Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn beschikbaar. Alles over smaak, duurzaamheid, historie en hedendaagse vakmensen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek. Meer weten over de boeken? Kijk dan hier. Waar te koop of te bestellen? De
An de köken taofel
Het Achterhoekse dialect is rijk aan smakelijke uitdrukkingen, verhalen, anekdotes en rijmpjes. De streekcultuur heeft veel leuks, leerzaams, lekkers te melden over kokken en etten.
Wat is “In de Wieme”

‘Wieme’, ook wel Wiem of Wim(me) klinkt als een heel Achterhoeks woord, maar staat ook gewoon als officieel Nederlands in de Dikke van Dale: ‘ruimte in een schoorsteen, bestemd om er vlees in te roken; plaats of rek aan een zolder waar het gerookte vlees, spek, enz. hangt.’ Omdat er van oudsher weinig vlees gerookt
Lekkers uut de wieme
kiek hier veur uutleg aover wat ’t is In de wieme bi-j de boer hing van allerlei vleis. Hier wat veurbeelden. Dreuge wos is met-wos die ‘n tied in de wieme ehangen hef Zwaardemaag is ‘n etten wat allene in ‘t zuden van den Achterhook en Liemers bekend is. De mage van ‘n varken wordn