducten voor retail

Geboorte van twee Smaakboeken

Vol trots kondigen we aan, de geboorte van de twee Smaakboeken ‘Alles van de Grond’ en ‘Alles van het Dier’. Een prachtproject, gecoördineerd door Kenniscentrum Nelles. Uitgevoerd met hulp van veel verschillende vakmensen uit Achterhoek en Liemers, docenten en studenten van Graafschap College en Zone College. ‘Het onzichtbare is nu zichtbaar gemaakt’ zegt Maurits Steverink.

Bio varkens in Westendorp: ‘Zien lopen doet kopen’

Tot 2008 hielden Bas en Els Kruiselbrink varkens op gangbare wijze. ‘We waren niet zo groot, maar toch had ik moeite met het dierenwelzijn in de reguliere varkenshouderij.’ Ze wilden daarom eigenlijk al wel eerder omschakelen naar een biologische productiewijze, maar destijds was net de markt voor biologisch varkensvlees ingezakt. Toen die in 2006 weer