De Achterhoek Food Coördinatoren van het Onderwijs

Elke onderwijsinstelling heeft een Achterhoek Food Coördinator!

Smaakacademie Achterhoek is een Learning Community waar docenten, studenten en innovatieve ondernemers samenwerken aan Achterhoek Food: Duurzamer, gezonder en als het ff kan uit eigen grond. Achterhoek is de enige regio waar onderwijs zo breed betrokken is bij Food. Zo investeren we in een toekomstbestendige regio en een vernieuwde foodsector. De onderwijspartners zijn Saxion, Van Hall Larenstein, Graafschap College, ZoneCollege, Staring College en de Profijtscholen. Iedere instelling zet in op het maximaal benutten van bestaande lessen voor de uitdagingen van Achterhoek Food. De coördinatoren vormen de gangmakers, de verbinders in elke school.  

Smaakacademie is doe-gericht. We organiseren diverse inspirerende activiteiten en evenementen waar leerlingen, docenten en ondernemers worden gekoppeld aan uitdagingen, de zogenaamde Achterhoek Food Challenges. Vaak kan een bestaand lesprogramma benut worden. Denk aan communicatie, accountmanagement, biologie, bedrijfskunde, gezondheid, teelt en ga zo maar door. Zo kan met weinig extra moeite een meer hybride werkvorm ingezet worden. Bovendien kunnen docenten met weinig extra moeite actuele inhoud bieden, vanuit de praktijk, want duurzaamheid en gezond zijn voor ons allemaal relevante thema’s.  

Achterhoek is koploper met duurzaamheid in onderwijs 

Door deze manier van werken is de Achterhoek inmiddels koploper op landelijk niveau, waar (echt waar) duurzaamheid vanuit de wetgeving voor het onderwijs een keuzedeel is voor het MBO en dus geen duidelijk structureel onderdeel. Docenten moeten dit dan maar zelf bedenken of en hoe ze hiermee omgaan, terwijl we weten dat het complexe materie is.  

Dit moet wel gebeuren, want leerlingen zijn de medewerkers, ondernemers en consumenten van morgen en we verwachten meer en vaker keuze voor duurzamer en gezonder voeding. De Achterhoek wacht dus niet af en gaat d’r an! Zo gaan we voorop om van de Achterhoek een vitale én internationaal onderscheidende foodregio te maken. We hebben regionaal voedsel nodig dat gezonder en duurzamer is, met aandacht voor bodemvruchtbaarheid en verbeteren van de biodiversiteit, oftewel Achterhoek Food: duurzamer en gezond en als het effe kan uit eigen grond.  

Ben je docent en word je hier enthousiast van? Zie je mogelijkheden voor Achterhoek Food in je lesprogramma? Neem vooral contact op met de Achterhoek Food Coördinator van je school. Informeren kost niets, kan wel iets smakelijks opleveren!

 

Voorbeelden hoe Achterhoek Food verwerkt wordt in verschillende onderwijsactiviteiten 

Het Graafschap College is een voorloper en de eerste ROC met Achterhoek Food structureel in het vakonderwijs in 2021. Het is namelijk in hun leerlijnen toegevoegd; elke eerstejaars koksleerling krijgt les over Achterhoek Food. Zie hier ook een filmpje dat is gemaakt ter ere van deze mijlpaal. 

Maar binnen onderwijsinstellingen zijn er niet alleen lessen om te benutten. Zo heeft Graafschap College ook Achterhoek Food verwerkt in hun werknemerslunch die tijdens het hybride werken in coronaperiode zijn uitgedeeld. Zie hier het filmpje voor het recept, de producten en de top producenten. 

Smart Solution Semester van Saxion is al twee keer in de Achterhoek geweest. De eerste groep deed in 2021 een project voor het Puur Achterhoekse Koffiekoekje; hoe en waar deze het beste verkocht kon worden. De tweede groep houdt zich bezig met de storytelling van streekproducten in restaurants. Dit is in september 2022 van start gegaan. 

Mila Beumer van de Radboud Universiteit deed haar afstudeeronderzoek in de Achterhoek. Ze bezocht 5 scholen waar ze onderzoek deed naar de kansen en beperkingen bij het veranderen van de voedselkeuzes van leerlingen naar een gezondere én duurzamere keuze. De resultaten worden in het najaar van 2022 gepresenteerd en zorgen zeker voor ‘food for thought’. 

Leerlingen Commercie van Graafschap College presenteerden in 2021 nuttige resultaten aan Stichting Zorgboerderij Slangenburg. Een mooi voorbeeld van duurzamer en gezonder food uit eigen grond toepassen in bestaande lessen. Smaakacademie Achterhoek koppelde deze leerlingen aan een vraagstuk vanuit Stichting Zorgboerderij Slangenburg over potentiële afzetkanalen en doelgroepen voor hun groentesappen. En met succes: de conclusies waren een mooie stimulans om de sappen door te ontwikkelen. 

‘’Van Appelteelt tot Appelsap binnen de schoolmuren.” Het Technasium van Ulenhof College is druk bezig geweest met verschillende opdrachten rondom de Collectie Boomgaarden en Rassen van Hennie Rossel. Denk aan valsystemen, tapmachine en marketing voor appelsap op school. In het najaar van 2022 krijgt dit een vervolg door te werken aan vraagstukken over toepassingen & afzetkanalen van sappen afkomstig van de Collectie Boomgaarden van Hennie Rossel. 

Student Reindert Braam van Van Hall Larenstein werkt aan een plan voor meer milieuvriendelijke aardappelteelt. Voor Smaakacademie Achterhoek is zijn afstudeeronderzoek gericht op de mogelijkheden van resistente aardappelrassen. Hij verwerkt dit in een handboek. Eind 2022 verwachten we de resultaten en volgend teeltjaar kunnen we ze proeven.