De Kruisbrink – Toldijk

Teelt en productie

Dick en Jolanda Garritsen verbouwen op achttien hectare in Toldijk twaalf verschillende rassen aardappelen. Van stevig tot heel bloemig, waaronder de paarse truffelaardappel, Roseval, Koopmans Blauwe en ‘Willem van Oranje’. Daarnaast boerenkool (groen en paars) en andere koolsoorten. Aardbeien van de  koude grond (acht rassen waaronder de ananasaardbei, framboosaardbei en een kleine roze aardbei); hoogstamappels (Notarisappel, Sterappel, Dubbele Bellefleur, Glorie van Holland, Rode Dijkmans zoete, Groninger Kroon, Cox’s Orange Pippin, Rode Boskoop), peren (Conference en de Zwijndrechtse Wijnpeer), kersen en pruimen (Sint Hubertus, Opal, Wijnpruim, Jubileum, Kwetsen,  Ontario en Reine Victoria).  Ook de honing uit de  bijenkasten die in de bongerd staan (voor de bestuiving van alle bloesems) is te eigen winkel te koop, evenals zelfgemaakte jams, sap, likeurette, zelf gesneden groentes en salades.

Alle afzet is in eigen hand. Het assortiment in de eigen winkel wordt aangevuld met producten van andere producenten uit de Achterhoek. Jaarlijks wordt er een sapdag op het erf georganiseerd, waarbij niet alleen sap wordt gemaakt van appels en peren van eigen bedrijf, maar ook anderen hun fruit tot sap kunnen laten persen in de mobiele sappers. De jaarlijkse streekmarkt op het bedrijf, met tientallen andere producten uit de Achterhoek, trekt veel bezoekers.

saa_garritsen_1500px_03

Afzet:

• Eigen winkel;
• Wederverkopers, met name andere boerderijwinkels;
• Horeca.

saa_garritsen_1500px_02saa_garritsen_1500px_11saa_garritsen_1500px_09saa_garritsen_1500px_04

De mensen achter De Kruisbrink

Toen Dick Garritsen in 1978 van school kwam, was er op het gemengde bedrijf van zijn ouders met aardappelen, akkerbouw en varkens, geen plek voor een tweede inkomen. Vandaar dat Dick met een witloftrekkerij is begonnen, een van de eersten in Nederland op hydrocultuur. De witlof verkocht hij aan huis en bracht het naar de veiling.  Daar nam hij producten mee waar vraag naar was, zoals komkommer en sla en zo ontstond de eigen groentewinkel.

Op een gegeven moment werd de witlof ook ontdekt door telers in polder, die 20-40 hectare gingen verbouwen. Daar viel  niet tegenop te concurreren en Garritsen besloot zijn bedrijf met andere producten uit te breiden, zoals  het  verbouwen van aardbeien van de koude grond. Op een gegeven moment kwam daar de hoogstam fruitbomen bij: die leveren behalve het fruit ook sap voor de verkoop in de winkel. Tegenwoordig loopt de verkoop van groenten terug – mensen kopen het toch in bij de supermarkt – maar de verkoop van streekpakketten loopt gigantisch goed.  En hij verzint ook nieuwe producten en vermarkting. Bijvoorbeeld met een shop-in-shop verkooppunt in Hengelo. Met onder andere kaasplankjes  en wijnrekjes van de werkvoorziening uit Ulft:  ’ Samen moeten wij elkaar versterken. Bij veel mensen begint het kwartje te vallen: er komt meer waardering voor eten uit de streek.’

saa_garritsen_1500px_08saa_garritsen_1500px_05saa_garritsen_1500px_07saa_garritsen_1500px_10

Kijk voor meer informatie op: www.dekruisbrink.nl