Aftermovie Masterclass Achterhoekse Charcuterie

John van Broekhuizen Smaakacademie

Op woensdag 19 april 2023 kwam de gehele vleesverwerkingsketen bijeen tijdens de masterclass Puur Achterhoekse Charcuterie van Smaakacademie Achterhoek. Deelnemers kwamen uit het hele land, van Groningen tot Twente. Er waren boeren, retailers, slagers, slachterijen, koks en docenten aanwezig. Deze masterclass werd georganiseerd in het kader van de Week van de Slager. Nationaal specialist in

Conclusies en beoordeling elke graansoort oogst 2022. Alle dertien goed!

Tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek stond de Achterhoekse graanoogst 2022 en de bakkwaliteit daarvan centraal. Expert en broodartiest Hans Som testte 13 graansoorten. Dit uitgebreide verslag zit vol met kennis en tips over de grondstoffen, het bakken, het vermarkten en natuurlijk de beoordeling door Hans Som. Een heel leerzame film, kijk hem op ons

Kort filmverslag masterclass Achterhoekse graanoogst 2022 met Hans Som

Tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek stond de Achterhoekse graanoogst 2022 en de bakkwaliteit daarvan centraal. Expert en broodartiest Hans Som testte 13 graansoorten. Bekijk het korte verslag op ons YouTube kanaal.   Interessant? Kijk dan ook de leerzame lange versie en de commentaren: Het uitgebreide verslag? Klik! Wat vond Hans van deze masterclass? Klik!

Reactie Daan Peterse op masterclass Achterhoekse graanoogst 2022

Tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek stond de Achterhoekse graanoogst 2022 en de bakkwaliteit daarvan centraal. Expert en broodartiest Hans Som testte 13 graansoorten. Nationale aandacht voor Achterhoeks Graan, vanuit Delft kwam Daan Peterse van bakkerij Peterse om te leren van Hans Som. Wat vond Daan van dit evenement? Bekijk het op ons YouTube kanaal.

Reactie Bakkerij Scholten en De Heikamp op masterclass Achterhoekse graanoogst 2022

Tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek stond de Achterhoekse graanoogst 2022 en de bakkwaliteit daarvan centraal. Expert en broodartiest Hans Som testte 13 graansoorten. Wat vonden Henry Scholten (Bakkerij Scholten) en Jhonny Jansen (De Heikamp) van dit evenement? Bekijk het op ons YouTube kanaal. Vergeet niet de andere filmpjes van deze dag te kijken en

Reactie Hans Som op masterclass Achterhoekse graanoogst 2022

Tijdens de masterclass van Smaakacademie Achterhoek stond de Achterhoekse graanoogst 2022 en de bakkwaliteit daarvan centraal. Expert en broodartiest Hans Som testte 13 graansoorten. Wat vond Hans Som van dit evenement? Bekijk zijn reactie op ons YouTube kanaal. Vergeet niet de andere filmpjes van deze dag te kijken en het artikel op onze website: Het

Masterclass ”Hoe bak je de wereldkampioensbroden?”

Smaakacademie Achterhoek wil de kampioensbroden in de Achterhoek! Op Maandag 20 juni werd deze Masterclass gehouden op het Graafschap College te Doetinchem. Bakkers, docenten, leerlingen en horecaondernemers namen hieraan deel. Ze kregen de details te horen van het Nederlandse Boulangerie Team dat tweede werd op het wereldkampioenschap brood bakken dit voorjaar in Parijs met graan

TV-Kok René Pluijm Over Achterhoek Food “Laat Je Ballen Zien”

Durf anders te denken en ga verder dan streekproducten TV-kok René Pluijm – bekend van o.a. het TV-programma Pluijm’s Eetbare Wereld – was in de Achterhoek op vrijdag 29 april. Hij gaf de eerste Masterclass van het kennisseizoen van Smaakacademie Achterhoek over de potentie van Achterhoek Food voor ondernemers en de regio. Studenten van de

Graafschap College past Achterhoek Food toe in huidige activiteiten

Graafschap College hield in januari 2022 haar medewerkersdag. Meer dan 900 collega’s kregen een lunchpakket met louter Achterhoekse ingrediënten.    

Omroep Gelderland op bezoek bij vloermouterij Masterveld en brouwerij Wentersch

Smaakacademie Achterhoek presenteerde al eerder Puur Achterhoeks Bier. Dat is niet alleen regionaal gebrouwen bier, maar ook bier dat gemaakt is met Achterhoekse ingrediënten zoals mout van lokaal gerst. De vraag ontstond, lukt het om de teelt van gerst rendabel te krijgen? In een foodhackaton gaan we dit verkennen. We zijn van gestart met het

Inzaaien gerst

Smaakacademie Achterhoek presenteerde al eerder Puur Achterhoeks Bier. Dat is niet alleen regionaal gebrouwen bier, maar ook bier dat gemaakt is met Achterhoekse ingrediënten zoals mout van lokaal gerst. De vraag ontstond, lukt het om de teelt van gerst rendabel te krijgen? In een foodhackaton gaan we dit verkennen. We zijn van gestart met het

Achterhoek Food onderdeel koksopleidingen Graafschap College

Dit filmpje is gemaakt door Ontwikkelkracht van het Graafschap College. Hierin is te zien dat docenten breed betrokken zijn bij Achterhoek Food. Het Graafschap College is een voorloper en zijn de eerste ROC met duurzaamheid structureel in het vakonderwijs. Achterhoek Food is namelijk in hun leerlijnen toegevoegd; elke eerstejaars koksleerling krijgt hier mee te maken.

Filmverslag tweede ronde tafel Achterhoek Food: opmaat naar een Achterhoek Food Manifest

Filmverslag tweede ronde tafel Achterhoek Food: opmaat naar een Achterhoek Food Manifest Op 28 oktober 2021 vond op het DRU Industriepark de tweede ronde tafel bijeenkomst van Achterhoek Food plaats. Tijdens deze bijeenkomst zaten foodproducenten, (horeca)ondernemers, bodemonderzoekers, studenten van horeca en foodopleidingen en vertegenwoordigers van zowel kennisinstituten als de overheid met elkaar in een zaal.

Puur Achterhoeks Brood

Puur Achterhoeks brood nu verkrijgbaar! Puur Achterhoeks brood smaakt vier keer beter: Lokaal Achterhoeks graan Vers volkoren meel met kiem van de héle korrel Pure ingrediënten zonder kunstgrepen Met echt vakmanschap van onze Achterhoekse bakker De smaak begint al bij de bijzondere Achterhoekse granen. Zij worden verbouwd op de vruchtbare akkers van de Silvoldse Slaege.

Bakker Tom van Otterloo, warm hart voor brood, puur en lokaal werken.

Bekijk hier het filmpje uit de serie Het Groene Oosten. Graanteler Louis Dolmans en bakker Tom van Otterloo vertellen waarom ze samenwerken, gaan in op het belang van puur en lokaal werken en de lokale functie die je als bakker kunt hebben wanneer je transparant bent en als bakker ook alles deelt met je klanten.

Op bezoek bij broodartiest en desem-fenomeen Hans Som uit Didam.

Op bezoek bij broodartiest en desem-fenomeen Hans Som uit Didam. Over vakmanschap, desem en de liefde voor puur brood gemaakt van pure ingrediënten.

Workshop verse pasta, met grei uut de Achterhoek

Leerling koks, jonge helden van de Achterhoek, aan de slag met graan uit de Achterhoek voor verse pasta. Ook hier geldt he’w zelf, ku’w zelf en doe’w zelf.

Topmolenaar in Vragender

Één van de laatste overgebleven molenaars in Nederland is nog steeds actief in Vragender. Al ruim een eeuw staat molen De Vier Winden in Vragender met nu vakman en molenaar George Pijnappel aan het roer. Landelijk staan topbakkers in de rij voor het vers gemalen meel van deze molenaar. Vers gemalen meel van de hele

351 jaar Achterhoek

De Achterhoek is hot. Trots op onze eigen (eet)cultuur. Busladingen vol toeristen en festivalgangers trekken zomerdag naar onze fraaie uithoek. En niet te vergeten de mensen die in onze onmuuuuuundig mooie Achterhoek oud willen worden. Voor al die mensen hebben wij een mooie film gemaakt! Over de boeiende geschiedenis van onze regio, onze tradities en

Boerenwijsheid

Mooie uitspraken en veel boerenwijsheid.  “A’j maor geniet. En genieten doe’j hier in zo’n old boerderijtje.” “A’j boer bunt en i-j kent de dokter heel goed…, dan doe’j het helemaol verkeerd!  Bekijk hier de video van RTV Oost.  

Filmverslag van Regio8 over Smaakboeken

Tijdens de overhandiging van de Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier aan Graafschap College, Zone College en gedeputeerde Jan Markink heeft Regio8 een kort filmverslag gemaakt over de boekenpresentatie. Bekijk het verslag hier:

Keurmerken en dierenwelzijn. Filmpje van Wageningen UR.

Van veel van keurmerken is onduidelijk hoe betrouwbaar ze zijn en wat ze zeggen over dierenwelzijn of andere kenmerken van een product. Het bekendste keurmerk voor diervriendelijk geproduceerde producten is het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het Beter Leven keurmerk is een label met 1, 2 of 3 sterren dat op steeds meer verpakkingen

Filmverslag Smaakwerkplaats Charcuterie en Kaas

Ruim honderd mensen bezochten de Smaakwerkplaats Charcuterie en Kaas op 9 april. De rijkdom aan producten én vakmensen was duidelijk zichtbaar. ‘Wat een woest lekkere kazen en vleeswaren’ meldde een bezoeker bij zijn vertrek. En inderdaad vaak waren bezoekers verbaasd dat er zoveel voorhanden is in Achterhoek en Liemers. Maar ook werd duidelijk dat er

Fromager en sommelier Maarten Koek op Smaakwerkplaats Charcuterie & Kaas.

Maarten Koek, werkzaam bij sterrenzaak Niven in Rijswijk, al eerder uitgeroepen tot fromager van het jaar in 2015 en 2016, laat ons 9 april kennismaken met kazen uit eigen regio én de diverse toepassingen voor horeca en foodliefhebbers. Maarten is auteur van het boek De Nederlandse Kaasplank en is liefhebber van Nederlandse kazen. Maak kennis

Loflied voor het MRIJ ras

Melkveehouder Herman Oltvoort uit Laren maakte een ode op het MRIJ-ras. Samen met het Lochems Mannenkoor heeft hij het lied opgenomen. In bijgaand filmpje zijn bij de klanken van het koor de mooie roodbonten te zien in het Achterhoekse landschap. Binnen Smaakacademie Achterhoek willen we natuurlijk weten ‘hoe smik dat dan? En hoe duurzaam is

Geboorte van twee Smaakboeken

Vol trots kondigen we aan, de geboorte van de twee Smaakboeken ‘Alles van de Grond’ en ‘Alles van het Dier’. Een prachtproject, gecoördineerd door Kenniscentrum Nelles. Uitgevoerd met hulp van veel verschillende vakmensen uit Achterhoek en Liemers, docenten en studenten van Graafschap College en Zone College. ‘Het onzichtbare is nu zichtbaar gemaakt’ zegt Maurits Steverink.

Topbrood en -banket van Achterhoeks graan: het kan wel degelijk!

Filmverslag van de zesde Smaakwerkplaats GRAAN Van Achterhoeks graan valt uitstekend brood en banket te maken. En niet te vergeten de beste pannenkoek van Nederland! Bekijk hier het filmverslag van de Smaakwerkplaats met topvakmensen uit eigen regio. En experts als Tom van Otterloo en Meester Boulanger en Meester Patissier Robèrt van Beckhoven. Er was volop

Het ‘witte goud’ van groentekwekerij Smits

Sinds het voorjaar van 2017 is de Achterhoek een aspergeteler rijker. Landwinkel Smits in De Heurne heeft dit seizoen ook asperges van eigen land. Smaakacademie Achterhoek was bij de aangename en smakelijke opening.

Vijfde Smaakwerkplaats, thema: ‘Zuivel’

Filmverslag van de vijfde Smaakwerkplaats, deze keer bij AOC-Oost in Doetinchem. Geheel gewijd aan ‘witte zuivel’ en vooral de kansen voor zuivel uit de Achterhoek.

Tijd en Aandacht is Alles!

Interview met multi-ondernemer Ronald Pelgrom.Twintig jaar geleden begon Ronald Pelgrom met zelf ijs maken op zijn melkveebedrijf in Hummelo. Zonder enig kennis van ijs of met een doortimmerd plan. ‘Achteraf is dat niet heel erg slim’, zegt hij maar ‘het kan verkeren’. Inmiddels is hij nu meer ondernemer dan boer, met een melkveehouderij, ijsmakerij en

Vierde Smaakwerkplaats ‘Kip & Ei, welke variant kies jij?’: Het Ei

Op 31 januari hield het Graafschap College haar leermeestersoverleg en kwamen zo’n 150 leerlingen en zo’n 50 leermeesters naar Doetinchem. Smaakacademie Achterhoek verzorgde er de Smaakwerkplaats Kip&Ei. In vier workshops werd ingegaan op de achtergrond van de kip en het ei en tijdens de lunch werd een demo gehouden met vlees van Kemperkip. Leerlingen en

Vierde Smaakwerkplaats ‘Kip & Ei, welke variant kies jij?’: De Kip

Op 31 januari hield het Graafschap College haar leermeestersoverleg en kwamen zo’n 150 leerlingen en zo’n 50 leermeesters naar Doetinchem.  Smaakacademie Achterhoek verzorgde er de Smaakwerkplaats Kip&Ei. In vier workshops werd ingegaan op de achtergrond van de kip en het ei en tijdens de lunch werd een demo gehouden met vlees van Kemperkip.  Leerlingen en

Achterhoekse De Timp: Meest Markante Horecaondernemer van Gelderland 2016/17

Luuk Domhof van De Timp is in 2016 al bekroond als meest markante horeca ondernemer van Gelderland. Op 9 januari 2017 wordt duidelijk of hij en zijn medewerkers dit predicaat landelijk mogen voeren. Hij onderscheidt zich door rechtstreeks samen te werken met boeren en de bakker en slager uit zijn eigen dorp Zieuwent. Kiest voor

Van Achterhoekse grond tot mond. Film over unieke samenwerking

We wisten al dat de Achterhoekers uitblinken in ‘vernuftig werken’,  hightech combineren met passie, vooral gewoon doen en hun kunstje vooral niet uitbuiten in PR en marketing. De samenwerking van boeren van de BPA en logistiek dienstverlener Distreko is zo’n typisch Achterhoeks voorbeeld. Wekelijks leveren ze ultra verse producten rechtstreeks van het land naar de

Filmverslag derde Smaakwerkplaats ‘Groente’

Groenten stonden centraal op de derde Smaakwerkplaats in het studentenrestaurant van het Graafschap College. Gastspreker Albert Kooy, SVH meesterkok en initiatiefnemer van Dutch Cuisine, sprak  over het 80/20 koken. Michiel Beltman, van Eet-lokaal uit Zevenaar, werkt al jaren samen met lokale boeren en vier Achterhoekse tuinders presenteerden hun producten. Henk Zuidema, de bonenman uit Friesland,

Expeditie naar de Salone del Gusto Turijn

Van 21 tot en met 24 september 2016 heeft een groep van 25 Achterhoekse ondernemers en studenten een bezoek gebracht aan de Salone del Gusto in Turijn. Veel gezien en geleerd, ook van elkaar. Het wordt zeker lekkerder in de Achterhoek en in Smaakacademie Achterhoek gaan we met de lessen van Turijn aan de slag’.

Filmverslag Smaakwerkplaats #02

Er was veel zon, energie, smaak én een boel volk op de duurzaamheidsdag Samen Groen, zondag 10 april 2016 in Zieuwent. Georganiseerd door het Zieuwentse cateringbedrijf De Timp. Smaakacademie Achterhoek hield er de Tweede Smaakwerkplaats met een workshop en proeverij, een quiz voor het publiek met wetenswaardigheden over de melkkoe en informatieposters over de achtergronden

De Smaak van de Melkkoe

Wat kun je met een heel karkas van een melkkoe? Deze vraag stond centraal op 7 maart in de les van de ‘jonge helden’ van het Graafschap College. De melkkoe, van het oude Hollandse runderras Fries Hollands melkvee, was afkomstig van het melkveebedrijf van John Arink in Lievelde. Daar had de bijna 9 jaar oude

Waar komt de appel vandaan?

Een gebied met 1 miljoen wilde appelbomen in Kazachstan. Bomen van 300 jaar oud. Bijna niet te geloven, maar ook zichtbaar voor ons sinds de val van de muur in 1989. Wetenschapper Aymak Djangaliev (geboren in 1913) is er al die tijd actief geweest. Bekijk deze documentaire van Arte (Duitstalig) en verwonder je over de

Filmimpressie eerste Smaakwerkplaats + Jonge Helden

De eerste Smaakwerkplaats gemist? Kijk hier voor de samenvatting. En wil je kennismaken met onze jonge helden? Kijk hier naar de Jonge Helden in actie. Negen leerlingen die dit jaar vers gestart zijn met de opleiding ‘gespecialiseerd kok’ bij het  Graafschap College.

Proef de Achterhoek op eerste Smaakwerkplaats!

‘Smaakprofessor’ Peter Klosse en chefkok Nel Schellekens op een avond!?! Dat levert ‘Fooodvuurwerk’ op de eerste Smaakwerkplaats van de Smaakacademie Achterhoek. Een avond voor fooodproffesionals en -liefhebbers, door fooodproffesionals. Centraal staat het thema: ‘Hoe verbinden we de kleine voedselproducenten aan de voedselverwerkers (koks, slagers, bakkers)?’. Pittige presentaties, ook van ‘Achterhoekse smaakmaker’ Maurits Steverink en Gelders

‘Jonge helden’ in opleiding

Negen jonge koks volgen aan het Graafschap College Doetinchem de opleiding ‘gespecialiseerd kok’. De opleiding werkt samen met de Smaakacademie Achterhoek om zoveel mogelijk met regionale producten te werken. Zo komen onze ‘Jonge Helden’ in aanraking met producenten uit de Achterhoek en de Liemers en dat nemen ze de rest van hun carrière mee!

Comeback van het Haantje

Het haantje is terug! Terwijl het vroeger normaal was om jonge haantjes te eten, zijn ze in de loop van de tijd van ons menu verdwenen en worden ze gedood als eendagskuiken. Zonde! Haantjes van het legras zijn prima te gebruiken als alternatief voor poussin’s. Dit zijn vleeskuikens die minder dan 28 dagen oud zijn

Lekker Eigenwijs

De Achterhoek is een schatkamer met nog bijzondere producten en bijzondere ondernemers. Vereniging Slow Food Achterhoek herbergt een flink aantal van deze ondernemers en brengt deze in beeld via filmpjes met de titel ‘Lekker Eigenwijs’. Zie hier de filmpjes over wijn, heldere varkens, Alliantie Chef in actie en uitleg over fruit en de Ark van

Beter Leven varkens in Sinderen

Bij André en Helga Wikkerink in Sinderen kun je zien hoe varkens worden gehouden. Ze hebben een z.g. zichtstal waar de hun zeugen, biggen en vleesvarkens bekeken kunnen worden. De varkens worden gehouden volgens de normen het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming en is verkrijgbaar bij supermarkten van Plus, Albert Heijn en ook b.v.

Wereld Voedselvraagstuk in 9 minuten

How to feed the world? Een mooi en duidelijke korte film over het wereldwijde voedselvraagstuk van Denis van Waerebeke.  Wat is de achtergrond en wat kunnen c.q. moeten we doen? Wat blijkt, het is complex en simpele oplossingen zijn er niet. Afwachten en doen wat we altijd deden is in ieder geval niet de oplossing.