Smaakboeken Alles van de Grond en Alles van het Dier

Twee gloednieuwe boeken over eco-gastronomie in de Achterhoek en Liemers zijn beschikbaar. Alles over smaak, duurzaamheid, historie en hedendaagse vakmensen worden daarin op een toegankelijke en aantrekkelijke manier gepresenteerd. De beide Smaakboeken zijn het resultaat van het project Smaakacademie Achterhoek. Meer weten over de boeken? Kijk dan hier. Waar te koop of te bestellen? De

Wat is “In de Wieme”

‘Wieme’, ook wel Wiem of Wim(me) klinkt als een heel Achterhoeks woord, maar staat ook gewoon als officieel Nederlands in de Dikke van Dale: ‘ruimte in een schoorsteen, bestemd om er vlees in te roken; plaats of rek aan een zolder waar het gerookte vlees, spek, enz. hangt.’ Omdat er van oudsher weinig vlees gerookt

Lekkers uut de wieme

kiek hier veur uutleg aover wat ’t is In de wieme bi-j de boer hing van allerlei vleis. Hier wat veurbeelden. Dreuge wos is met-wos die ‘n tied in de wieme ehangen hef Zwaardemaag is ‘n etten wat allene in ‘t zuden van den Achterhook en Liemers bekend is. De mage van ‘n varken wordn