Wederom een bestaande les benut! De studenten hebben samen met Papendal chefkok Erik te Velthuis de optimale receptuur van de Jan Markink Gehaktbal en Burger ontwikkelt voor in kantines. Een heerlijk Puur Achterhoeks product van bonen en vlees van de melkkoe uit de Achterhoek! Vier varianten zijn ontwikkeld: -burger van 100% bonen -bal van 100%
In de spotlight
Maak kennis met onze onderwijsinstellingen en Achterhoek Food Coördinatoren!
Bastienne Bernasco (Saxion), Ben Rankenberg (Van Hall Larenstein), Thijs Rensink (Graafschap College), Ruud Kaak (ZoneCollege), Daan Nijkamp (Staring College) en Annelies Claassen (Profijt Scholen).
Klik hier voor contactgegevens.
Duurzamer én gezond voedsel krijgt een structurele en prominente plek in het onderwijs. Dat is het doel van Smaakacademie Achterhoek. Het begin is gerealiseerd nu elke school een Achterhoek Food-coördinator heeft. Hoogste tijd om alle docenten hierbij te betrekken.
Raar maar waar: duurzaamheid én gezondheid raken ons allemaal en worden steeds belangrijker. Voedsel heeft hierbij grote impact op onszelf en anderen, maar kennis hierover is niet of nauwelijks geborgd in het onderwijs. Duurzaamheid van voeding is anno 2022 nog steeds geen verplichte examenstof in het (vak)onderwijs. Overgewicht is een groeiend probleem onder de jeugd met alle gevolgen van dien voor het latere volwassen leven. Vijf grote onderwijsinstellingen gaan aan de slag met deze thema’s in Smaakacademie Achterhoek. Wachten niet af en geven duurzamer, gezond en regionaal voedsel een plek in bestaande lesprogramma’s.
Hogeschool Saxion, Van Hall Larenstein, Graafschap College, ZoneCollege, Staring College en de samenwerkende Profijtscholen gaan in hun onderwijsprogramma aandacht vestigen op duurzaam én gezond voedsel. Want wie je ook opleidt en waarvoor: duurzaam en gezond voedsel past in veel lessen en biedt voor elke beroepsgroep stof tot nadenken. Docenten kunnen zo met weinig extra moeite actuele lesstof aanbieden die aansluit bij de wereld van nu én bij hun eigen vakgebied.
Elke school heeft inmiddels een eigen Achterhoek Food-coördinator die aanspreekpunt is voor collega’s en met ideeën komt voor actuele onderwerpen. Smaakacademie Achterhoek zorgt voor deze lijst met onderwerpen – we noemen dat de food-challenges – én legt de verbinding met innovatieve ondernemers. Zo ontstaat een levendige en smakelijke Learning Community Achterhoek Food en bouwen we met de jeugd aan een duurzamer, gezonder en regionaal voedselsysteem: van (eigen) grond tot mond.
Achterhoek voorop; jeugd maakt de toekomst
De Achterhoek is tot nu toe de enige regio waar onderwijs zo breed betrokken wordt bij de grote uitdagingen rond ons voedsel. Dat is van groot belang, want de studenten van nu zijn de medewerkers, ondernemers en consumenten van morgen. Met deze brede aanpak wil de Achterhoek een vitale en zelfs internationaal onderscheidende foodregio worden. Met food dat duurzamer is én gezond en als het effe kan, voortkomt uit eigen grond.
Voor elke docent hebben we smakelijke lesstof. Doe mee!
Ben je docent en word je hier enthousiast van of heb je al ideeën? Zie je mogelijkheden voor een Achterhoek Food-challenge in je lesprogramma? Neem dan contact op met de Achterhoek Food-coördinator van je school en werk mee aan een leefbare, smakelijke toekomst voor de Achterhoek en de rest van de wereld!
Student Janne Peelen speelt met haar pizzaroute in op kansen in de Achterhoek

Saxion student Janne Peelen heeft in opdracht van Smaakacademie Achterhoek een arrangement ontwikkelt dat de Oude IJselstreek aantrekkelijker maakt voor ‘Plezierzoekers’. Het resultaat is een pizzaroute waarbij bezoekers Achterhoekse ingrediënten verzamelen bij Achterhoekse ondernemers. Ondertussen luisteren én zien bezoekers het verhaal van het landschap in de Oude IJsselstreek. De route sluit af met een workshop
Studenten Saxion leveren commerciële inspiratie voor graanverhaal bij restaurant de Heikamp en Graafschap College
Hoe zorg je dat de foodbeleving in het restaurant sterker wordt en commercieel bijdraagt wanneer je kiest voor lokale producten zoals graan? In Smaakacademie Achterhoek kregen we vaak deze vraag van ondernemers in horeca, bakkerijen en telers. Met een diverse groep studenten van Saxion, actief in het Smart Solution Semester, zijn we aan de slag
Leermeesterdag Graafschap College: Minder én Beter Vlees
De Achterhoekse aanpak voor de eiwittransitie Horeca en studenten maken kennis met innovatieve ondernemers Weer een bestaande onderwijsactiviteit benut met Achterhoek Food! In samenwerking met Smaakacademie Achterhoek organiseerde het Graafschap College (ROC) haar jaarlijkse Leermeesterdag. Op 23 januari werden maar liefst 70 (!) huidige en toekomstige horecamedewerkers en ondernemers geïnspireerd: hoe kun je geld verdienen
Afstudeeronderzoek Anne Nieuwenhuis
Hoi! Mijn naam is Anne Nieuwenhuis en ik zit in het afstudeerjaar van de opleiding Voeding & Voorlichting op het ZoneCollege in Almelo. Vanaf januari studeer ik af bij de Smaakacademie Achterhoek. In dit halfjaar doe ik een onderzoek naar regionale producten. Dit onderzoek ga ik doen door naar verschillende aspecten te kijken bij een