Boomgaard2.0. Oude fruitrassen maar nieuwe toepassingen

Op de derde Smaakwerkplaats van de Smaakacademie Achterhoek presenteerden studenten Friso Ebbers en Niels Velthuis van AOC-Oost  een nieuw hedendaags ontwerp voor een boomgaard voor scholen, woonwijken, bedrijfsterreinen en particulieren. Bij het aanplanten van fruitbomen wordt vaak nog voor een traditionele aanpak gekozen: laagstambomen bij weinig ruimte, hoogstambomen bij een groter grondoppervlak en de standaard fruitrassen. Dat kan creatiever. Ook al heb je weinig ruimte, met  leifruit, meersoortenbomen en fruitheggen, kun je meerdere soorten aanplanten met meer afwisseling.

Voor Smaakacademie Achterhoek gingen Friso en Niels samen met kenniscentrum Nelles aan de slag om een boomgaard nieuwe stijl te ontwikkelen. Daarbij werd de groene ruimte nabij het  leerlingenrestaurant van het Graafschap College als voorbeeld genomen. Maar het ontwerp moest zodanig zijn dat het ook gebruikt kan worden voor woonwijken, scholen, bedrijfsterreinen en natuurlijk ook bij particulieren.

scan-boomgaard2-0-aoc-okt2016

Zo is een muur (die niet op het noorden staat) geschikt voor leifruit. En aan één boom kunnen prima meerdere soorten appels of peren worden geteeld. Via de techniek van het enten kunnen namelijk op één boom meerdere soorten worden gekweekt, bijvoorbeeld zowel vroeg- als laatrijpe rassen. Zodat je jaarrond kunt genieten van je eigen verschillende appels en peren. Een andere mogelijkheid is aanleg van afscheidingen in de vorm van heggen en hagen met meerdere fruitsoorten. Dat vergt wat meer snoeivaardigheden, maar dat valt te leren of kan door een moderne hovenier uitgevoerd worden.

limburg

Dankzij het ontwerp boomgaard 2.0 kunnen meer mensen kennismaken en genieten van de rijkdom aan fruitsoorten. Bovendien zorgt de afwisseling van periodes met bloesems, groeiend en oogstbaar fruit en verkleurend blad voor verfraaiing van het landschap. Daarnaast kan het ontwerp bijdragen aan behoud van oude fruitrassen: op een kleiner oppervlak kunnen immers meerdere soorten een plek krijgen. En er zijn honderden soorten beschikbaar. Top-pomoloog Hennie Rossel uit Vorden heeft een collectie van meer dan 300 fruitrassen. Het is van groot belang om deze soorten te verspreiden, zodat ze behouden blijven. Bekijk de website www.vergetenfruitrassen.nl voor een overzicht van soorten voor de Achterhoek.

Boomgaard2.0 is ook natuurlijk nuttig voor basisscholen. Zo kunnen kinderen al op jonge leeftijd kennis maken met de wondere wereld van de smakelijke natuur: het proces van bloeien, groeien, snoeien, oogsten en samen appelmoes maken: in alle opzichten een gezond tussendoortje voor de Achterhoekse jeugd.