Cum Laude voor zuivel uit Achterhoek en Liemers

Steeds vaker is er landelijke erkenning voor het aanwezige vakmanschap in Achterhoek en Liemers.
En zo komt onze regio steeds vaker in het vizier als onderscheidende foodregio.

SmaakacademieAchterhoek TrueFood

Cum Laude Awards
De Cum Laude Awards zijn uitgereikt op 18 maart jl. aan zelfzuivelende ondernemers, waar
maarliefst vier ondernemers uit Achterhoek en Liemers in de prijzen vielen! De Cum Laude Awards is
een landelijke verkiezing georganiseerd door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Deelnemende
producten worden beoordeeld door vakkundige keurmeesters en juryleden.


Er zijn drie categorieën ‘Harde kaas’, ‘Zachte kaas’ en ‘Zuivel’ waarin kaas- en zuivelmakers de strijd met elkaar aan gaan. Hun producten worden gekeurd door kaaskeurmeesters. SmaakacademieAchterhoek TrueFoodZij beoordelen verschillende aspecten: uiterlijk, doorsnede (zijn de ‘ogen’ mooi verdeeld?), consistentie (is de kaas lekker smeuïg?), en het allerbelangrijkste uiteraard de geur en de smaak. De hoogst scorende kazen (platina award) worden nog eens beoordeeld op geur en smaak door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen. Deze prominenten bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt van de Den Besten Cum Laude Award kaas en Den Besten Cum Laude Award zuivel.

Bloemetjeskaas van Geitenkaasboerderij De Brömmels uit Winterswijk en Boerenkarnemelk van Zuivelboerderij Hof zum Walde uit Spijk zijn beiden beloond met een Cum Laude Platina Award. Dit is de hoogste score in hun categorie! Zie ook deze filmpjes van de uitreiking aan deze topondernemers: de Brömmels en Hof Zum Walde.

SmaakacademieAchterhoek TrueFood

 


Boerderij Köning uit Zevenaar kreeg een Cum Laude Gouden Award uitgereikt voor hun Wals kaas en
ook Urtica De Vijfsprong uit Vorden werd beloond met een gouden plak in de categorie ‘Yoghurt en
Hangop’.


Kennis en ervaringen van deze vakmensen delen we graag in Smaakacademie Achterhoek met
studenten en docenten. Zo werken we samen aan een onderscheidende foodregio met hoogwaardig
voedsel uit eigen regio.