Fors minder gebruik chemische gewasbescherming met robuuste aardappelrassen

Studentonderzoek levert onderbouwing voor de kansen voor milieuvriendelijke teelt in samenwerking met Achterhoekse akkerbouwers. Belangrijkste conclusie van student Reindert Braam van Van Hall Larenstein: Robuuste aardappelrassen besparen meer dan 50% inzet van chemische gewasbescherming. In de Achterhoek zijn zes innovatieve akkerbouwers die, soms nog op kleine schaal, robuuste aardappels telen. Deze worden ook wel resistente

OPENING Achterhoeks Aspergeseizoen bij STAMPIJ in Doetinchem

Achterhoekse Asperges

Op zaterdag 15 april 2023 zal het Achterhoeks aspergeseizoen worden geopend bij het nieuw geopenderestaurant STAMPIJ te Doetinchem. De asperges komen van Aspergeboerderij De Stokhoven uit Drempt waar al meer dan 25 jaar asperges worden geteeld van de koude blanke zandgrond. Het bedrijf streeft naar een topproduct waar zowel mens, dier, plant en milieu baat

De toekomstige chefkoks van het Graafschap College gingen aan de slag met Smaakacademie Foodchallenge 3; minder vlees, en meer plantaardig en beter vlees.

Wederom een bestaande les benut! De studenten hebben samen met Papendal chefkok Erik te Velthuis de optimale receptuur van de Jan Markink Gehaktbal en Burger ontwikkelt voor in kantines. Een heerlijk Puur Achterhoeks product van bonen en vlees van de melkkoe uit de Achterhoek! Vier varianten zijn ontwikkeld: -burger van 100% bonen -bal van 100%

Foodhackaton: Ontwikkeling van Achterhoekse innovatieve gehaktbal en burger! 

  De Achterhoekse bijdrage aan de eitwittransitie: minder vlees, meer plantaardig én beter vlees.  Sinds kort is de teelt van peulvruchten en droogbonen mogelijk in De Achterhoek. Deze passen in een gezond menu en de teelt draagt bij een betere bodemvruchtbaarheid. Erik te Velthuis, chefkok voor de topsporters op Papendaal, heeft een typische Achterhoekse gehaktbal

 Foodhackaton: patatje met, zonder of een beetje? 

  Foodhackaton: patatje met, zonder of een beetje?  Aardappelteelt heeft veel chemische gewasbescherming nodig voor een schimmel. Wist je dat er ook aardappelrassen zijn die veel minder gevoelig zijn voor deze schimmel? En dus minder chemie nodig hebben? Beter voor de Achterhoekse natuur en biodiversiteit. Wat betekent dit voor de aardappelteler, afzet en hoe smaken

Leermeesterdag Graafschap College: Minder én Beter Vlees 

De Achterhoekse aanpak voor de eiwittransitie Horeca en studenten maken kennis met innovatieve ondernemers Weer een bestaande onderwijsactiviteit benut met Achterhoek Food! In samenwerking met Smaakacademie Achterhoek organiseerde het Graafschap College (ROC) haar jaarlijkse Leermeesterdag. Op 23 januari werden maar liefst 70 (!) huidige en toekomstige horecamedewerkers en ondernemers geïnspireerd: hoe kun je geld verdienen

De challenge naar meer plantaardig voedsel en m.n. eiwitten uit Achterhoekse peulvruchten en pitten 

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.  De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de

De challenges van pure sappen van Achterhoeks(e) fruit en groenten 

In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.  De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek. Er zijn ondernemers bij betrokken uit alle schakels van de

De challenges van Achterhoek Food

Praktijk, onderwijs en onderzoek werken samen aan een duurzamer voedselsysteem In het netwerk van Smaakacademie Achterhoek hebben we enkele uitdagende voedselvraagstukken (food-challenges) uit de regio verzameld. Hiermee kunnen leerlingen, docenten en ondernemers aan de slag en dragen zo bij aan duurzamer en gezond voedsel uit eigen grond.  De food-challenges zijn zorgvuldig voorgeselecteerd door Smaakacademie Achterhoek.

Het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek

LEADER Achterhoek organiseert in samenwerking met Smaakacademie Achterhoek en Achterhoek Kookt:  “het Festival van het Smakelijke Leven in de Achterhoek”  Dit festival is de afsluiting van het zevenjarige LEADER programma in de Achterhoek. Maar tegelijkertijd ook een vooruitblik. Speciaal thema tijdens dit event is ‘hoe voedsel ons kan verbinden’ oftewel hoe Achterhoek Food ons verbindt

Back to… de Boon!

Foodhackaton Achterhoekse droogbonen van start Nu bonenteelt in de Achterhoek van de grond komt, is het de hoogste tijd om met onze creatieve Achterhoekse koks aan de slag te gaan. In het najaar van 2022 zetten we een Foodhackaton in om recepten te ontwikkelen voor in het restaurant maar ook voor bij u thuis. Elke kok werkt

Met keurmerken kiezen voor minder bestrijdingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, landbouwgif of hoe ze ook worden genoemd, vormen een onderdeel van de huidige landbouw. Als consument hoef je niet af te wachten totdat de landbouwsector en de overheid de risico’s van  chemische bestrijdingsmiddelen verder inperken of komen met strengere wettelijke maatregelen, verboden of alternatieven. Er zijn voorlopers onder de boeren die al werken

Wat zijn gewasbeschermingsmiddelen?

Gewasbeschermingsmiddelen, ook wel bestrijdingsmiddelen genoemd, zijn middelen die kunnen worden ingezet tegen onkruiden, ziekten en plagen in gewassen. Er zijn chemische en natuurlijke of biologische gewasbeschermingsmiddelen. Bij chemische gewasbescherming wordt een middel op chemische basis gespoten op een gewas, onkruid of de bodem.  Een voorbeeld van een biologische bestrijdingsmiddel is mechanische onkruidbestrijding met staalborstels tegen

Effecten van landbouwchemie op onze leefomgeving

In een groot deel van de landbouw wordt gebruik gemaakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het wordt steeds vaker duidelijk dat het  gebruik daarvan aantoonbaar negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Of de voordelen zoals arbeidsbesparing en hogere opbrengsten (op de korte termijn) opwegen tegen de nadelen is onderwerp onderzoek én

De bodem. De basis voor ons voedsel

Onder bodem verstaan we de bovenste laag van de aardkorst, waarin plantenwortels (kunnen) groeien. De bodem is de basis voor al ons voedsel, van graan voor brood of pasta en veevoer voor de productie van melk en vlees, tot aardappelen, appels, peren en cranberry’s. Daarnaast heeft de bodem allerlei andere functies zoals het filteren van

De Vijf principes van de Dutch Cuisine

Dutch Cuisine heeft het belang van goed eten eenvoudig samengevat in vijf principes. Groenten spelen daarin een hoofdrol. Deze beweging van chef-koks en andere foodprofessionals, opgericht door chef-kok Albert Kooy, wil de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zetten voor een breed publiek. ‘Er is alle reden voor elke chef om

Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier

Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn beschikbaar. Alles over smaak, duurzaamheid, historie en hedendaagse vakmensen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek. Meer weten over de boeken? Kijk dan hier. Waar te koop of te bestellen? De

Meer groente in de horeca kan wel degelijk!

Restaurantbezoekers eten tot 113% meer groenten en tot 13% minder vlees of vis als dit door de horecaondernemer slim, aantrekkelijk en kwalitatief goed wordt aangeboden. De waardering van de gast blijft hierbij gelijk of stijgt. Dat is aangetoond in vier wetenschappelijke onderzoeken bij negen horecabedrijven door Wageningen Economic Research, het Louis Bolk Instituut en adviesbureau

Asperges. Prachtig Achterhoeks seizoensproduct!

Niets zo lekker als verse asperges uit het seizoen. Vanaf half april tot 24 juni (Sint Jan) sieren asperges dan ook de Achterhoekse menukaart. Maar je kunt ook zelf op bezoek gaan bij een teler voor lekkere verse asperges. Asperges zijn er in drie verschijningssoorten: witte, groene en paarse asperges. In Nederland zijn de witte

Verslag derde Smaakwerkplaats ‘Groente’. Conclusie: Anders Werken!

Op maandag 10 oktober is de derde Smaakwerkplaats gehouden met GROENTE in de hoofdrol. Kijk hier voor het filmverslag en hier voor de nieuwsbrief met de oproep voor het ‘anders werken’ met groente als basis voor onze voeding thuis en in het restaurant.

Unieke samenwerking van bio-boeren en ingenieuze distributie van Distreko

Rechtstreeks van de boer in de Achterhoek: makkelijk – ook voor professionals Koken uit de streek, met het seizoen, met ultraverse, duurzame producten rechtstreeks van de boer: moeilijk? Helemaal niet! Met thuis een druk op de knop is het in mum van tijd geregeld. Deze ‘maaltijdbox’ bestaat al jaren. Logistiek dienstverlener Distreko uit Winterswijk bezorgt

De Groene Schuur – Groessen

Enorme diversiteit in groenten Ferdinand en Anja Eeuwes van De Groene Schuur in Groessen (bij Duiven) telen op 3 hectare volle grond en een kas van 7000 m2 een groot aantal Oudhollandse en tropische groenten, pepers, kruiden en pompoenen, met elk jaargetijde uiteenlopende hoogtepunten: Voorjaar Verse kruiden, verschillende slasoorten waaronder veldsla, postelein en rucula, shanghai

De Kruisbrink – Toldijk

Teelt en productie Dick en Jolanda Garritsen verbouwen op achttien hectare in Toldijk twaalf verschillende rassen aardappelen. Van stevig tot heel bloemig, waaronder de paarse truffelaardappel, Roseval, Koopmans Blauwe en ‘Willem van Oranje’. Daarnaast boerenkool (groen en paars) en andere koolsoorten. Aardbeien van de  koude grond (acht rassen waaronder de ananasaardbei, framboosaardbei en een kleine

Smits Groente en Fruit – de Heurne

Teelt en productie Gert Smits teelt op honderd hectare groenten in De Heurne en wijde omgeving. De laatste vijftien jaar is de hoofdteelt prei. Daarnaast worden allerlei koolsoorten (savooiekool, spitskool, bloemkool, chinese kool en boerenkool), asperges en aardbeien verbouwd. In de kas teelt Smits laurier en abrikozen. Terwijl vroeger de meeste groenten voor de export

Bio-groenten uit de buurt

Maak kennis met de biologische groentelers en hun assortiment Logistiek dienstverlener Distreko uit Winterswijk bezorgt een breed en compleet assortiment groenten, zuivel, eieren en vlees van zo’n twaalf telers uit de Achterhoek. Afgeleverd bij (boerderij)winkels, foodliefhebbers en sinds kort ook een aantal restaurants. De producenten zijn aangesloten bij de Biologische Producentenvereniging Achterhoek. Hieronder kun je

Tuinderij Klein Broekhuizen – Wehl

Teelt Tussen de Oude IJssel en Montferland, dichtbij het dorp Wehl, ligt het biologisch tuinbouwbedrijf Klein Broekhuizen van Erik Smeenk en Wilma Kraaij. Op ongeveer 11 hectare worden wordt een groot aantal gewassen teelt. Als hoofdteelten voor  Distreko: prei, rode bieten, peen, knolselderij en boerenkool en daarnaast onder andere aardappelen, savooiekool, palmkool, koolraap, aardbeien, oranje

Korenblik en De Fijne Tuin – Warnsveld

Teelt en overige productie Wim Schoemaker en zijn partner Rieke Griffioen verbouwen op hun boerderij Korenblik in Warnsveld biologische groenten en aardappelen, houden zestien zoogkoeien (Limousine en MRIJ) voor het vlees en de bemesting en twee varkens. Op de grond rond de boerderij wordt nu op zes à zeven hectare groenten verbouwd en nog eens

Tuinderij de Haverkamp – Deventer

Teelt Jopie Duijnhouwer en Heleen Hennink telen op 21 hectare groenten en granen, net buiten Deventer, op landgoed De Bannink. Voor  Distreko worden geteeld: aardappelen, andijvie, aubergine, tomaten, bloemkool, broccoli, chinese kool, paksoi, paprika, kapucijners, komkommer, peultjes, sla (tuinbonen, spitskool, suikermaïs Hoofdteelt voor BPA/ Distreko is sla (kropsla, ijsberg, romaanse, groene en rode eikenbladsla) waarvan

Uit de streek, vers en duurzamer = Anders werken

Koks, foodliefhebbers en telers werken samen Groenten zijn tegenwoordig het hele jaar rond volop voorhanden in de supermarkt en horecagroothandel. Een deel daarvan komt uit Nederland, maar zeker in de winter en het voorjaar komen de groenten van grote gespecialiseerde bedrijven van over de hele wereld: tomaten uit Spanje, boontjes uit Egypte, bloemkool uit Frankrijk.

‘Vergeten’ Groenten

Al weer een tijdje geleden dook ineens met regelmaat het begrip ‘vergeten groenten’ op. Daarmee worden groenten (maar het kan ook vergeten fruit en kruiden gaan) bedoeld die vroeger veel gegeten werden, maar in onbruik zijn geraakt. Veel mensen kennen ze daarom niet meer, denk aan  pastinaak, postelein of schorseneren. Helemaal door iedereen vergeten zijn

Groente – de basis van onze voeding

Het grootste deel van zijn bestaan bestond het menu van de mens grotendeels uit groenten, fruit, noten en zaden. Het is pas sinds kort in het bestaan van de mensheid dat dierlijke eiwitten in de vorm van vlees, zuivel en vis die hoofdrol hebben overgenomen. Maar groenten staan weer volop spotlights, is te merken in

Tevreden klant met meer groente in het restaurant

Restauranthouders kunnen zonder problemen minder vlees en grotere porties groente serveren. Hun gasten zijn dan net zo tevreden, eten onbewust meer groente en er wordt minder vlees weggegooid. Dat opmerkelijke resultaat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in drie Van der Valk restaurants.  Gedurende drie maanden werden daar in totaal ruim 4000 borden gewogen

Meld je aan voor de derde Smaakwerkplaats 10 oktober!

Maandag 10 oktober organiseren we de derde Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek. Dit keer staan groenten in de hoofdrol. Welke groente zijn voorhanden in de Achterhoek? Wat kan een restaurant, groenteboer en foodliefhebber hiermee? Waarom meer groente eten van Achterhoekse bodem? Hoe kunnen koks en telers beter samenwerken? Antwoorden op deze vragen krijgt u van boeiende

Derde Smaakwerkplaats met GROENTE in de hoofdrol

Maandag 10 oktober organiseren we de derde Smaakwerkplaats van Smaakacademie Achterhoek. Dit keer staan groenten in de hoofdrol. Groenten zijn in opmars. Omdat ze lekker zijn, erg veelzijdig, gezond en passen in het hedendaagse menu! Maak kennis met het enorme en veelzijdige aanbod van groenten in de Achterhoek en leer de leveranciers kennen. Meer weten